Wandelbond brengt kinderen in beweging met Kleuter4Daagse

Na het succes van de landelijke Peuter4daagse vorig jaar, faciliteert Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) sinds dit jaar de landelijke Kleuter4daagse. Met dit wandelfeest voor kinderen uit groep 1 en 2 ervaren de kleuters hoe leuk het is om vier dagen te wandelen en een medaille te verdienen. De Kleuter4daagse wordt georganiseerd door basisscholen en vindt plaats onder schooltijd. De Kleuter4daagse kan het hele jaar georganiseerd worden, waarbij de KWBN de Week voor de Gezonde Jeugd (12 t/m 17 juni) en de Nationale Sportweek (15 t/m 24 september) als mooie aanleiding aangeeft aan scholen.

Uit menig onderzoek blijkt het belang van bewegen op jonge leeftijd. Het heeft aantoonbare positieve effecten op zowel de lichamelijke, als de cognitieve en sociaal/emotionele ontwikkeling van kinderen. Met de introductie van de landelijke Kleuter4daagse wil KWbN kleuters, leerkrachten én ouders laten ervaren hoe leuk bewegen is. Maar ook hoe goed het in te passen is in het dagelijks leven.

Medaille

Tijdens de Kleuter4daagse wandelen de kinderen vier dagen minimaal een kwartier, gedurende schooltijd. De routes worden uitgezet door leerkrachten of andere medewerkers/vrijwilligers van de school. KWbN ondersteunt hen met promotiemateriaal en tips. Aan het einde van de vierde dag wacht de officiële Kleuter4daagse medaille.

Voor Paul Sanders, directeur-bestuurder van KWbN, is de stap naar de Kleuter4daagse een logische. “De Peuter4daagse vond al jaren succesvol plaats in Limburg. Vanwege de enthousiaste reacties en de sympathieke opzet besloten we vorig jaar samen met JOGG de Peuter4daagse landelijk te introduceren. Een groot succes waarbij ruim 18.600 peuters wandelend in beweging kwamen. In Limburg was ook al een succesvolle Kleuter4daagse. Ook deze brengen wij graag naar de rest van Nederland. Zo dichten we eigenlijk het gat tussen Peuter4daagse en Avond4daagse en brengen we álle kinderen wandelend in beweging.”

Opstap

Over de Avond4daagse gesproken. Is Sanders niet bang dat de Kleuter4daagse een concurrent van de Avond4daagse vormt? “Juist niet”. Sanders legt uit: “Voor veel 5- en 6-jarigen is de Avond4daagse nog een stap te ver. In de meeste plaatsen is 5 km de kortste afstand, wat voor deze groep niet altijd haalbaar is. Ook wordt het voor veel kleuters te laat op de avond. De Kleuter4daagse is dan juist een mooie opstap naar de ‘grote’ Avond4daagse. En willen de kleuters wel de Avond4daagse lopen, dan moedigen we dat vooral aan. Hoe meer stappen, hoe meer feest, des te beter. Én ze verdienen twee - letterlijk - schitterende medailles”, voegt hij lachend toe.

Ga voor meer informatie naar: www.kleuter4daagse.nl

Fotobijschrift: Peuters wandelen tijdens de Peuter4Daagse. Foto: KWBN