Hoe creëer je een veilig sportklimaat op de club?

Luister aflevering 11 van de Sport & Samenleving Podcast

In de elfde aflevering van de Sport & Samenleving Podcast van Team Sportservice staat het thema veilig sportklimaat op de sportclub centraal. Presentator Lennart Booij spreekt in de podcast met Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, Serge Westercappel van NOC*NSF/Centrum Veilige Sport Nederland en John Nederstigt, voorzitter van turnvereniging SV Pax uit Haarlemmermeer. Centrale vraag aan tafel is: hoe creëer je een veilig sportklimaat op de vereniging?

Met Marjan Olfers gaat het gesprek uiteraard over het omvangrijke onderzoek wat zij in opdracht van de KNGU deed naar grensoverschrijdend gedrag. Olfers gaat uitgebreid in op dit onderzoek, waarvan zij vooraf ook niet had verwacht dat het zo omvangrijk zou worden. "We zijn nu 174 interviews verder en hoewel ik het onderzoek al heb afgerond heb ik gisteren nog steeds mensen geïnterviewd, omdat er nog steeds vooral meiden uit het turnen naar voren komen om hun verhaal te doen." Olfers geeft aan dat het voor haar ook een zeer ingrijpend onderzoek was om te doen vanwege de verhalen die zij heeft gehoord. "Ook waar mijn verwonderpunten zaten: wie is nu verantwoordelijk voor wat op welk moment?"

Leren voor een veilig sportklimaat

In de podcast wordt met dat onderzoek als ondergrond vooral doorgesproken over wat de gehele Nederlandse sport kan leren van de uitkomsten. John Nederstigt kijkt daarbij als voorzitter van SV Pax inhaken vanuit de turnsport, maar kan ook als oud-wethouder sport in de gemeente Haarlemmermeer een bredere blik geven op de rol van de overheid bij het creëren van een veilig sportklimaat. Serge Westercappel vertelt hoe hij vanuit NOC*NSF/ Centrum Veilige Sport Nederland sportclubs adviseert om stappen te zetten richting een veilige sportomgeving. Daarbij komen ook de verbeterpunten in de huidige ondersteuning van clubs ter sprake.

Luister aflevering 11 van de Sport & Samenleving podcast nu via Teamsportservice.nl of in de bekende podcast apps.