"Na het EK Futsal moet heel Nederland bekend zijn met zaalvoetbal"

Manon Albers (UEFA Futsal EURO 2022) over het grootste EK zaalvoetbal ooit

Van 19 januari tot en met 6 februari 2022 vindt het EK Futsal plaats in Nederland. Het is nog allerminst zeker of bij de wedstrijden in de Ziggo Dome in Amsterdam en MartiniPlaza in Groningen publiek aanwezig mag zijn, maar het toernooi gaat hoe dan ook door. De KNVB heeft ook grote ambities rond het EK. De bond wil het EK namelijk als een katalysator voor zaalvoetbal in Nederland inzetten. De bekendheid van de sport moet worden vergroot en de KNVB hoopt stedelijke jeugd met verschillende achtergronden beter te kunnen bereiken.

De KNVB heeft in 2018 een nieuwe internationale strategie opgesteld, ‘For the Future Of Our Football’. Eén van de pijlers van deze strategie is het organiseren van grote internationale toernooien. Het succes van het EK vrouwenvoetbal in 2017 smaakte naar meer. De afgelopen jaren wist de voetbalbond diverse grote toernooien naar Nederland te halen. Deze zomer werd (met een jaar uitstel) EURO 2020 deels in Amsterdam afgewerkt. In 2023 wordt de Champions League-finale voor vrouwen in Eindhoven gespeeld en Nederland wil samen met België en Duitsland het WK voor vrouwen in 2027 organiseren. Het eerste grote evenement dat op de planning staat is meteen de minst bekende: UEFA Futsal EURO 2022.

Hoewel zaalvoetbal één van de grootste binnensporten van Nederland is, zijn maar weinigen bekend met de prestaties van de Oranjeteams. Eén van de doelen van het EK is om daar verandering in te brengen en te laten zien dat dit ook topsport is. “In Zuid-Amerika en Zuid-Europa is futsal echt een grote sport. Het laatste EK in 2018 bereikte online en via tv in totaal bij elkaar opgeteld meer dan 30 miljoen mensen. In Nederland hebben we nog een inhaalslag te maken. Het EK kan een impuls geven aan de sport. We gaan proberen eenzelfde soort vibe en hype te creëren als bij het EK vrouwenvoetbal in 2017. Op die manier krijgt heel Nederland iets mee van het evenement en gaat het land hopelijk massaal achter de zaalvoetballers staan”, zegt Manon Albers, marketing & communications manager UEFA Futsal EURO 2022.

Stedelijke jeugd bereiken

Het EK Futsal 2022 wordt het grootste zaalvoetbal EK ooit. Voor het eerst doen er zestien landen mee aan het Europese eindtoernooi. Dit houdt in dat er 32 EK-wedstrijden gespeeld worden, verdeeld over de Ziggo Dome in Amsterdam (20) en MartiniPlaza in Groningen (12). Naast het op de kaart zetten van zaalvoetbal, hoopt de KNVB door de organisatie van het toernooi de stedelijke jeugd met verschillende achtergronden beter te bereiken en aan het voetballen te krijgen. "Uit onderzoeken blijkt dat het merendeel van onze leden tussen de 12 en 18 jaar is als ze uitstromen en stoppen met veldvoetbal. Hoe kunnen we deze groep toch voor het voetbal blijven behouden? Daar is futsal heel erg geschikt voor", stelt Albers. "Het is snel en spectaculair en bovendien een laagdrempelige vorm van voetbal. Met een sociaalmaatschappelijk programma rondom het EK willen we jongeren bereiken. Daarnaast helpen we de veld- en zaalvoetbalclubs met programma’s, tips & tricks hoe ze jongeren aan zich kunnen binden en behouden."

Stijgende lijn zaalvoetbal

Wat mee gaat helpen bij de zichtbaarheid van de sport en de spelers is dat de NOS de uitzendrechten van het toernooi heeft bemachtigd en alle wedstrijden van Oranje, een kwartfinale, de twee halve finales en de finale rechtstreeks gaat uitzenden. Het is vanwege de coronamaatregelen op dit moment nog onzeker of er publiek bij het toernooi aanwezig mag zijn. Maar het event gaat hoe dan ook door, laat Albers weten. "Voor mij is het toernooi geslaagd als de Nederlandse bevolking bekend is geworden met de sport, er veel mensen het toernooi gaan volgen en fans Oranje Futsal gaan omarmen. Daarnaast hoop ik dat we de komende jaren een stijgende lijn zien in het aantal beoefenaars van zaalvoetbal. En dan met name onder jongeren. Na dit toernooi moet heel Nederland bekend zijn met zaalvoetbal."

Kijk voor meer informatie op: https://www.knvb.nl/futsaleuro

Foto: KNVB Media