Unieke Nederlandse samenwerking voor toekomstig wielertalent

NOC*NSF, Team Jumbo-Visma en de KNWU starten CyclingClassNL

NOC*NSF, Team Jumbo-Visma en de KNWU slaan de handen ineen voor een nieuwe impuls aan de talentontwikkeling in de wielersport. Met CyclingClassNL wordt een nieuw project gestart dat zich focust op de ontwikkeling van getalenteerde jongens en meisjes binnen de wielersport in de leeftijd van vijftien tot en met achttien jaar. Zij zullen in het project op dagelijkse basis worden begeleid met een wetenschappelijk onderbouwd en persoonlijk ontwikkelingsprogramma. Op die manier moet de aanwas van wielertalent worden gewaarborgd en de doorstroom naar de top worden verbeterd.

Het nieuwe project van NOC*NSF, Team Jumbo-Visma en de KNWU is een samenwerking op alle niveaus. Binnen CyclingClassNL gaan talentcoaches aan de slag met verschillende trainingsvormen die onder andere bijdragen aan fysieke ontwikkeling, persoonlijkheidsontwikkeling en voedingsleer van talenten. De dagelijkse coaching helpt de betrokken sporters om optimaal inzicht te krijgen in hun leerdoelen en bij het vinden van de balans tussen sport, school en hun privéleven. De samenwerkende partijen zijn ervan overtuigd dat hiermee een betere aansluiting plaatsvindt richting het World Tour-niveau.

De talenten blijven verbonden aan hun wielerclub en regionale instituten met betrekking tot het rijden van wedstrijden. Hiermee wil CyclingClassNL de samenwerking tussen renner, club en talentcoach versterken met als beoogd eindresultaat de doorstroom van talenten naar nationale en internationale opleidingsploegen op continentaal en pro-continentaal niveau en het opleiden van nieuwe wielerkampioenen.

Meer oranjesucces

Volgens KNWU-directeur Thorwald Veneberg is het hoog tijd voor deze nieuwe samenwerking. "De bundeling van krachten met NOC*NSF en Team Jumbo-Visma geeft ons de gelegenheid om nog slagvaardiger talent op te leiden. Het is de bedoeling dat de gehele Nederlandse wielersport profiteert van de samenwerking, waarbij wij onze kennis ook zo breed mogelijk willen delen en input van alle partijen heel welkom is."

"Het is de bedoeling dat de gehele Nederlandse wielersport profiteert van de samenwerking"

Thorwald Veneberg - Directeur KNWU

Maurits Hendriks ziet Cyclingclass als een investering in talentontwikkeling met als doel toekomstig oranjesucces. Alle beschikbare kennis en ervaring wordt nu samengebracht. "Wij hebben bijvoorbeeld veel ervaring in de combinatie van topsport met onderwijs. Dat is heel belangrijk voor deze leeftijdsgroep. We kijken gezamenlijk wat goed is voor de Nederlandse topsport en hebben alle drie hetzelfde doel voor ogen."

Met de Team Jumbo-Visma Academy had de wielerploeg van algemeen directeur Richard Plugge al ervaring opgedaan met het creëren van meer aanwas van jonge wielrenners. "Daarmee zijn we al mooie samenwerkingen met wielerverenigingen gestart. Deze samenwerking met NOC*NSF en KNWU is daar een vervolgstap op. Zo hopen we het gat tussen de verenigingen en de opleidingsploegen te vullen en de talentvolle renners en rensters goed te begeleiden in hun ontwikkeling."

Foto: KNWU / Leon van Bon