De nieuwe Ad Sport: word trainer-coach op topniveau!

Ideale stap voor ex-topsporters en getalenteerde coaches bij bonden en verenigingen

In september 2023 start weer de tweejarige associate degree deeltijdopleiding: de Ad Sport, uitstroomprofiel Topsport- en Talentcoach. Het is de ideale stap voor (ex-) topsporters die trainer-coach willen worden en voor getalenteerde coaches bij bonden en verenigingen die zich in twee jaar willen ontwikkelen tot trainer-coach op het hoogste (top)sportniveau.

De nieuwe Ad Sport vervult een grote wens van NOC*NSF, bonden en verenigingen om betere trainer-coaches op te leiden. Deze kwaliteitsimpuls zorgt voor een professioneler en veiliger sportklimaat waarin talenten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Voor ex-topsporters en getalenteerde coaches bij bonden en verenigingen is de nieuwe Ad Sport helemaal een uitkomst. In slechts 2 jaar én in deeltijd worden zij bij de Ad Sport op hbo 5 niveau, heel specifiek opgeleid tot wat ze écht willen: de allerbeste trainer-coach worden!

Naar een hoger niveau

Trainer-coaches met een Ad Sport diploma, uitstroomprofiel Topsport- en Talentcoach, zijn als hbo'er op hoog niveau inzetbaar binnen (top)sportverenigingen, regionale en nationale trainingscentra en regionale of nationale selectieteams. De studenten worden aan de hand van 6 beroepstaken opgeleid om meer verantwoordelijkheid te dragen. Ze zijn niet alleen trainer of wedstrijdcoach, maar managen ook het begeleidingsteam, begeleiden de sporters zelf, denken mee over beleidszaken en passen kennis toe om nog meer bij te dragen aan het topsportklimaat. Een significante stap hoger dan een trainer-coach die alleen bondsdiploma's heeft of een diploma op CIOS of mbo 4 niveau. Afgestudeerden aan de Ad Sport zijn daarom niet alleen een aanwinst als hoofdverantwoordelijke trainer-coaches in de topsport, maar kunnen als experts ook trainers in de breedtesport naar een hoger niveau tillen.

Je wordt opgeleid voor de volgende 6 beroepstaken:

  • Geven van trainingen
  • Coachen bij wedstrijden
  • Begeleiden van topsporters en talenten
  • Ontwikkelen van sporttechnisch beleid
  • Managen van het begeleidingsteam
  • Toepassen van onderzoek

Start opleiding: 1 semester over bewegen, sport en topsport in de maatschappij

Voor wie?

De Ad Sport is ideaal voor topsporters die hun actieve carrière afsluiten en hun kennis en ervaring als trainer-coach willen overdragen, en voor de vele getalenteerde coaches binnen bonden en verenigingen die van hun passie hun werk willen maken. De opleiding is er ook voor afgestudeerde CIOS'ers en studenten mbo 4 Sport en Bewegen die de next step willen maken. Voorwaarde is wel dat elke student een relevante leerwerkplek heeft in een (inter)nationale topsportomgeving voor minimaal 20 uur per week. Dit moeten ze zelf regelen.

Flexibel studeren!

De studenten gaan 1 dag (8 uur) per week naar de opleidingslocatie, waar ze samen met andere studenten kennis en vaardigheden leren aan de hand van de 6 beroepstaken. Deze brengen ze in praktijk op hun leerwerkplek van 20 uur. Met nog 12 uur zelfstudie is de Ad Sport dus een stevige opleiding van 40 uur per week en 3.300 belastingsuren in totaal. Omdat ex-topsporters en coachtalenten bij bonden vaak trainingsstages, wedstrijden, activiteiten of een baan naast het sporten hebben, is de Ad Sport heel flexibel. Kunnen ze een keer niet fysiek bij een opleidingsdag aanwezig zijn, dan proberen we het online of op een andere manier.

Trainer-coach is een vak!

De nieuwe deeltijdopleiding Ad Sport is een praktisch antwoord op de wens om betere trainer-coaches op te leiden. Voor ex-topsporters en getalenteerde coaches bij bonden en verenigingen is het de kortste en meest specifieke weg om hun passie in 2 jaar op het hoogste niveau te ontwikkelen. Voor sportorganisaties is het een gedegen manier om de kwaliteit van hun staf te verhogen. Trainer-coach is écht een vak. De hbo’s hebben er nu de ideale opleiding voor.

Meer weten?

Kijk op de Ad Sport website!