Vrees voor zwaar weer echoot door Eerste Divisie

Profvoetbal moet dit seizoen in Europa voor 1 juli eindigen

Het profvoetbal moet dit seizoen hoe dan ook voor 1 juli eindigen. Dat geldt voor bijna alle landen in Europa, omdat tal van contracten aflopen op 30 juni. De voetballers zijn dan niet langer speelgerechtigd. Bij Ajax geldt dat voor slechts drie spelers, exclusief nog wel Hakim Ziyech, wiens verbintenis met Chelsea op 1 juli ingaat. Los van de gehuurde spelers valt het ook bij Feyenoord wel mee: vier en bij PSV maar twee.

Maar een club als FC Twente mag op 1 juli vooralsnog geen beroep meer doen op liefst achttien man op een selectie met 28 spelers. En ook Heracles en Emmen moeten in dat geval meer dan ongeveer de helft van de groep missen. Alle profclubs zijn overigens verplicht spelers met een aflopende overeenkomst voor 1 april te informeren of zij wel of niet kunnen blijven. Ook de spelers zelf moeten dat kenbaar maken.

Hervatting competitie

De voorlopig tot 7 april stilgezette competitie in de Eredivisie telt nog acht ronden, en de Eerste Divsie nog negen. Daarna staan de play-offs en nacompetitie gepland, maar die zouden in verkorte vorm haalbaar zijn. De KNVB zal de bekerfinale op 19 april in de Kuip hoe dan ook verzetten. Dat moet ook wel, want indien de crises met het corona-virus dat straks wellicht toelaat, kan de daadwerkelijke hervatting pas in het weekeinde van 25 en 26 april plaatshebben. Tot 7 april mogen de clubs niet meer in groepsverband trainen. Alle spelers hebben huiswerk meegekregen om te proberen fit te blijven. Indien clubs wel weer gezamenlijk mogen oefenen, willen ze minimaal drie weken aanhouden als voorbereiding om weer voldoende speelfit te kunnen zijn.

"Wij kunnen het nog wel uitzingen, maar ook bij ons zal de schade in de miljoenen gaan lopen"

Ted van Leeuwen - Technisch directeur FC Twente

Nog voor dat de UEFA gisteren het EK met een jaar opschoof (en trouwens ook het EK voor vrouwen uitstelde), bestudeerde de KNVB al een aantal scenario’s voor het tijdig uitspelen van het seizoen. Dat gebeurt in nauw overleg met de ECV (Eredivisie) en de CED (Eerste Divisie), maar alles blijft afhankelijk van de omstandigheden, benadrukte Eric Gudde als directeur van het betaalde voetbal andermaal. Hij hoopt wel op korte termijn wat meer duidelijkheid te kunnen scheppen.

Werktijdverkorting aangevraagd

Vrijwel alle clubs in het betaalde voetbal hebben inmiddels arbeidstijdverkorting aangevraagd. "Wij gaan een beroep doen op de overheid", kondigde Jan Willem van Dop als eerste aan namens Go Ahead Eagles. Maar onder andere ook FC Twente heeft zich gemeld voor een WW-uitkering voor zijn werknemers. "Het moet nog wel worden toegekend", aldus technisch directeur Ted van Leeuwen, die daaraan toevoegt: "Wij kunnen het nog wel uitzingen, maar ook bij ons zal de schade in de miljoenen gaan lopen." Als eigenaar van het stadion derft de club al flinke inkomsten van tal van geschrapte evenementen.

En Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV: "Ook wij gaan voor een belangrijk deel van ons personeel werktijdverkorting aanvragen. Niet omdat wij armlastig zijn, maar omdat deze mogelijkheid er nu eenmaal is. Bij ons en bij andere clubs staat een groot deel van onze organisatie stil. Vandaar dat ook vanuit de voetbalbranche dit zo is geadviseerd." Een club als NEC in de Eerste Divisie rekent zonder meer op zwaar weer, zoals algemeen directeur Wilco van Schaik het uitdrukt. Die vrees echoot door de hele Eerste Divisie.

Overbelasting spelers

Mocht de competitie eind april weer op gang kunnen komen, wat sterk wordt betwijfeld, dan resteren er nog negen weken tot eind juni. Voldoende tijd om de schade in te halen, al waakt de VVCS (vakbond van profs) voor overbelasting in zo’n drukke periode. Het afwerken van doordeweekse wedstrijden lijkt niettemin onontkoombaar.

Het is daarbij een voordeel dat geen enkele Nederlandse club meer is vertegenwoordigd in het Europese voetbal, waarbij de finales voor de Champions League en Europa League zijn verplaatst naar 27 juni en 24 juni. De tv-zender FOX Sports wacht ondertussen gelaten af hoe uiteindelijk de ontwikkelingen uitpakken, maar broedt al op een schadeclaim. "We kunnen ook beslissen om het te laten zoals het nu is", suggereert Ted van Leeuwen. "Dan laten we twee clubs uit de Eerste Divisie promoveren en spelen we volgend seizoen met een versterkte degradatie." De volgende editie zal vrijwel zeker laat van start gaan dan in augustus. De UEFA (met in kas een reserve van 600 miljoen euro) heeft al laten weten mee te helpen de juiste oplossingen aan te dragen voor alle bonden met zorgen en problemen in Europa.

Foto: Shutterstock / DDH_Image

Lees ook dit nieuwsoverzicht over het corona-virus en de sport: