Carole Thate broedt op actie met De 144

Vorig jaar is Carole Thate gekozen als nieuwe voorzitter van De 144. In het coverinterview in het vorige week verschenen vakblad Sport & Strategie (editie 1-2019) vertelt Carole Thate over de plannen die ze heeft met deze wat geheimzinnige club van ex-topsporters, marketeers, oud-bestuurders en journalisten. De daadkrachtige Thate, die zestien jaar leidinggaf aan de Johan Cruyff Foundation, wil De 144 meer doel en focus geven, om het genootschap ook voor toekomstige generaties leden aantrekkelijk en relevant te houden.

Sinds Thate voorzitter is van De 144 waait een nieuwe wind door de club. Ze is duidelijk de mogelijkheden van de unieke vereniging met veel kennis over sport aan het aftasten. Een bestaan als buitenparlementaire actie- of lobbygroep in de sport sluit ze daarbij niet uit.

Ambitie

Thate geeft in het interview aan dat De 144 de ambitie heeft om meer te betekenen voor de Nederlandse sportwereld. Tegelijkertijd geeft ze aan dat ze ook zorgvuldig moeten zijn bij het uitzetten van een nieuwe koers, omdat ze alle 184 leden mee willen krijgen. Zelf weet ze al welke kant De 144 op zou moeten: "Ik zou wel graag een nieuwe draai aan de vereniging willen geven en wat meer naar buiten willen treden. Dat heb ik bij de najaarsvergadering ook uitgesproken en daarin sta ik niet alleen. Met name de jongeren vinden dat we méér kunnen doen dan alleen gezellig zijn. Er is bij hen meer sense of urgency: Waarom bestaan we eigenlijk? Wat kunnen we doen? Dat zijn we nu aan het onderzoeken. Waar liggen de grenzen, wat is gegeven de diversiteit van de groep toelaatbaar, wat niet?

Nalatenschap Johan Cruijff

In het interview gaat Thate verder ook in op haar rol als directeur van World of Johan Cruijff, dat toezicht houdt op de nalatenschap van Johan Cruijff en alle initiatieven die zijn naam dragen. Het hele interview lees je nu in het vakblad Sport & Strategie (editie 1-2019).

Verder in dit nummer:

  • Simon Gleave (Gracenote Sports) over de Virtual Medal Table
  • De KNHS langs de olympische meetlat: hoe groot is de kans op olympisch eremetaal voor de paardensport?
  • Het NFL-speelschema: een puzzel van formaat
  • Deloitte Football League: Geen business zoals voetbal business
  • Ad Paulen: atleet, oorlogsheld, sportbestuurder
  • Hoe zwart-wit denken voetbaljournalisten?

Nieuwsgierig geworden naar het vakblad? Neem dan nu een abonnement of bestel editie 1-2019 als los nummer.