Hoe motiveer je sporters in tijden van stress en onzekerheid?

NLCoach organiseert twee sessies voor coaches over het motiveren van sporters en thuis training

De huidige lockdown stelt sporters en coaches nog steeds voor de nodige uitdagingen. Dit brengt voor sporters ook de nodige stress en motivatieverlies mee. Hoe ga je daar als trainer / coach mee om en hoe zorg je dat sporters gemotiveerd worden om thuis fit te blijven? In een intervisie sessie van NLcoach op 15 februari gaat sportpsycholoog Marjolein Toorenbeek hier dieper op in. In een tweede NLcoach webinar staat de praktische kant van het thuis trainen centraal. Richard Louman, performance manager Strength & Conditioning bij TeamNL, geeft vanuit zijn ervaring praktische tips wat vanuit huis allemaal mogelijk is voor een coach.

Waar sporters andere jaren in de kerstvakantie konden reflecteren op hun ontwikkeling en prestaties tijdens de herfstmaanden en zich verheugen op het tweede deel van het seizoen, is dat dit jaar totaal anders. We zitten midden in de tweede lockdown, waarin het beoefenen van georganiseerde sport nauwelijks mogelijk is. Dit stelt zowel sporters als coaches voor nieuwe uitdagingen. Een coach kan een belangrijke rol spelen bij het motiveren van sporters om zo te zorgen dat ze in deze onzekere tijd het plezier in hun sport behouden. Daarmee houdt de coach de sporters ook betrokken bij het team.

Rond dit thema organiseert NLcoach op 15 februari een intervisie sessie met sportpsycholoog Marjolein Torenbeek dieper op deze vragen in. Tijdens de sessie die van 19.30 - 21.00 uur duurt krijg je als coach de mogelijkheid om samen met Marjolein en de andere coaches die deelnemen te sparren over de problemen waar je tegenaan loopt. Dit gebeurt aan de hand van opdrachten, discussies in kleine groepjes en een Q&A.

Coachen in lockdown

Op 16 februari (9.00 tot 10.30 uur) verzorgt NLcoach een inspiratiesessie over trainen in de lockdown. Hoe kunnen we actief en in vorm blijven, nu sportverenigingen en sportscholen dicht zijn? In de eerste lockdown heeft Richard Louman samen met zijn team van Strength & Conditioning coaches van TeamNL fysieke trainingsprogramma’s voor allerlei sporten ontwikkeld. Mede dankzij deze programma’s konden de Nederlandse topsporters hun trainingen weer snel en verantwoord hervatten na het einde van de beperkingen. In deze sessie deelt hij zijn ervaringen, zodat jij je sporters kunt aangeven hoe ze ook thuis fit en in vorm kunnen blijven en je ze nog beter kunt aansturen en begeleiden.

Deze inspiratiesessie geeft je suggesties om je sporters letterlijk in beweging te brengen, te houden en geeft vele voorbeelden. Zowel waar het gaat om variatie in trainingen als om nieuwe en andere manieren van trainen die zowel leuk als praktisch zijn. Ook andere aspecten van trainen op afstand en digitale vormen van training komen aan bod. Je krijgt geen uitgewerkt trainingsschema voor jouw team of specifieke sport. Wat je wel krijgt is inzicht in wat er allemaal wél kan vanuit huis, veel inspiratie en de mogelijkheid om jouw vragen te stellen aan een expert.