KNVB aast op vrouwen WK 2027

De KNVB hoopt in 2027 het vrouwen WK te organiseren. Dat is de ambitie die secretaris-generaal Gijs de Jong formuleert als voorlopig doel in de recent vastgelegde internationale strategie van de voetbalbond. "Tot kortgeleden leek de Verenigde Staten zich kandidaat te stellen voor dit toernooi, waardoor we onszelf kansloos achten in die race, maar in juni kreeg Noord-Amerika het mannen-WK van 2026 toegewezen. Dat verzwakt hun positie, lijkt me, want twee van zulke grote toernooien op rij in hetzelfde gebied is heel ongebruikelijk."

Frankrijk houdt het WK volgend jaar. "En de editie van 2023 komt voor ons nog te vroeg", denkt De Jong. "We zijn nu aan het studeren op de kansen en de risico’s. In gesprekken met FIFA willen we horen wat de eisen precies zijn en of we een kans maken. En daarna gaan we natuurlijk ook de dialoog aan met de Nederlandse overheid, mogelijke speelsteden en stadions, want alleen een gedragen bidbook heeft kans van slagen."

Impact

De KNVB kijkt bij de organisatie van haar evenementen tegenwoordig niet alleen naar de financiën, aldus Gijs de Jong. "Je wilt graag dat een toernooi kostendekkend is, maar we kijken nu ook naar de impact. Als je ziet wat WEURO 2017 heeft gedaan voor het vrouwenvoetbal, dan is dat niet op een andere manier te bereiken. Je hebt daarbij het geluk dat het team goed speelt en de finale wint, maar het hele evenement maakt dat ouders hun dochter steunen om te kiezen voor voetbal. Dat was vroeger wel anders. Vrienden van mij. die kaartjes willen hebben voor de finale! Ondenkbaar in 2016. Verder bleek tijdens het toernooi tachtig procent van de bezoekers vrouw of kind. Dat was fantastisch: een totaal nieuwe doelgroep! En vervolgens waren afgelopen seizoen alle WK-kwalificatiewedstrijden direct uitverkocht. Daarom geloof ik sterk dat we deze lijn moeten doortrekken."

"Na het afscheid van Harry Been als secretaris-generaal vijf jaar geleden is die functie binnen de bond gemarginaliseerd en nam onze invloed in de grote voetbalorganisaties snel af. Die oude positie willen we terug"

Gijs de Jong (secretaris generaal KNVB)

Gesprek met Infantino

Het binnenhalen van het vrouwen-WK in 2027 zou het voorlopige hoogtepunt zijn in de internationale ambities van de evenemententak van de KNVB, die over twee jaar al verzekerd is van vier wedstrijden tijdens Euro 2020. Samen met Michael van Praag werkt De Jong hard aan een terugkeer van de voetbalbond op het internationale podium. "Vroeger was Harry Been de man die op dat toneel van alles wist te regelen en iedereen kende. Na zijn afscheid als secretaris-generaal vijf jaar geleden is die functie binnen de bond gemarginaliseerd en nam onze invloed in de grote voetbalorganisaties snel af. Die oude positie willen we terug. Zo waren we in januari gastheer van de vijfde FIFA Executive Football Summit. De avond tevoren hebben Michael en ik FIFA-voorzitter Gianni Infantino meegenomen naar een restaurant in Amsterdam, waar we een paar uur vrijuit met hem hebben kunnen spreken. Zoiets is goud waard!"

Foto: Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Loting Euro 2020

Intussen heeft UEFA de locatie van het International Broadcast Centre tijdens Euro 2020 aan de Expo Haarlemmermeer toegewezen. "Misschien kunnen we ook de VAR voor het EK naar ons nieuwe KNVB Replay Center in Zeist halen, mocht de UEFA deze net als de FIFA inzetten. Verder hebben we een voorstel voor de loting van het toernooi in het najaar van 2019. We zijn in gesprek met de gemeente Amsterdam en met de Ziggodome om daar een leuk publieksevenement van te maken in plaats van de traditionele zaal met bobo’s. De UEFA is blij dat we meedenken en op enig moment denken ze dan ook weer aan ons."

Dit is een voorpublicatie van een interview met Gijs de Jong in het vakblad Sport & Strategie (editie 4-2018). Neem nu alvast een abonnement om het niet te missen.