KNVB profileert Nederland als proeftuin van de voetbalwereld

"Als KNVB willen we het progressieve geluid vormen tegenover de veelal conservatieve voetbalwereld en meedenken over de inrichting van de toekomst van ons voetbal", zegt Gijs de Jong in de komende eidtie van Sport & Strategie . "We willen vooruit, experimenteren, in navolging van het ontwikkelen van de VAR dat zeven jaar geleden in Zeist is begonnen. We zien Nederland als de proeftuin van voetbal in de wereld, een 'football incubator' of laboratorium."

Vandaag lanceert de voetbalbond daarom de Future Rules Football League, een innovatieve competitie met nieuwe spelregels, die op 2 oktober van start gaat. "Afgelopen seizoen zijn we in gesprek geraakt met de organisatoren van de Avant Garde Cup, die wedstrijden organiseerden in de Bollenstreek met innovatieve spelregels. Daaruit voortvloeiend hebben we op 12 mei de Wedstrijd van de Toekomst georganiseerd tussen promovendus Fortuna Sittard en de Suriprofs met de introductie van effectieve speeltijd van dertig minuten, de intrap, doorwisselen en de selfpass. Daarin zag je direct al de positieve effecten door het uitblijven van protesten rond de scheidsrechter en minder tijdverlies, terwijl de intrap een gevaarlijk wapen blijkt in de buurt van het strafschopgebied."

Bewijs verzamelen

"Ik geloof heilig in een introductie van nieuwe spelregels, maar ik moet bekennen dat op dit moment nog niet iedereen binnen de bond diezelfde mening heeft", geeft Gijs de Jong toe. "We willen daarom meer bewijs verzamelen en meer ervaringen opdoen via deze Future Rules Football League met tien topamateurclubs uit het westen van het land. In zeven speelrondes van vijf wedstrijden spelen de reserveteams (onder 23) van de topamateurclubs ARC, dat de grote aanjager van het project is, FC Lisse, Westlandia, Katwijk, Quick Boys, VVSB, Rijnsburgs Boys, Alphense Boys, AFC en de Koninklijke HFC eens per maand in een onderlinge competitie. Er is geen promotie of degradatie aan verbonden."

"We willen meer bewijs verzamelen en meer ervaringen opdoen via deze Future Rules Football League met tien topamateurclubs uit het westen van het land"

Gijs de Jong (KNVB)

Self-pass en intrap

De nieuwe regels zijn ontwikkeld om de wedstrijden attractiever te maken zowel voor spelers als kijkers, om het spel eerlijker te maken en om de arbitrage te ondersteunen, legt De Jong uit. "Concreet gaat het om veranderingen als de self-pass, dat is de mogelijkheid om een vrije trap 'op jezelf' te nemen, de intrap of indribbel in plaats van de ingooi en de invoering van tijdstraffen. Geel betekent vijf minuten eruit, terwijl bij rood vijf minuten straf en een verplichte wissel van de 'zondaar' volgt. We gaan de duels op film zetten, coderen, terugkijken en de spelers, trainers, coaches en publiek ondervragen naar hun mening om een goed beeld te krijgen. In een later stadium is het de bedoeling om alle bevindingen, meningen en data aan de IFAB en FIFA over te dragen. Bij een positieve uitkomst heeft de KNVB de ambitie om deze regels in officiële wedstrijden te testen."