Alles wat je moet weten over de nieuwe Veldnorm Evenementenzorg

Nieuwe richtlijn voor duursportevenementen prominent thema bij Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres

Voorafgaand aan de NN Marathon Rotterdam vindt op donderdag 13 april een nieuw medisch wetenschappelijk congres plaats: Het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres. Op deze dag komen meerdere experts, onder andere ex-toploper Kamiel Maase, aan het woord de sportmedische kant van duursportevenementen. In het programma met plenaire en parallelsessies heeft de nieuwe Veldnorm Evenementenzorg een prominente plek gekregen. Voor sportzorg professionals en organisatoren die in de praktijk rond evenementen met deze nieuwe richtlijn gaan werken, is dit congres daardoor een ideale gelegenheid om kennis op te doen en vragen te stellen aan experts.

De nieuwe Veldnorm Evenementenzorg is een feit. Een nieuwe richtlijn voor de medische zorg bij evenementen op het gebied van hardlopen en andere duursporten. Tijdens een pleinaire sessie zal Judith van den Brule, cardioloog bij het Radboud UMC, ingaan op de totstandkoming en de belangrijkste aspecten van deze norm. De combinatie van haar beroep in de acute patiëntenzorg en haar sportieve hobby (hardlopen) maakte dat Van den Brule werd gevraagd als onafhankelijk voorzitter voor de Richtlijn Duursport en Hardlopen.

De paramedische organisatie van een event

In twee parallelsessie gaat Pim de Ruijter, Anesthesioloog-Intensivist bij het VieCuri Medisch Centrum en initiatiefnemer Veldnorm Evenementenzorg, dieper in op de werking van de nieuwe richtlijn in de praktijk. In de eerste sessie wordt besproken wat op paramedisch vlak komt kijken bij het organiseren van een hardloopevenement. Hoe bereiden betrokkenen zich voor op de verantwoordelijkheden die ze hebben bij de opvang van slachtoffers die zich tijdens het hardloopevenement presenteren in de medische tent? Van planvorming (Veldnorm) naar werkbaarheid op praktisch vlak. Tijdens een tweede sessie neemt De Ruijter je mee langs de meest gestelde vragen over de nieuwe norm en is er ook volop ruimte om nieuwe vragen te stellen.

Breed programma

Behalve de nieuwe norm komen ook meer specifieke sportmedische thema’s voorbij. Op het programma staat bijvoorbeeld een sessies over hitteberoerte tijdens de marathon door Jelmer Alsma, Internist Acute Geneeskunde bij het Erasmus MC. Kamiel Maase zal vanuit zijn functie Performance Manager Research & Innovation bij NOC*NSF ook dieper ingaan op (top)sport onder warme omstandigheden door. Ook het thema blessurepreventie komt uitgebreid ter sprake dankzij professor Evert Verhagen (Amsterdam UMC). In parallelsessies komen specifieke thema’s als sportcardiologie, 'hardlopen & kraakbeen', 'voeding & sport' en de effecten van duursport op het hart.

Rotterdam Marathon Study Group

Het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres wordt georganiseerd door de Rotterdam Marathon Study Group (RMSG) in samenwerking met Arko Sports Media. RMSG De Rotterdam Marathon Study Group verricht en bevordert rond de evenementen van Golazo onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, brengt adviezen uit over de inzet van acute (para)medische en EHBO-zorg en neemt uitvoerende taken op zich. Het veelzijdige medische gezelschap heeft bovendien als belangrijk uitgangspunt om kennis rond hardlopen te vergroten bij sporters, organisatoren, (para)medici en andere belanghebbenden. Het eerste Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres past precies in die doelstelling.

Ga voor alle informatie over het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres op 13 april naar aanmelder.nl of:

Foto: Golazo