Aschwin Lankwarden nieuwe algemeen directeur KNZB

Aschwin Lankwarden is per 1 januari 2019 de nieuwe algemeen directeur van de KNZB. Dat maakte de zwembond vanmiddag bekend met een persbericht. Lankwarden volgt Jan Kossen op, die op die datum aftreedt als algemeen directeur.

De benoeming van een nieuwe algemeen directeur past volgens Jan Kossen in de transformatie van de zwembond, die een aantal jaren terug al is ingezet. "Dit was als antwoord op de veranderingen in de samenleving en daarmee ook in de sport en het verenigingsleven. En zoals het gaat met veranderingen, het gaat sneller dan verwacht. Het KNZB bestuur en ik vonden het dan ook verstandig niet langer te wachten met het aantrekken van een nieuwe algemeen directeur, die ook commercieel zijn sporen heeft verdiend."

Ruime ervaring

Aschwin Lankwarden (48) heeft ruime ervaring in de zwemwereld. Na een jarenlange carrière als Regiomanager bij Sportfondsen Nederland, werd hij ruim elf jaar geleden directeur van het Sportbedrijf Deventer. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot de succesvolle organisatie die het nu is. Daarnaast zijn hij en zijn gezin actieve waterpoloërs en was hij voorzitter van eredivisievereniging Schuurman BZC. Van 2014 tot 1 oktober 2018 maakte Lankwarden deel uit van het KNZB bestuur.

Veranderende koers

Aschwin Lankwarden noemt de KNZB een "prachtige sportbond": De organisatie maakt een transitie door en moet om gezond te blijven, investeren in haar sporters en zwemveiligheid. Maar daarnaast moet de zwembond ook de ongebonden sporter en de vraag uit de markt gaan bedienen. Dat vergt een veranderende koers in denken en doen. Daar kan en wil ik heel graag aan bijdragen."