Met Walk Challenge 2020 geeft KWBN de wandelsport een olympisch tintje

Na een afwezigheid van zes jaar keert de Walk Challenge terug op de agenda van de avontuurlijke langeafstandswandelaars. Terwijl vierdaagsedeelnemers maandag hun kaart ophaalden, kondigde de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) tijdens een persconferentie op de Wedren in Nijmegen de vierde editie van de Walk Challange aan voor de zomer van 2020. Na China (2008), Israel (2010) en Groot-Brittannië (2012) gaan de lopers in 2020 naar Japan.

"De Walk Challenge is ontstaan in de aanloop naar de Olympische Spelen in Bejing", vertelt Erna van 't Westeinde van de KWBN. "Een aantal wandelaars raakte met Erika Terpstra in gesprek om hun sport ook een Olympisch tintje te geven. Als discipline past de wandelsport vanzelfsprekend niet binnen de Olympische agenda, waarop het idee kwam voor een meerdaagse wandeltocht in het organiserend land. In China was dat een groot succes met zo'n 650 deelnemers vanuit Nederland."

Niet vergelijkbaar met Vierdaagse

Na de afwezigheid in Rio in 2016 besloten de organisatoren de draad weer op te pakken rond de Spelen in Tokyo. "Het idee is om na de afsluiting van de Spelen op 9 augustus een zeventiendaagse wandelreis in Japan te organiseren, die de tijd overbrugt naar de opening van de Paralympics aan het eind van die maand. De reis begint in Nagasaki, waar diverse wandelingen zijn uitgezet voor de deelnemers. Na een paar dagen rond de theeplantages in Ureshino volgen bezoeken aan de tempels bij Nara. In de laatste week verblijven de wandelaars vlakbij Tokyo, waar ze de wandeldagen kunnen combineren met het bezoeken van wedstrijden tijdens de Paralympics. Het is niet vergelijkbaar met de Vierdaagse door de kortere afstanden en de deelnemers kunnen op eigen gelegenheid de wandelingen kunnen maken."

Tussen Olympische en Paralympische Spelen

De KWBN hoopt met de Walk Challenge publiciteit te trekken in de periode tussen de Spelen en de Paralympics. "Wandelen is geen echte wedstrijdsport, maar veel wandelaars voelen zich wel verbonden met de olympische gedachte. Ze willen zo laten zien dat je ook zonder de strijd om medailles prestaties neer kunt zetten. Tijdens de Challenge lopen zij veelvuldig rond de twintig kilometer per dag. Dat is ongetraind niet aan te raden. Daarom willen we deze uitdaging juist aan de Spelen koppelen. Verder willen we de sporters op de Paralympics supporteren."

Japanse gidsen

Bij reispartner OAD is de inschrijving al geopend. "Het aantal deelnemers zal mede afhangen van het aantal beschikbare kamers op de locaties", denkt Van ’t Westeinde. "Verder heeft niet iedereen drie weken vrij en moet je bovendien de uitdaging aankunnen, maar de verwachting is wel te komen op een aantal van zo’n 250 tot 300 wandelaars. Dit voorjaar zijn afspraken gemaakt met wandelclubs in Japan om mooie routes uit te zetten. Zij zullen waarschijnlijk ook voor de gidsen zorgen."

Foto: Twitter / Lucas Verhelst