Anneke van Zanen nieuwe voorzitter NOC*NSF

Anneke van Zanen-Nieberg wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van van NOC*NSF. Met deze aanstaande benoeming in mei, als André Bolhuis afzwaait, kiest de sportkoepel voor een bestuurder met ervaring in zowel de sport, de overheid en het bedrijfsleven. Van Zanen werkt op dit moment als bestuursvoorzitter van accountantskantoor Baker-Tilly Berk.

Anneke van Zanen (1963) was tussen 2010 en 2016 al bestuurslid en penningmeester van NOC*NSF. De rol van penningmeester vervulde ze met strakke hand. Toen als gevolg van de de economische crisis in de aanloop naar de Spelen van Londen 2012 en Rio 2016 minder geld te verdelen was, hield van Zanen de hand op de knip. Bonden die vonden dat NOC*NSF dieper in de reserves moesten tasten, merkten dat Van Zanen en Bolhuis onvermurwbaar waren.

Handbalster

Van Zanen is een bestuurder met ervaring op verschillende vooraanstaande posities. Binnen de overheid was zij tussen 2001 en 2006 directeur van de Algemene Rekenkamer en tussen 2006 en 2011 plaatsvervangend Secretaris-Generaal van het Ministerie van Justitie. In de sport vervulde zij ook al diverse functies. Zo was zij penningmeester van de Special Olympics Nationale Spelen 2020. De functie die zij het langst beklede was die van voorzitter van handbalvereniging Hellas, waar zij zelf 40 jaar lid was. Van Zanen speelde zelf in haar jeugd bij Jong Oranje en speelde twee jeugd WK’s.

'Eerlijk en zuiver'

Tijdens de rondgang van hoofdredacteur Frans Oosterwijk in Sport & Strategie (editie 6-2018) langs insiders in de sport over de opvolging van Bolhuis, kwam de naam van Anneke van Zanen een aantal keer voorbij. Johan Wakkie noemde haar een "prima kandidaat". "Inhoudelijk erg goed en altijd een eerlijk en zuiver bestuurder geweest. Ze heeft een zware baan bij Baker Tilly Berk en een gezin, en ik weet niet of ze het ambieert, maar ze is absoluut geschikt."

'Jaloersmakende functie'

In hetzelfde stuk liet Van Zanen al iets van die mogelijke ambitie doorschemeren: "Als ze bij mij komen? Zeg nooit nooit. Het is een jaloersmakende functie. Na werken bij Baker Tilly Berk de mooiste baan die er is."

Komende maandag wordt Van Zanen officieel genomineerd, waarna de leden van het bestuur nog met een andere kandidaat kunnen komen. Gezien de samenstelling van de vertrouwenscommissie lijkt dat uitgesloten.

Foto: Twitter / NOC*NSF