Maurice Leeser nieuwe directeur KNWU

De Koninklijke Nederlandse Wielrenunie (KNWU) heeft in Maurice Leeser een nieuwe directeur gevonden. Nadat in het najaar Thorwald Veneberg binnen hetzelfde deelpand op Papendal de overstap maakte naar de Nederlandse Triathlon Bond (NTB), moest de wielerunie op zoek naar een nieuwe directeur. Met Leeser krijgt de KNWU een ervaren bestuurder die in de sport van overheid tot bedrijfsleven heeft gewerkt.

Maurice Leeser treedt per 1 februari 2023 aan als de nieuwe directeur van de KNWU. Nicolien Nicolai, die de afgelopen periode als interim-directeur werkzaam was, zal de komende aanblijven om de transitie naar een nieuwe organisatiestructuur te begeleiden. Onderdeel van die nieuwe opzet is dat Leeser vanaf het voorjaarscongres 2023 gaat de functie van directeur-bestuurder gaat vervullen.

Ervaren bestuurder

Leeser heeft meerdere bestuursfuncties binnen de sportwereld vervuld. Zo was hij onder meer directeur van de Koninklijke Nederlandsche Roeibond (2008-2011), directeur van het Watersportverbond (2011-2018) en directeur-bestuurder bij Sportbedrijf Lelystad (2018-2021). Daarnaast is hij werkzaam geweest bij de Dopingautoriteit, Gehandicaptensport Nederland, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en VeiligheidNL. Leeser is adviseur van de Nederlandse Sportraad en is lid van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWbN).

Voorzitter Wouter Bos is blij met Maurice Leeser als directeur en toekomstig directeur-bestuurder van de KNWU. "Met Maurice hebben we een bestuurder gevonden met veel ervaring die we op dit moment binnen de KNWU hard nodig hebben. Hij snapt de financiële issues binnen een nationale sportbond, is goed bekend met de verschillende uitdagingen bij zowel topsport als breedtesport, heeft een uitstekend netwerk bij NOC*NSF en kent ook de wereld van provincies en gemeenten goed. We zijn echt heel blij dat hij al deze ervaring nu in wil zetten voor de KNWU."

Leeser is verheugd om volgende maand aan de slag te gaan bij de KNWU. "Ik kijk er naar uit om me in te zetten voor alle Nederlanders die de wielersport beoefenen of een warm hart toedragen. Met de structuurtransitie laat de KNWU zien dat het een eigentijdse sportbond is die zich ontwikkelt en aanpast aan de veranderende omgeving. Ik ben blij dat ik een bijdrage mag gaan leveren aan de Nederlandse wielersport."

Van KNWU naar NTB

Op Papendal deelt de KNWU het bondsbureau met de NTB, waardoor Leeser zijn voorganger en voormalig beroepsrenner Thorwald Veneberg nog regelmatig zal tegenkomen. Veneberg koos met de overstap naar de triatlonbond afgelopen najaar duidelijk voor een nieuwe uitdaging. De NTB liep door misstanden in het NTC in Sittard flinke klappen op. Aan Veneberg de schone taak een gezond sportklimaat te bouwen. Veneberg in november over zijn keuze: "Ik hou er niet van om stil te zitten en ik wil met mijn visie anderen inspireren om met elkaar vooruit te komen. Dat is ook gelijk een belangrijke reden waarom ik ervoor heb gekozen om bij de Triathlonbond te beginnen. Ik geloof dat er al veel positieve dingen gebeuren, zowel op breedtesport – als op topsportniveau, maar dat er nog veel werk te verzetten is, dat ontken ik ook niet."