Nevobo niet verrast door succes volleybaldames

"De beste wedstrijd van het toernooi", roemde bondscoach Jamie Morisson de teamprestatie van Oranje op Ziggo Sport, maar niettemin veroordeelde Servië de Nederlandse ploeg tot de strijd om de derde en vierde plaats (zaterdag 10.20u). De hoop op een medaille blijft. Het succes in Japan komt voor Michel Everaert, directeur Sport van de Nevobo, niet als een grote verrassing.

"Onze vrouwen haalden zilver op de twee vorige EK's en eindigden op de Spelen in Rio als vierde, terwijl de beachvolleyballsters Europees kampioen zijn. We voeren al enige tijd een beleid uit waarvan wij vinden dat we op de goede weg zijn", zegt Michel Everaert.

WK 2022

Dat is ook bijna een voorwaarde vanwege de bid van Nederland voor het volgende Vrouwen WK in 2022. Everaert: "Daar werken we al tweeënhalf jaar aan via gesprekken met de Wereldvolleybalbond (FIVB), terwijl we de steun hebben van de provincie Gelderland. Zoiets durf je alleen aan als je over een nationaal team beschikt, waarvan de FIVB de overtuiging heeft dat het ver kan komen in het toernooi. De ervaren speelsters van dit team gaan hopelijk door bij een WK in eigen land, terwijl talenten als Juliet Lohuis, Nika Daalderop en Britt Bongaerts eraan komen."

Grootste vrouwenteamsport

De overgebleven concurrenten voor 2022 zijn China (de Olympisch kampioen) en Japan, dat drie van de laatste vier eindtoernooien organiseerde. "Volleybal is geen voetbal, dus we zullen altijd hard moeten werken om onze financiën op orde te krijgen. Dit is wel de grootste teamsport voor vrouwen in de wereld, waarbij we moeten opboksen tegen grootmachten als de VS, China, Rusland en Brazilië. Daarom kan de FIVB ook flinke eisen stellen aan een organisator. Zo was het binnenhalen van de Nations League dit voorjaar een dure aangelegenheid, omdat de ontvangende bond de kosten draagt van de bezoekende teams. Bij kleinere sporten betaalt het deelnemende team dat vaak zelf."

Toeloop

Qua capaciteit loopt de Nevobo bij interlands in eigen land tegen haar grenzen aan, constateert Everaert. "In Omnisport in Apeldoorn zijn de duels van het nationale vrouwenteam met zesduizend toeschouwers steeds uitverkocht. Na de wedstrijden van de World Grand Prix vorig jaar moest de beveiliging optreden vanwege de toeloop van honderden jonge handtekeningenjagers, terwijl de geblesseerde Lonneke Slöetjes niet rustig met haar ouders in de kantine kon zitten. De belangstelling voor de dames is enorm gegroeid."

Naar het Gelredome

Ons land heeft op dit moment in het Ziggodome en Ahoy maar twee hallen met een grotere capaciteit. "Die zijn vaak niet beschikbaar voor onze meerdaagse toernooien, die soms een week duren, terwijl de huurprijs stevig is. Voor het WK 2022 hebben we het plan opgevat om de eerste groepsfase af te werken in het Gelredome, waarin we drie velden met rondom tribunes willen neerzetten. De grootste zou dan een capaciteit van vijftienduizend kunnen hebben. In de tweede fase van het WK willen we uitwijken naar Ahoy en het buitenland om de slotfase af te werken in Apeldoorn en Arnhem." Half november wijst de FIVB het toernooi toe.

"Het damesvoetbalteam is tijdens het Vrouwen WK op een belachelijke manier gehyped. Onze volleybalsters zijn niet minder topsportwaardig."

Michel Everaert (Nevobo)

Kijkcijfers

De wedstrijdbeelden van het WK in Japan zijn op het open net alleen te zien bij Ziggo Sport. "Het is jammer dat we de vrouwen niet op de NOS kunnen volgen, maar zo gaat dat. Onze kijkcijfers zijn over het algemeen veel hoger en positiever dan de omroepbazen in Nederland denken. Zo was de finale van het WK Beachvolleybal 2015 in Den Haag het best bekeken programma van dat jaar op NPO 3 met bijna twee miljoen kijkers."

Everaert wil nog een duidelijk verschil in benadering benoemen. "Het damesvoetbalteam is tijdens het Vrouwen WK op een belachelijke manier gehyped", meent Everaert. "Het is fantastisch voor de voetbalsters, maar in mijn optiek is het klassenjustitie van de media die vergelijkbare prestaties bij andere sporten niet vergelijkbaar oppikt. Ik vind dat verschil schrijnend, want, met alle respect voor de voetbalsters, maar onze volleybalsters zijn niet minder topsportwaardig."