Rotterdam krijgt Nationaal Vechtsportcentrum

Verschillende vechtsportbonden brengen nationale trainingen onder één dak samen

Vanaf 1 april 2022 kunnen Nederlandse topsporters uit verschillende vechtsporten onder één dak trainen in het Nationaal Vechtsportcentrum in Rotterdam. Dit wordt de nieuwe topsportlocatie voor het TeamNL topsportprogramma boksen, de nationale trainingen voor karate, taekwondo, aikido en sambo, en de regiotrainingen judo. Met de Vechtsportautoriteit wordt nog gesproken om ook kickboksen een plek te geven in het centrum.

Het bijeenbrengen van de verschillende vechtsportbonden in een topsportcentrum past in de gezamenlijke doelstelling de sporten verder te professionaliseren en de kansen op medailles te vergroten. In het centrum kunnen topsporters dagelijks trainen met de best mogelijke begeleiding en faciliteiten op het gebied van onder meer voeding, medisch, leefstijl en onderwijs.

Rotterdam en vechtsport

De gemeente Rotterdam heeft al langer de wens om vechtsporten op topniveau in de stad te huisvesten, legt wethouder Sport Christine Eskes uit. "De afgelopen jaren zijn we daar geregeld met elkaar het gesprek over aangegaan. En nu is het zo ver. In de hele metropoolregio zijn vechtsporten enorm populair en voor Rotterdam in het bijzonder geldt dat de stad historisch en traditiegetrouw verbonden is met deze sporten. Ik ben blij dat we mede dankzij het vele werk van Rotterdam Topsport deze wens nu werkelijkheid maken."

Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse Boksbond, ziet die historische band tussen boksen en Rotterdam ook duidelijk. "Boksen in een nationaal vechtsportcentrum past bij Rotterdam, de geboortegrond van olympisch bokskampioen Bep van klaveren." In het judo heeft Rotterdam ook veel kampioenen voortgebracht, onder wie Mark Huizinga en Marhinde Verkerk. Daarnaast zijn er in Rotterdam verschillende vechtsportverenigingen en is Rotterdam vaak gaststad voor nationale en internationale vechtsportevenementen, o.a. voor karate en taekwondo.

Eerst tijdelijke huisvesting

Per 1 april 2022 krijgt het Nationaal Vechtsportcentrum eerst tijdelijke huisvesting in de sportzalen van Albeda aan de Sportlaan in Rotterdam. Deze worden nog voor verbouwd. Eén sportzaal wordt volledig ingericht voor het Topsportprogramma boksen. In de andere sportzaal kunnen vechtsporten als judo, karate, taekwondo, aikido en sambo worden beoefend. De wens is om in 2026 over te gaan naar een nieuw te bouwen vechtsportcentrum naast het Topsportcentrum Rotterdam.

Breedtesport en onderwijs

Met de komst van het Nationaal Vechtsportcentrum wil Rotterdam ook de breedtesport en de vechtsportverenigingen in de stad een impuls geven. Hiertoe gaan Rotterdam Topsport, Rotterdam Sportsupport, Sportbedrijf Rotterdam en de gemeente samen met de bonden, sportaanbieders en onderwijsinstellingen een plan uitwerken om te zorgen dat de vechtsport in Rotterdam over de hele breedte profiteert van de komst van het Nationaal Vechtsportcentrum naar de stad.

Foto: Topsport Rotterdam / Luka de Kruijf