Besparen met led-verlichting op de sportclub: hoe pak je dat aan?

De ontwikkelingen op het gebied van verlichting gaan snel. Zeker met de introductie van led-verlichting voor grote terreinen, sportvelden, stadions en sporthallen is verlichting een belangrijk thema geworden voor verenigingen en beheerders van sportaccommodaties. Met het oog op duurzaamheid en de stijgende energiekosten, is led-verlichting extra interessant geworden voor sportclubs. Wie zich hierin gaat verdiepen, merkt dat het nemen van een beslissing over led-verlichting toch enige voorkennis vraagt.

Signify heeft daarom de belangrijkste informatie op een rij gezet in een whitepaper, waarbij duidelijke handvatten worden gegeven op basis van een aantal uitganspunten. De publicatie neemt beslissers zo stap voor stap mee van het maken een lichtplan naar de financiering.

Van lichtbehoefte naar berekening

Het begint met het bepalen van de lichtbehoefte, want het lichtniveau voor een trainingsveld ligt bijvoorbeeld lager dan voor een wedstrijdveld. Het maken van een lichtplan op maat wordt daarom ook sterk geadviseerd. Door vooraf een berekening te maken kan worden vastgesteld of de te realiseren lichtinstallatie voldoet aan de eisen en verwachtingen. Zomaar een paar led-lampen ophangen is niet verstandig. Dat kan leiden tot een installatie die niet voldoet aan de norm en dat de verlichting niet bruikbaar is voor het beoogde doel.

Betrouwbaarheid

In het whitepaper wordt verder ook in gegaan op de betrouwbaarheid van led-verlichting. Als de verlichting uitvalt, kan dat tot veel frustraties bij sporters en de verantwoordelijke beheerder leiden. Door rekening te houden met een aantal zaken kan de betrouwbaarheid van led-verlichting worden vergroot. Het maakt bijvoorbeeld uit waar de leddriver, waar de kwetsbare electronica voor de installatie in zit, is geplaatst. Een belangrijke stelregel hierbij is: hoe kouder de elektronica, hoe langer de levensduur. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de mogelijkheid bestaat om verschillende componenten afzonderlijk te kunnen vervangen.

Basisprincipes led-verlichting

Verder geeft de publicatie een aantal basisprincipes over led-verlichting, lichtvervuiling- en hinder en worden een aantal voorbeelden gegeven van lichtberekeningen. Tot slot worden in het laatste hoofdstuk de subsidiemogelijkheden voor led-verlichting op een sportveld of sporthal nog toegelicht.