Overstap naar Philips LED-verlichting was goud waard voor SV Kampong

Club profiteert van laagst mogelijke energieverbruik en 10 jaar garantie

In de zomer van 2017 besloot SV Kampong om bij het vernieuwde hoofdveld LED-verlichting te laten plaatsen. Twee jaar later is de Utrechtse hockeyclub nog steeds blij met deze keuze, is er al uitgebreid en staan er nog meer uitbreidingen op stapel. Frans Peelen, Key Accountmanager Public & Sports bij Signify: “Ze zien de energiebesparing die het ze brengt. Als wij deze installatie met conventionele verlichting hadden gemaakt, hadden ze vijftig procent hoger verbruik gehad.”

De grote verbouwing bij SV Kampong bood direct ook de kans om nieuwe keuzes te maken, bijvoorbeeld over de verlichting. Vanwege de bouw van een nieuw clubhuis, moesten de velden (waaronder het hoofdveld) ook aangepakt worden. Een compleet nieuw veld volgde en daarbij werd ook direct voor LED-verlichting gekozen. Peelen: “De club moest voor een aantal internationale hockeytoernooien een hoger lichtniveau hebben op het hoofdveld. Anders mochten ze die niet organiseren. Als je dat met conventionele verlichting doet, gaat de energierekening natuurlijk ‘sky high’. Dat was voor hen dus de reden om voor zuinigere verlichting te gaan.”

Philips biedt laagste energieverbruik

SV Kampong koos voor de LED-verlichting van Philips. De club had daar verschillende redenen voor. “Ze zouden bij ons simpelweg het laagste energieverbruik hebben”, verklaart Peelen. “Daarnaast boden wij ook de langste garantie (10 jaar), konden we ten opzichte van andere aanbieders met het minst aantal armaturen het juiste lichtniveau halen en boden we de club een goede financieringsoptie. Aan het einde van deze regeling is de club eigenaar van de installatie.

In april 2019 heeft SV Kampong de 500 lux installatie uitgebreid naar 750 lux. Dat was noodzakelijk om wedstrijden van de FIH Pro League te kunnen organiseren. Gevolg daarvan is wel dat de club nu een vrij hoog lichtniveau heeft voor Nederlandse normen. Maar met ‘slimme’ verlichting hoeft dat niet te betekenen dat de club daardoor hogere kosten heeft dan nodig. Peelen: “Als je slimme verlichting gebruikt kun je alle gewenste lichtniveaus voorprogrammeren. Die kun je dan op elk gewenst moment kiezen. Bij competitiewedstrijden in Nederland en trainingen is dat lichtniveau namelijk niet nodig. Ze hebben dus een 750 lux installatie, maar ze trainen bijvoorbeeld op 200 lux.”

Uitbreidingsplannen

SV Kampong is erg tevreden over de LED-verlichting. Er wordt zelfs al gesproken over nog meer uitbreidingen. “Alleen het hoofdveld heeft nu LED-verlichting. We hebben inmiddels ook al gesproken over uitbreiding naar de andere velden. Dat zal in de komende jaren stapje voor stapje gaan gebeuren. Ze hebben natuurlijk net een nieuw clubhuis gebouwd en je kunt niet alles in één keer bekostigen. Maar uitbreidingsplannen zijn er dus zeker!”

Voor clubs die ook de overstap naar LED-verlichting overwegen, heeft Peelen heeft nog wel wat adviezen: “Wat wij altijd adviseren, is om te beginnen met een goed lichtplan en een lichthinderberekening. Zo weet je wat er nodig is op jouw club en wat het effect is naar de omgeving. Daarnaast zou ik mee willen geven om bij verschillende leveranciers offertes en adviezen op te vragen. Zo kun je vergelijken en een goed afgewogen keuze maken.”