De sportvereniging van de toekomst centraal in vakblad Sport & Strategie

In het nieuwste nummer van het vakblad Sport & Strategie (editie 3-2018) staat de sportvereniging van de toekomst centraal. Berend Rubingh (Back2Basics), Gerard Dielissen (NOC*NSF) en Jan-Dirk van der Zee geven hun visie en het belang van sportverenigingen, zes procesbegeleiders vertellen over hoe verenigingsondersteuning in de praktijk werkt.

Berend Rubingh

In het coverinterview in Sport & Strategie houdt Berend Rubingh, grondlegger van Back2Basics, een pleidooi om sportverenigingen te ondersteunen op verenigingswaarden in plaats van bedrijfsmatig professionaliseren. "Een goede vereniging moest sponsors binnenhalen, werken met een bedrijfsplan, functieprofielen. Daar was ik toen helemaal van overtuigd. Die gedachte is achterhaald.” Zijn doel is daarom nu: "Ik wil clubs en verenigingen, hun bestuurders en leden, enthousiasmeren en verbinden en zorgen dat ze zich thuis voelen bij elkaar."

Gerard Dielessen Verderop in het vakblad gaat NOC*NSF-directeur Gerard Dielissen in op de staat van de Nederlandse vereniging en het taaie transitieproces. "Verenigingen zijn de belangrijkste sportaanbieders in ons land. Als je die wegdenkt, blijft er weinig van de (georganiseerde) sport over. Maar verenigingen moeten wel vernieuwen en zichzelf opnieuw durven uitvinden."

Hij stelt in hetzelfde interview dat bonden hun clubs meer moeten stimuleren meer naar buiten gericht te opereren, in plaats van gericht te zijn op de eigen gezelligheid. "Een partij als Albert Heijn kan daar prima bij helpen. Stel je voor, een filiaal van AH vlak bij je sportvereniging. Of kinderopvang. Of jeu de boules voor bezoekende grootouders. Dat soort vernieuwingen helpt een vereniging weer voor generaties vooruit."

Jan-Dirk van der Zee

Directeur amateurvoetbal KNVB Jan-Dirk van der Zee gaat in een volgend artikel door op die vernieuwing die hij binnen het voetbal promoot. Hij stelt dat "een vereniging geen vast afgerond instituut is". Van der Zee gelooft daarom dat in de ondersteuning van verenigingen een zoektocht nodig is van proberen en falen. "We moeten samen nieuwe voetbalvormen ontwikkelen om de jeugd te blijven trekken."

Ode aan de sportvereniging

Verder komen zes procesbegeleiders aan het woord over de problemen waarmee verenigingen kunnen kampen en hun persoonlijke praktijkervaringen. Tot slot brengen tien prominenten uit de sport met onder andere minister Bruno Bruins, Minke Booij, en Esther Vergeer een ode aan hun sportvereniging met persoonlijke herinneringen. Deze persoonlijke verhalen zijn vanaf morgen als zomerserie terug te lezen op Sport & Strategie.

Nieuwsgierig geworden naar de artikelen in het prikkelende vakblad Sport & Strategie? Neem dan nu een abonnement.