Hoe belangrijk is het om een Nederlander in het IOC te hebben? Heeft Nederland op grond van zijn sportieve prestaties op de Olympische Spelen ‘recht’ op een IOC-zetel? Wat kan NOC*NSF doen om zich bij de nieuwe IOC-voorzitter Kirsty Coventry in de kijker te spelen en opnieuw een plek in het IOC in de wacht te slepen? Op verzoek van Sport & Strategie bogen vijf ervaren Nederlandse sportbestuurders zich over deze vragen. In aflevering 1: Sylvia Barlag, bestuurslid internationale atletiekfederatie World Athletics.
"Vorige maand werd in Griekenland de nieuwe voorzitter van het
IOC gekozen. Vanuit het perspectief van goed bestuur kun je zowel blij als
verdrietig zijn met het resultaat. Natuurlijk is het een stap voorwaarts dat er
eindelijk een vrouw aan het hoofd komt te staan van de machtigste
sportorganisatie in de wereld. Evenzogoed kun je stellen dat een kans op
verandering gemist is. Vooralsnog lijkt het er namelijk niet op dat we van
Kirsty Coventry veel gewijzigd beleid kunnen verwachten ten opzichte van de
periode onder Thomas Bach. Of het moet het beleid rond de bescherming van de
vrouwencategorie in de sport zijn. Daarin lijkt ze sinds kort de uitgesproken
mening te volgen van Sebastian Coe, die nu voorzitter blijft van World
Athletics en heeft gezegd met evenveel elan de atletiekwereld te blijven
voorgaan en vernieuwen. Rond Parijs heeft Coventry als lid van het uitvoerend
comité van IOC namelijk niet ingegrepen op de situatie die rond het boksen
ontstond."
"Ik zou denken dat we allereerst een geschikte kandidaat moeten hebben"
"Voor het overige maakt de kans die het IOC niet heeft willen grijpen dat de atletiek langer kan blijven profiteren van een sterke leider. Afgelopen dinsdag heeft het bestuur van World Athletics onder Sebs voortgezette leiding al een vergaand besluit durven nemen ter bescherming van de vrouwencategorie in de atletiek. Every cloud has a silver lining."
"Terug naar de vraag hoe we als Nederland weer een zetel kunnen veroveren in het IOC. Ik zou echter eerst de volgende vraag willen beschouwen: waarom zouden we überhaupt een IOC-lid moeten willen hebben? Het leidt geen twijfel dat veel leiders in de sport het vreemd vinden dat een succesvol sportland als Nederland niemand in het IOC-bestuur heeft. De gedachte daarachter is enerzijds dat het prestige oplevert en bevestigt, en anderzijds dat Nederland met zo’n stoel invloed zou kunnen uitoefenen op het beleid van het IOC. Het laatste is echter zeer de vraag. Proberen het IOC als ‘simpel’ lid van binnenuit te veranderen, is, ook volgens Seb Coe, onmogelijk. Wat hij binnen World Athletics voor elkaar kreeg door als de nieuwe leider de leiding te nemen in de veranderingen, ziet hij als onmogelijk geworden door de IOC-keuze van vorige maand. Het resultaat gaf aan dat het IOC niet op verandering zit te wachten. Coventry is daarvoor te veel door Thomas Bach gevormd. Invloed op verandering in de sport is (dus) eenvoudiger te realiseren via de internationale bonden (de IF’s). Voor het IOC geldt en blijft gelden dat je wordt geacht het IOC-beleid in je eigen land uit te dragen en dat niet vanuit je eigen achtergrond en ideeën te willen wijzigen."
"De vraag hoe Nederland een zetel zou kunnen veroveren, mochten we dat willen, vind ik moeilijk te beantwoorden. Alles bij elkaar weet ik niet wat er afgelopen jaren, sinds het terugtrekken van Camiel Eurlings, gebeurd is op dit vlak. Ik zou denken dat we allereerst een geschikte kandidaat moeten hebben, waarbij de ‘geschiktheid’ nog eens beoordeeld wordt door de IOC Members Election Commission. Het lijkt dus allereerst geraden te weten te komen wat deze commissie denkt dat een kandidaat als bagage moet hebben, omdat zij als filter dient voorafgaand aan de daadwerkelijke verkiezing. Gezien het hoge gehalte in het IOC-bestuur aan winnaars van olympisch eremetaal en leden met een ruime achtergrond in nationale en internationale sportbesturen, -commissies en politiek, lijkt iets dergelijks wel een beginvoorwaarde. Hoe dan ook lijkt mij dat er in Nederland voldoende mensen rondlopen die aan deze voorwaarden voldoen. Waaraan moet worden toegevoegd dat het ondoorzichtig is waar de Election Commission naar zoekt."
Dit artikel verscheen eerder in een debatstuk in vakblad Sport & Strategie (editie 2-2025).
Foto: Shutterstock.com/cc Richard Juilliar
Lees ook: