Duitsland heeft EK 2024, maar in de stadions klinkt protest

Duitse voetbalbond moet vertrouwen fans nog terugwinnen

”DFB, DFL & Co. U zult van ons horen, of juist niet.” De supporters in de Duitse stadions lieten afgelopen dinsdag en woensdag hun stem horen door gedurende de eerste twintig minuten van de Bundesligaduels te zwijgen uit protest tegen het gebrek aan inspraak. Over de hekken hingen bovendien spandoeken met de tekst "United by Money - Korrupt in Herzen Europas”, geflankeerd door de logo’s van de UEFA en de Duitse voetbalbond DFB. De Duitse stadionbezoekers hebben een hele andere visie op de toekomst van het voetbal dan de beleidsmakers bij de bond en de managers van de Duitse Liga.

Het eerste deel van deze slogan was de officiële tekst van DFB in de campagne voor het EK 20204. Deze is succesvol verlopen, weten we sinds donderdagmiddag. De bond denkt aan een herhaling van het 'Sommermärchen' van het WK 2006, maar tegenwoordig herinnert het voetbalpubliek zich van dat toernooi voornamelijk de dubieuze wijze waarop de DFB de nominatie wist binnen te halen. Der Spiegel beweerde twee jaar geleden dat diverse FIFA-bestuurders waren omgekocht. Bid-voorzitter Franz Beckenbauer ontkende dat, maar gaf wel toe fouten te hebben gemaakt. Reden voor de FIFA om een onderzoek in te stellen, waarvan de uitkomst nog onbekend is.

Zaterdag half vier

Het rommelt al enige tijd bij de Oosterburen, die nog niet lang geleden het voorbeeld waren voor het KNVB-rapport 'De Winnaars van Morgen'. Gesprekken tussen de Duitse voetbalbond en de fangroeperingen liepen vorige maand spaak, omdat de voetbalfans zich niet serieus genomen voelden. De fans ageren al jaren tegen het competitieprogramma. Zaterdagmiddag half vier was in Duitsland traditioneel de tijd om af te trappen, maar de betaaltelevisie eist zoveel mogelijk variatie. Fans willen de toenemende commercialisering van hun sport een halt toe roepen.

Vreemdelingenhaters

In het voorjaar leek Duitsland nog probleemloos op de nominatie van het EK 2024 af te stevenen tot de eigen internationals Mezut Özil en Ilkay Gundogan pontificaal op de foto gingen met president Erdogan van concurrent Turkije. Volgens DFB-president Grindel lieten ze zich gebruiken voor politieke doeleinden. Het publiek floot de twee uit tijdens het uitzwaaiduel van de Duitse ploeg, dat vervolgens afging op het WK. Özil trok zich terug als international via een brief waarin hij Grindel neerzette als een racist. In augustus volgden in Chemnitz relletjes rond vreemdelinghaters. Daar had Grindel niets mee te maken, maar ”United by Football” klonk daardoor als slogan nogal hypocriet in de oren van veel Duitsers.

Onvrede op de tribunes

De DFB moet de komende jaren veel vertrouwen terugwinnen, waarbij het diverse kwesties in de portefeuille heeft met een hoog struikelgehalte, zoals de eerdergenoemde speeltijden en de tegenvallende Mannschaft. Verder blijft de onvrede op de tribunes over clubs die de eigendomsverhoudingen omzeilen, waardoor de ledenvergadering niet langer bepalend is. Nog steeds organiseren supportersclubs acties als RB Leipzig op bezoek komt, terwijl die ploeg al aan haar derde Bundesligaseizoen is begonnen.

Twaalf tegen vier

De UEFA koos voor Duitsland als organisator van het EK met een stemmenverhouding van twaalf tegen vier. Turkije verloor voor de vierde maal op rij, waarschijnlijk vanwege haar mensenrechtenpolitiek en de onzekere economische situatie. Zeven van de tien stadions zijn al gereed, maar voor de andere drie lijken de fondsen te ontbreken. Voor het Nederlands Elftal en haar supporters lijkt de keuze vooral geografisch gunstig.

Twitter: Riky Palm