Nevobo haalt opnieuw groot toernooi naar Nederland: EK beachvolleybal 2024

In september en oktober was Nederland (samen met Polen) nog gastland van het WK volleybal voor vrouwen. De Nevobo stak daar de ambitie om een volgend volleybalevenement binnen te halen niet onder stoelen of banken. Afgelopen week mocht de bond bekendmaken dat het in 2024 het Europees Kampioenschap Beachvolleybal voor mannen en vrouwen. Het EK Beachvolleybal zal van 12 t/m 18 augustus 2024 in verschillende steden worden gespeeld. De Nevobo zet zo het beleid voort om met evenementen in eigen land voor meer impact te zorgen.

Met het EK Beachvolleybal in 2024 organiseert de Nevobo voor de zevende keer een groot toernooi in Nederland. De Nevobo heeft, met name sinds 2015, bewezen in staat te zijn om met veel succes grote evenementen te kunnen organiseren. Met innovatieve en ambitieuze concepten, waarin maatschappelijke thema’s worden verankerd, weet de Nevobo keer op keer de CEV (Europese Volleybalbond) en de FIVB (wereldvolleybalbond) te overtuigen evenementen van internationale allure in Nederland te huisvesten. Zo was Nederland de laatste jaren het podium voor het WK Beachvolleybal 2015, het EK Volleybal Vrouwen 2015, het WK Zitvolleybal 2018, het EK Beachvolleybal 2018, het EK Volleybal Mannen 2019 en natuurlijk het recente WK Volleybal Vrouwen 2022.

"De Nevobo organiseert zoveel evenementen, want dat zijn de momenten waarop onze sport wordt beleefd"

Michel Everaert - Directeur evenementen Nevobo

Het EK Beachvolleybal komt in 2024 voor de vierde keer naar Nederland. In de meest recente editie, die van 2018, werd er gespeeld in maar liefst vier steden: Den Haag, Apeldoorn, Rotterdam en Utrecht, hetgeen leidde tot een prachtig, zomers volleybalfeest. Bij de mannen veroverden destijds de Noren Anders Mol en Christian Sørum het goud, het begin van hun hegemonie die tot op de dag van vandaag voortduurt. In het vrouwentoernooi wonnen Sanne Keizer en Madelein Meppelink goud, een prachtig hoogtepunt voor het Nederlandse thuispubliek.

Meer impact in eigen land

In het beleid van de Nevobo vormt die volleybalkijker ook een prominente plek. 'Spelen in eigen land, zoveel mogelijk', is het credo. De achterliggende gedacht om zoveel EK’s en WK’s naar Nederland te halen is namelijk dat de bond zo de nationale ploegen dichtbij de eigen fans kan laten spelen. In een interview met vakblad Sport & Strategie (editie 4-2022) lichtte Michel Everaert, directeur evenementen die strategie toe. Everaert is het namelijk grondig oneens met de concentratie van de sportkoepel NOC*NSF op olympische medailles. "Ik kan geen beleid maken op één keer per vier jaar een olympisch evenement. De Nevobo organiseert zoveel evenementen, want dat zijn de momenten waarop onze sport wordt beleefd. Een evenement in Nederland heeft honderd keer zoveel impact als een evenement daarbuiten. Zelfs als wordt gewonnen! De gouden volleybalmannen van ’96 dachten nog dat hun medaille enorm veel ging betekenen voor de sport, maar de feiten zijn anders. Na 1996 zakte de sport langzaam maar zeker in."

Het EK vindt plaats kort na afloop van de Olympische Spelen van Parijs, waar op 10 augustus 2024 de laatste wedstrijden worden gespeeld in het stadion voor de Eiffeltoren. In het voorjaar wordt bekendgemaakt welke steden zich speelstad mogen gaan noemen. In 2023 vindt het EK Beachvolleybal plaats in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Foto: Nevobo / fotohoogendoorn.nl

Lees ook: