CapitalLED ontzorgt sportclubs met lease LED-verlichting

Met de installatie van LED-verlichting langs sportvelden kunnen flinke stappen gezet worden in het verduurzamen van een club. Doordat LED-verlichting energiezuinig is, kan de club of accommodatie aanzienlijk besparen op de energienota. Dat vraagt vaak eerst een forse investering van de club. Financieringsmaatschappij CapitalLED maakt het nu mogelijk een slimme lichtinstallatie van Philips te leasen, waardoor clubs zonder eigen investering toch kunnen besparen.

CapitalLED is een initiatief van Greenspread en Signify en haar gekwalificeerde installateurs. Deze samenwerking is opgezet om sportverenigingen Philips LED-verlichting met het Interact Sports-systeem te laten leasen. Dit moderne systeem kenmerkt zich door flexibiliteit in bediening met verschillende lichtniveaus en het onderhoud dat op afstand wordt gemonitord. "Clubs worden zo veel zorgen uit handen genomen. Van een locatiebezoek waar we alles uitmeten tot het aanvragen van alle subsidies. Clubs hoeven feitelijk niks te doen", zegt Jan Willem Zwang van Greenspread.

15 jaar garantie op lichtkwaliteit

Als een vereniging of gemeente interesse heeft om via CapitalLED LED-verlichting te leasen kunnen ze bij een installateur een offerte aanvragen. "Met Signify partners hebben we afgesproken dat bij een offerte automatisch informatie wordt verstrekt over de financieringsmogelijkheden waarbij de keuze is tussen zelf kopen, operational en financiering door CapitalLED", legt Zwang uit.

Bij operational lease koopt de club in eerste instantie de installatie bij de installateur. "Na oplevering kopen we de installatie terug en zijn wij verantwoordelijk voor het onderhoud. De club krijgt van ons 15 jaar garantie op de werking van de installatie en het beheer en onderhoud. Daarnaast geven we een garantie van 15 jaar op de lichtkwaliteit naar de huidige normen van NOC*NSF", zegt Zwang.

Onderhoud

De andere financieringsvorm gaat meer in de vorm van een lening. Daarbij wordt de voorwaarde gesteld dat de club een onderhoudscontract voor de installatie afsluit. "We merken vaker dat clubs geen onderhoudscontract sluiten omdat ze denken dat ze geen kosten gaan maken, maar als er iets mis gaat dan kan de rekening snel oplopen."

Daarbij heeft het Interact Sports-systeem volgens Zwang door de slimme techniek een groot voordeel. "De installatie wordt op afstand gemonitord waardoor preventief en collectief onderhoud mogelijk is. Daardoor worden storingen voortijdig herkend en wordt voorkomen dat een installatie tijdens een wedstrijd uitvalt."

Clubs worden met deze lease mogelijkheden op verschillende manieren ontzorgd. Bij de financiering neemt Greenspread ook alle subsidies waar de club aanspraak op kan maken mee in de berekening. "We kijken naar het totaalplaatje: waar kun je op besparen? Alle maatregelen die de BOSA vereist lopen wij na. Dat doen we op een manier waarbij een club meteen voldoet aan informatieplicht op energiebesparing."

Vijf jaar vast

Een groot voordeel van het leasen van LED-verlichting met CapitalLED is dat de energiekosten voor vijf jaar worden vastgezet. "Clubs weten zo precies waar ze aan toe zijn", zegt Zwang. Met een nieuw concept wil CapitalLED clubs die een terugloop in ledenaantallen zien tegemoet komen. "Als een club de ledenaantallen ziet teruglopen kan het dat het licht ook minder lang hoeft te branden. Daarom kijken we naar een model waarbij wij de stroom inkopen en de club per branduur gaat betalen."

Ga voor meer informatie naar: www.capitalled.nl