Nevobo zet volgende stap in missie om clubs te versterken

Volleybalbond presenteert professionaliseringstraject voor verenigingen

Het professionaliseren van verenigingen is al langer een speerpunt van de Nevobo. Met een nieuw professionaliseringstraject zet de volleybalbond samen met haar partners een volgende stap in die missie. Verenigingen kunnen door het inzetten van een professional inspelen op de veranderende vraag vanuit haar leden en vanuit de gemeenschap. Een aantal verenigingen, de zogenaamde Superclubs, gaat volleybal niet alleen op lokaal niveau maar ook op regionaal niveau versterken.

Het idee van deze Superclubs is niet geheel nieuw. Een jaar geleden kondigde de Nevobo al aan in vier jaar tijd 75 clubs te willen professionaliseren. Met een professional op de club beoogt de bond verenigingen te helpen in de veranderde tijd. "Clubs worden steeds vaker geconfronteerd met ontwikkelingen die (te) veel vragen van het vrijwillig clubbestuur en -kader. Volleyballers verwachten een goed opgeleide trainer en daarmee een steeds kwalitatief beter wordend aanbod. Ook verwacht men ander of flexibel aanbod, aangezien tijd tegenwoordig het meest kostbare bezit is", legt Guido Davio, algemeen directeur NEVOBO uit. Daarnaast ziet de bond dat verenigingen met steeds meer regelgeving te maken krijgen. "De vereniging moet een vertrouwenscontactpersoon aanstellen, de VOG moet geregeld worden, er is een anti-rook en -alcoholbeleid nodig, de AVG moet op orde zijn etc. Dit alles vraagt veel tijd en kennis. Kortom, een professional kan daar een belangrijke rol in spelen. Voor grote, maar ook zeker voor kleine clubs."

Financiering vanuit 'volleybalgemeenschap'

De Nevobo maakt in het maandag gelanceerde traject onderscheid tussen geprofessionaliseerde clubs en Superclubs. Een geprofessionaliseerde vereniging investeert in een professional die taken uitvoert binnen de eigen vereniging. Een Superclub daarentegen is een club, die naast het maken van een professionaliseringslag binnen de eigen vereniging, ook een bijdrage levert aan de collectieve volleybalgemeenschap door samenwerkingen aan te gaan met verenigingen in de regio. Voor de financiering van een professional op de vereniging ziet de Nevobo verschillende financieringsmogelijkheden zoals een ander businessmodel, sponsoring of subsidie vanuit de gemeente.

Superclubs krijgen van de Nevobo bij hun start 10.000 euro per jaar om het volleybal in de regio te versterken. De bond noemt dit een "een collectieve bijdrage vanuit volleyballend Nederland", die door de leden wordt bekostigd met een contributieverhoging. De Bondsraad van de Nevobo heeft hiervoor al ingestemd met een contributieverhoging van € 2,50 in het seizoen 2020-2021 en nog eens € 2,50 in het seizoen 2021-2022.

Investeren in fundament

Peter van Tarel, manager Sportontwikkeling bij de Nevobo: "Vanuit deze verschillende financieringsbronnen is de ambitie om met elkaar € 1.000.000 in het fundament van onze sport te kunnen investeren, waarmee we het aanbod sterker maken en (nog) beter aansluiten op de behoefte van sporters en onze lokale partners. Het doel is om in 2024 75 lokale professionals werkzaam te hebben voor 16-20 uur per week. Samen met de verenigingen waaraan zij zich verbinden en steun van de gemeenten waarin zij opereren, zullen zij hun expertise gebruiken om onze prachtsport in hun gebied versterken."

Foto: Guido Davio (algemeen directeur Nevobo) tijdens de presentatie. Foto Hoogendoorn / Nevobo. Bekijk de hele uitzending van de presentatie hier terug:

Lees hier het artikel waarin de eerste plannen al werden toegelicht door Peter van Tarel: