Wie wordt de opvolger van André Bolhuis? (deel 2)

Van Heijningen, Loorbach, Mesker en Smeets over de nieuwe voorzitter van NOC*NSF

In mei van dit jaar vertrekt André Bolhuis als voorzitter van NOC*NSF. Wie volgt hem op? Iemand uit het gevestigde midden van de sportbonden: Marcel Wintels (voorzitter van de KNWU), Eric van der Burg (Atletiekunie) of Anneke van Zanen (voormalig penningmeester NOC*NSF)? Een internationale bestuurder, zoals Sylvia Barlag, Gertjan Eggenkamp of Claudia Bokel? Of een geharde professional uit het bedrijfsleven, iemand als Feike Sijbesma (DSM), Wiebe Draijer (Rabobank) of Berndt Kodden (Campina)? Veertien insiders verstrekken advies – gratis en voor niets. In aflevering 2: Erik van Heijningen, Jan Loorbach, Marcella Mesker en Mart Smeets.

In vakblad Sport & Strategie (editie 6-2018) keken veertien insiders in een glazen bol naar wie mogelijk in dat profiel past als opvolger van André Bolhuis. Deze rondgang leert dat er geen absolute favoriet valt aan te wijzen. De namen die vallen komen uit de gevestigde kringen van NOC*NSF, maar ook uit politiek en bedrijfsleven.

Erik van Heijningen, oud-voorzitter van de zwembond:

"Een allroundbestuurder, die de eerste viool aan de directeur kan laten én onbezoldigd – dat is een schaap met vijf poten. Ik kan dus niet zomaar iemand bedenken. Namen noemen vind ik trouwens ongepast, je moet de benoemingscommissie niet voor de voeten lopen en het proces niet verstoren."

Jan Loorbach, oud-bestuurslid NOC*NSF, chef de mission bij de Olympische Spelen van Sydney (2000):

"Wil je deze functie goed vervullen, dan praat je al snel over 0,5 fte. Dat kan iemand met werk en gezin onbetaald niet opbrengen, dus kom je weer bij een veteraan terecht. Ik vind Anneke van Zanen en Eric van der Burg allebei capabel, daarnaast zou ik als dark horse Sylvia Barlag willen noemen. Oud-olympiër, bestuurder geweest bij de Europese atletiekunie en nu bij IAAF. Als je je daar staande kunt houden, dan kun je wat. Nadeel is dat ze al 64 is en internationaal beter haar weg kent dan nationaal."

Marcella Mesker, oud-tennisprof en tussen 2014 en 2018 lid van het bestuur van NOC*NSF:

"Gertjan Eggenkamp! Bij de Spelen van Rio had hij namens de roeifederatie de organisatorische leiding over de roeievenementen en daar heeft hij grote indruk gemaakt: jong, daadkrachtig, communicatief sterk. En hij heeft management- en leiderschapskwaliteiten – ongetwijfeld dankzij zijn werk bij McKinsey. Beter dan hij kun je niet krijgen. Alleen betwijfel ik of hij met zijn drukke baan en jonge gezin te strikken is voor deze zware vrijwilligersfunctie."

Mart Smeets:

"Bij NOC*NSF leek het altijd ouwe-jongens-krentenbrood, daar moeten ze een keer van af. Ik zie het liefst een professional uit het bedrijfsleven, geen politicus in elk geval, met een duidelijk sportverleden en de nodige bestuurservaring. Marcella Mesker, Gertjan Eggenkamp, Nico Rienks – díe categorie. Of oud-hockeyer Stephan Veen, die nu bij de Rabobank carrière maakt. Maar het liefst een vrouw, dat levert meer rust, intelligentie en tact op. Sylvia Barlag zou met haar internationale ervaring ook een hele goede zijn."

Dit artikel is een fragment uit het vakblad Sport & Strategie (editie 6-2018). Benieuwd naar dit en andere artikelen? Bestel deze editie dan als los nummer.