Marc van den Tweel wordt nieuwe algemeen directeur NOC*NSF

NOC*NSF heeft bekendgemaakt wie de opvolger van Gerard Dielessen wordt: Marc van den Tweel zal op 1 oktober beginnen als algemeen directeur van de sportkoepel. Van den Tweel (56) is een ervaren bestuurder met een duidelijke affiniteit met sport. Op dit moment combineert hij zijn functie als algemeen directeur van Natuurmonumenten met het voorzitterschap van de KNWU. Die bond moet nu op zoek naar een nieuwe voorzitter.

Van den Tweel werd begin dit jaar benoemd tot de nieuwe voorzitter van de KNWU, maar de wielrenunie kan nu al op zoek naar een opvolger gezien de overtap. "Helaas betekent dit dat ik het voorzitterschap van de KNWU moet neerleggen, omdat dit niet verenigbaar is. Dat spijt me natuurlijk zeer, maar ik verheug me erop om de belangen van de Nederlandse wielersport vanaf een andere positie te kunnen gaan dienen", laat hij op de website van de KNWU weten.

Van den Tweel staat te boek als een ondernemend bestuurder en heeft met name ervaring op het gebied van belangenbehartiging, verenigingsmanagement en het bouwen van allianties met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. Die aspecten komen in ook van pas in zijn nieuwe functie. Hij wil daarbij vooral de waarden van sport uitdragen. "Sport draagt bij aan de gezondheid van mensen, aan sociale samenhang in onze samenleving, aan het vormen van normen en waarden, aan onze nationale trots. Sport helpt bij het stimuleren van de economie en is een motor voor innovatie. Die betekenis samen met de leden en partners van NOC*NSF nóg beter onder de aandacht brengen zie ik als een prachtige uitdaging, waar ik graag aan bij wil gaan dragen."

"Nederland doet het qua topsport fantastisch", vervolgt van den Tweel. "Dat niveau moeten we zeker vast zien te houden. En topsport is natuurlijk ook bij uitstek de aanjager om breedtesport verder te stimuleren. Dat is hard nodig in deze tijden van ‘bewegingsarmoede’."

'Echte verbinder'

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF zegt verheugd te zijn met benoeming van Marc van den Tweel. "Ik ben ervan overtuigd dat we met hem een krachtige, ervaren en verbindende algemeen directeur aanstellen, die het maatschappelijk belang van sport en bewegen en de belangrijke rol van topsport daarbij, verder zal versterken."

Gerard Dielessen ziet in Van den Tweel een uitstekende opvolger. "Ik heb hem leren kennen als een ervaren en gepassioneerde bestuurder bij Natuurmonumenten. Een echte verbinder bovendien. Dat is heel belangrijk."

Uitdaging voor Van Tweel

Dielessen, die na elf jaar NOC*NSF verlaat omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, kijkt alvast vooruit naar de opdracht voor zijn opvolger: "Hij komt in een hele moeilijke periode. De situatie waar Nederland zich bevindt is uitzonderlijk en dat geldt ook voor de Nederlandse sport met alle coronamaatregelen en het uitstellen van Tokyo 2020. Het is daarom fijn dat Marc van den Tweel al in de zomer bij ons aan boord komt, zodat we samen nog een paar maanden de tijd hebben om de overdracht per 1 oktober goed te kunnen voorbereiden. Het is in het belang van onze leden en alle sporters in Nederland dat de continuïteit goed wordt gewaarborgd, zeker in deze lastige periode."