Nu in vakblad S&S: directeur topsport André Cats over de Nederlandse toptienambitie

In de nieuwste editie van vakblad Sport & Strategie (nr 6-2022) blikken we terug op het afgelopen sportjaar. Dat doen we met een uitgebreid interview met hoofdcoach Merijn Zeeman, die met Team Jumbo-Visma een memorabel wielerjaar beleefde. Ook staan we met een eerbetoon stil bij de in 2022 overleden prominenten uit de sport. Dit nummer kijkt verder vooral vooruit het nieuwe jaar in. Voor het coverinterview sprak hoofdredacteur Frans Oosterwijk met André Cats, die zijn visie als de nieuwe directeur topsport van NOC*NSF deelt.

André Cats volgde afgelopen jaar technisch directeur Maurits Hendriks op bij NOC*NSF. In de functie van directeur topsport is Cats verantwoordelijk voor de topsportprogramma’s in Nederland, de infrastructuur van trainingen en de verdeling van topsportgelden tussen de bonden. Het is zijn opdracht te zorgen voor een "optimaal prestatieklimaat" voor de Nederlandse topsport. Cats erkent dat in het verleden de "basishygiëne" van de topsportprogramma’s "niet altijd op orde" was, maar ziet geen reden om afscheid te nemen van de Nederlandse ambitie om tot de beste tien sportlanden ter wereld te behoren.

Tussen de vangrails

In zijn speech bij de algemene ledenvergadering van NOC*NSF, eind november, liet Cats al weten dat het stellen van ambitieuze doelen in de topsport binnen de grenzen van het aanvaardbare prima mogelijk is: "Excelleren en misstanden zijn geen Siamese tweeling", zei hij. "Nederland is een klein land", licht Cats die uitspraak toe in het interview. "Met intensieve centrale trainingsprogramma’s. De relaties tussen coach en sporters zijn intensief. Sporters zien hun team- genoten vaker dan hun familie of partner. Dat vergt een hechte, eerlijke relatie. Zo’n relatie moet je onder- houden. Sporters moeten het comfort en de veiligheid voelen om het gesprek over omgangsvormen aan te gaan. Coaches en bestuurders moeten een setting creëren dat sporters dat ook echt doen. Maar een scherp, confronterend gesprek dat wrijving geeft, moet mogelijk blijven in de topsport. Want dat is inherent aan persoonlijke groei en grenzen verleggen. Maar je moet wel regelmatig verifiëren: 'Zitten we nog tussen de vangrails die we met elkaar hebben afgesproken?'"

Merijn Zeeman en de All Blacks

Als het over doelen stellen en die ook bereiken gaf Jumbo-Visma afgelopen jaar het goede voorbeeld met de winst van de Tour de France door Jonas Vingegaard. In een uitgebreid interview gaat hoofdcoach Merijn Zeeman in op het groeiproces van de Nederlandse wielerploeg dat tot de gele trui in Parijs heeft geleid. Bij het vormgeven van de filosofie keek de ploeg nadrukkelijk naar de All Blacks, de Nieuw-Zeelandse rugbyploeg. "De All Blacks zijn voor ons een grote inspiratie geweest om een nieuwe ploegcultuur uit te vinden", vertelt Zeeman. Dit jaar ontmoette hij samen met commercieel directeur Richard Plugge in Londen de leiding van de All Blacks. "Ze bleken Jumbo-Visma intensief te volgen en waren heel positief over het groeiproces dat we hebben doorgemaakt."

Verder in dit nummer

John Volkers interviewde voor dit nummer Wim Noorman, de ondernemende voorzitter van de Nederlandse bobsleebond BSBN. "Zie mij daarom niet als de typische voorzitter. Ik ben ook geen vergaderdier. Ik ben een doener en vooral een ondernemer."

Verder deed Ernst Bouwes een ronde langs organisatoren over duurzaamheid bij grote sportevenementen. Welke uitdagingen ontmoeten zij, waar vinden zij de oplossingen en wat zijn de reacties van partners, sponsors, sporters en het publiek?

In deze editie lees je ook:

  • Een eerbetoon aan prominenten uit de sport die in 2022 zijn overleden
  • Ranking the Rankings: ELO-rating uit het schaken
  • Zes lessen die de sportsector van de coronacrisis kan leren
  • The American Way over de turbo-ontwikkeling van pickleball

Meer informatie over dit nummer vind je op de vakblad pagina of