Nederlandse Loterij draagt 43,2 miljoen euro af aan de sport

ZekerBewegen van Judo Bond Nederland wint Nederlandse Loterij In Beweging Prijs

Tijdens het jaarlijkse Afdrachtevenement maakte Nederlandse Loterij gisteren bekend dat de Nederlandse sport over 2018 43,2 miljoen euro afdraagt aan de Nederlandse sport. Deze investering in de sport, die via NOC*NSF en de aangesloten sportbonden loopt, valt dit jaar 1,5 miljoen euro lager uit. Vorig jaar was de afdracht aan de sport nog 44,7 miljoen euro. De Judo Bond Nederland kon nog op extra geldbedrag van 50.000 euro rekenen, omdat het met het project ZekerBewegen de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs won.

Nederlandse Loterij investeert jaarlijks een groot deel van haar opbrengst in Nederland. Over het jaar 2018 gaat het om een totaalbedrag van 161.200.000 euro. Hiervan wordt 43.200.000 euro afgedragen aan de Nederlandse sport via het NOC*NSF en de aangesloten sportbonden, gaat 16.400.000 euro naar 18 goede doelen en wordt 101.600.000 euro afgedragen aan de Nederlandse Staat via het Ministerie van Financiën.

ZekerBewegen

Tijdens het Afdrachtevenement van Nederlandse Loterij werd ook de Nederlandse Loterij in Beweging Prijs uitgereikt. Met deze prijs beloont Nederlandse Loterij initiatieven die bijdragen aan een gelukkig, gezond en sportief Nederland. Deze prijs ging naar het project ZekerBewegen. Met dit project zet Judo Bond Nederland zich in voor het verbeteren van de bewegingsvrijheid van senioren. De jury van de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs onder leiding van Bibian Mentel was het snel eens over de winnaar: "ZekerBewegen spreekt een grote groep mensen aan voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is. En het effect is groot. Zo neemt het zelfvertrouwen van ouderen toe en vermindert de eenzaamheid. De dubbele betekenis van de titel sprak de jury ook erg aan."

Jury en genomineerden

ZekerBewegen was samen met JUMP van Frank Jol, SmartPool van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond en Surf Project van Suzanne van den Broek-Dietz genomineerd voor de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs. De jury bestaat uit vijf prominente Nederlanders die verschillende sectoren vertegenwoordigen op het gebied van sport, gezondheid, welzijn en beweging: Bibian Mentel, Hedy d’Ancona, Marjan Olfers, Hugo Borst en Pieter van den Hoogenband. Zij hebben tientallen initiatieven beoordeeld, de vier genomineerden geselecteerd en de winnaar bepaald.