'Coronacrisis vraagt om solidariteit in de sport'

NOC*NSF doet oproep aan gemeenten en kabinet voor noodfonds om 950 miljoen euro schade te compenseren

De Nederlandse sportsector schat de financiële schade door de coronacrisis op 950 miljoen euro in de periode tot en met de zomer. NOC*NSF roept gemeenten en het kabinet daarom op een noodfonds in te richten. Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD) liet al weten die noodkreet vanuit de sport te ondersteunen en benadrukte, net als Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF, dat solidariteit en gezamenlijk optrekken voor de sportsector nu nog belangrijker zijn.

Van de een op de andere dag is de Nederlandse sport door de maatregelen tegen het coronavirus stilgelegd. Dat heeft in de komende periode tot de zomer al grote financiële gevolgen voor sporters, bonden, clubs, organisatoren van sportevenementen, exploitanten van sportaccommodaties en ondernemende sportaanbieders. Namens de hele sportsector roept NOC*NSF daarom gemeenten en het kabinet op de financiële schade, die op dit moment wordt geschat op 950 miljoen euro, te compenseren met een noodfonds.

Maatschappelijk belang

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, benadrukte in een persbericht daarbij vooral dat de unieke maatschappelijke rol die de sport vervult niet verloren mag gaan. "De terecht genomen maatregelen hebben wel tot gevolg dat de sportinfrastructuur stil ligt en dat zorgt voor eenzaamheid en verveling. Het ritme van de sport en de daarbij horende saamhorigheid van samen sporten valt weg. Het is van groot maatschappelijk belang dat die infrastructuur straks zo snel mogelijk weer geactiveerd kan worden. Ik reken er op dat alle gemeenten in Nederland en op landelijk niveau de rijksoverheid, ons daarbij helpen zodat we na deze coronacrisis onze sterke en tot in alle uithoeken van het land georganiseerde sportsector behouden. Samen houden we Nederland in beweging."

Aanvullend aan die oproep geeft Van Zanen aan dat ze trots is hoe de Nederlandse sport hun bijdragen leveren aan het afremmen van de verspreiding van het coronavirus. "Binnen de sport zullen we met elkaar solidair zijn en de schade zo veel mogelijk samen opvangen."

Impactanalyse

Tweede Kamerlid Rudmer Heerema onderstreepte die solidariteit in een artikel op LinkedIn met als titel 'Samen met de sport tegen corona'. Daarbij gaf hij gelijk aan de noodoproep van de sportsector serieus te nemen. "Deze sector kenmerkt zich door politieke bescheidenheid. Dat is vaak een goede deugd, maar in deze tijd moet ik weten hoe ik het beste kan helpen. Het is daarom heel goed dat vanuit het hart van de sportsector een impactanalyse is gemaakt die duidelijk maakt hoe groot de impact van het coronavirus is."

'Aan de slag met noodkreet'

Heerema ziet al veel goede ideeën en initiatieven ontstaan om met deze nieuwe situatie om te gaan. "Sportclubs en sporters geven online lessen, soms zelfs live! Daarbij doen ze vaak de oproep: als je kan, betaal dan gewoon jouw lidmaatschap door. En die oproep steun ik van harte, want daar help je jouw sportclub enorm mee."

In zijn artikel roept Heerema dat soort verhalen en tips vooral met elkaar te delen. "Als Kamerlid blijf ik ook niet stilzitten, ik ben nog steeds elke dag aan de slag voor de sport. Bijvoorbeeld door met de noodkreet vanuit de sportsector direct aan de slag te gaan. Maar hoe meer ik weet, hoe meer ik kan doen. Samen komen we deze moeilijke periode te boven."

Lees zijn volledige artikel hier.