Topsport inspireert kinderen bij Het Geheim van Papendal

Voor het tweede jaar op rij organiseren Papendal, de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en Sportbedrijf Arnhem BV Het Geheim van Papendal. Voor dit project maken kinderen uit groep 6, 7 en 8 van Arnhemse basisscholen kennis met topsport op Topsportcentrum Papendal. "Door te zien hoe topsporters leven, worden de leerlingen geïnspireerd om zelf ook meer te gaan bewegen", geeft Veronique Moerdijk, sportontwikkelaar en consulent bewegen en gezondheid van Sportbedrijf Arnhem BV aan. Het Geheim van Papendal is een mooi voorbeeld van de maatschappelijke waarde die sport kan hebben.

In het educatieve programma, financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Arnhem die bewegen voor alle inwoners hoog op de agenda heeft staan, maken leerlingen kennis met de topsportkant van Papendal, dat onder meer de basis vormt voor TeamNL en NOC*NSF. "Dit doen we in de vorm van een quiz, een interactieve rondleiding, een topsportlunch en ook een workshop van een olympische sport", zegt Moerdijk.Tijdens het project maken kinderen kennis met verschillende aspecten van topsport. "Kinderen kunnen een kijkje nemen in de wereld van topsporters, zich eventueel hiermee identificeren en proberen net zo goed te worden."

Maatschappelijke impact van topsport

Het project is een mooi voorbeeld van hoe topsport niet altijd alleen maar hoeft te draaien om prestaties, maar ook een maatschappelijke impact kan hebben. Moerdijk: "Iedereen heeft talent. Wij willen laten zien dat als je zo’n talent verder ontwikkelt, je hard werkt en gezond leeft, je ook ooit zo goed kunt worden als zo’n sporter die je op Papendal tegenkomt. Motorisch gezien worden met name kinderen steeds minder vaardig en door kennis te maken met verschillende sporten, hopen we ze te stimuleren hun talenten te vinden en te ontplooien."

"Je loopt op het terrein van Papendal zo tegen een Femke Bol aan, die herkennen ze natuurlijk allemaal"

Veronique Moerdijk - Sportbedrijf Arnhem

Bij het Geheim van Papendal wordt specifiek ingezet op kinderen uit kansarme wijken. "We laten een breed spectrum aan sporten zien. Kijk waar jouw talenten liggen, dan zijn er kansen voor iedereen. Dat is wat we ze mee willen geven." Aan het einde van de dag krijgen de leerlingen een boekje mee naar huis van Sportwijs, een sportkennismakingsproduct van Sportbedrijf Arnhem BV, om kinderen aan te moedigen verschillende sporten uit te proberen.

Kijkje in de keuken

Het ‘kijkje in de keuken’ van Papendal laat zien dat er veel meer vaardigheden belangrijk zijn dan alleen cognitieve vaardigheden. Moerdijk: "De hele wereld is ingericht op cognitieve vaardigheden, op kennis. Het is prachtig om te zien dat met Het Geheim van Papendal, maar ook programma’s als Sportwijs en andere initiatieven in de wijken, kinderen kunnen leren dat er nog veel meer vaardigheden en talenten zijn waar ze iets mee kunnen." Zo heeft topsport via dit soort projecten een directe impact op deze kinderen, denkt Moerdijk. "Daarnaast zijn de kinderen natuurlijk ook gewoon een dag lekker actief bezig. Ze bewegen zelf in een bijzonder inspirerende omgeving, mogen genieten van een gezonde en lekkere lunch en wie weet, komen ze topsporters tegen. Je loopt op dat terrein zo tegen een Femke Bol aan, die herkennen ze natuurlijk allemaal. En mocht je nou toevallig goed kunnen hardlopen, kan het je misschien op ideeën brengen."

2+1+2

Een andere belangrijke factor in het succes van Het Geheim van Papendal is de clinic van een olympische sport. Dit jaar is dat schermen. "Belangrijk is vooral dat kinderen zin krijgen om te bewegen." In Arnhem doen ze dat ook in het kader van het daar ontwikkelde 2+1+2 beweegconcept, waarbij kinderen naast 2 uur gymonderwijs ook 1 uur bewegen onder schooltijd en 2 uur na schooltijd. "Dit is een samenwerkingsconcept dat werkt aan 5 uur bewegen per week voor alle kinderen op de basisschool in Arnhem. Het is mooi om te zien dat dat concept inmiddels landelijk wordt overgenomen."

Succes

In 2024 was de eerste editie van Het Geheim van Papendal een doorslaand succes. Uit een evaluatie onder deelnemende scholen kwam een gemiddeld rapportcijfer van 9.3. “Met name de workshop scoort enorm goed", zegt Moerdijk met enige trots. "Kinderen moet je ook niet de hele dag op een stoel zetten. Maar ook over de quiz en de lunch waren de kinderen ontzettend enthousiast." Bij de topsportlunch wordt een uitgebreide toelichting gegeven. "De kinderen leren hier waarom sporters bepaalde ingrediënten veel eten en waar ze op letten. Aan het einde van de lunch krijgen ze de recepten van de gezonde gerechten mee naar huis."

Sportbedrijf Arnhem BV, de HAN en Papendal hebben na het eerste jaar ook een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd. Zo is de rondleiding interactief gemaakt om de betrokkenheid van de leerlingen te vergroten en is er gekozen voor een maximale groepsgrootte van 30 kinderen.

Toekomst

Projecten als Het Geheim van Papendal zijn belangrijk voor de gemeente Arnhem omdat het past binnen haar strategie om kinderen meer te laten bewegen. "Uiteraard hebben wij de unieke situatie dat Papendal hier om de hoek ligt. Daar maken we graag gebruik van. Steeds meer gemeenten hebben vergelijkbare initiatieven. Wij willen, bijvoorbeeld met het 2+1+2-concept én door prioriteit te geven aan meer beweging voor met name kansarme kinderen, écht stappen zetten als het gaat om de gezondheid en beweging van kinderen." Of Het Geheim van Papendal volgend jaar weer een vervolg krijgt, dat moet nog blijken. "Daarvoor moeten we de evaluatie en de keuzes die de gemeente Arnhem maakt voor volgend jaar afwachten”, eindigt Moerdijk. “Maar het zou wel heel jammer zijn als dit mooie project zou moeten stoppen."

Fotobijschrift boven artikel: kinderen krijgen een schermclinic tijdens Het Geheim van Papendal. Foto: Sportbedrijf Arnhem.

Op 19 juni 2025 vindt het Congres 2+1+2 plaats op Sportcentrum Valkenhuizen. Tijdens dit congres is het middagprogramma gevuld met innovatieve workshops en presentaties en worden successen en resultaten van concept 2+1+2 van de afgelopen 7 jaar gedeeld. Meer info bij Sportbedrijf Arnhem.

Lees ook: