"Als de appels op zijn, dan krijg ik vragen"

AV Spado werkte met Team:Fit aan gezonder aanbod

Begin dit jaar werd Mireille Hoetelmans, clubhuisbeheerder van atletiekvereniging Spado, benaderd door een van de leden van de club. “Mireille, waarom maken we onze kantine niet gezonder? Ben je geïnteresseerd?” Dat was Hoetelmans zeker. Inmiddels heeft de kantine van Spado een zilveren certificering gekregen vanuit Team:Fit. “Zo moeilijk was dat helemaal niet”, zegt Hoetelmans.

In het voorjaar organiseerde de F!TFabriek, de aanjager voor sport en bewegen vanuit de gemeente Bergen op Zoom, een bijeenkomst voor sportverenigingen op het sportpark waar ook Spado de accommodatie heeft. Hoetelmans: “Die bijeenkomst was in onze kantine, met een coach vanuit Team:Fit. Uiteindelijk kwam er behalve wij niemand. Ik zei: 'zeg maar wat we moeten doen'.”

De Kantinescan

De coach, Irene Walk, deed samen met Hoetelmans de Kantinescan. “Eigenlijk bleek dat we al goed op weg waren”, zegt Hoetelmans. “Brons zouden we zonder aanpassingen al halen, dus besloten we voor zilver te gaan.” Zaken die de kantinebeheerder veranderde bij Spado waren onder andere het toevoegen van popcorn aan het snackassortiment en minder soorten chips aanbieden, gratis appels ter beschikking stellen aan leden en bezoekers, verschillende gezonde broodjes toevoegen en de hele zoete drankjes uit het assortiment halen. “Frituur hadden we al niet, dus dat was makkelijk. We hebben wel bitterballen uit de airfryer, maar die worden niet vaak besteld.”

Regelmatig probeert Hoetelmans nieuwe producten uit. Laatst nog had ze Chinese rijstwafels met zeewier in de aanbieding. “Mijn gasten zijn daar wel voor in. Die vinden het leuk om dat soort dingen te proberen. Atleten zijn sowieso met gezondheid en voeding bezig. Ik denk dat een gezonde sportkantine bij een atletiekvereniging makkelijker te realiseren is dan bij een voetbalclub.”

Dat idee heeft Sandra de Jonge, projectmedewerker breedtesport bij de Atletiekunie, ook. De bond is partner van Team:Fit en probeert de gezonde sportkantine op de agenda te krijgen bij aangesloten atletiekverenigingen. Inmiddels hebben dertig clubs de Kantinescan gedaan. Acht daarvan hebben nu het certificaat brons, zilver of goud. De Jonge: “Als Atletiekunie vinden wij het onze taak om bij te dragen aan het maatschappelijk belang van sport, bewegen en gezondheid. Wij vinden dat de kantine bij clubs een gezonder aanbod moet hebben. Net zoals dat het nu heel normaal is dat er in clubhuizen niet meer gerookt wordt en steeds meer verenigingen geheel rookvrij worden.”

"Wij vinden dat de kantine bij clubs een gezonder aanbod moet hebben. Net zoals dat het nu heel normaal is dat er in clubhuizen niet meer gerookt wordt"

Sandra de Jonge (Atletiekunie)

Om clubs te helpen brengt De Jonge ze in contact met Team:Fit. Team:Fit zorgt vervolgens voor een coach die langs gaat bij de clubs. “We besteden ook op verschillende manieren aandacht aan het thema De Gezondere Sportkantine: op onze site, via nieuwsbrieven en social media en op evenementen zoals de Dag van de Atletiek, waar elk jaar zo’n 600 trainers op af komen."

Ze merkt dat steeds meer besturen en kantinebeheerders openstaan voor het initiatief om het aanbod in de kantine gezonder te maken. De Jonge: “Een gezondere kantine betekent echt niet dat er geen frietje meer gegeten kan worden. Maar er moet voldoende gezond aanbod zijn.”

Gezondere opties op ooghoogte

Bij Spado ging het proces naar een gezondere kantine vrij eenvoudig, al moesten sommige barmedewerkers even wennen. Hoetelmans: “Een aantal vrijwilligers werkt in de horeca. Dus toen we de reguliere Coca-Cola onderin de koelkast plaatsten in plaats van op ooghoogte, was dat vreemd voor ze. Wij brengen nu via bepaalde plaatsingen onze gezondere opties extra onder de aandacht.”

Daar heeft Team:Fit Coach Walk Hoetelmans mee geholpen. Na de Kantinescan hebben de twee regelmatig contact gehad. “Dat ging heel eenvoudig. We hadden met name vragen over hoe je gezondere keuzes promoot. En als ik nu vragen heb, dan kan ik ook contact met Irene opnemen.”

De leden van Spado zijn inmiddels gewend aan hun nieuwe kantineaanbod. “Als de appels op zijn, dan krijg ik vragen”, zegt Hoetelmans lachend. “Zeker ouders vinden het een pré als hun kind in een gezonde omgeving terechtkomt. Dus ook voor ledenwerving werkt een gezonde sportkantine positief. En zo moeilijk is het echt niet. Je moet alleen zorgen dat er een of twee enthousiaste mensen zijn die het oppakken en het gewoon doen.”

Team:Fit is een initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Samen met ouders, sportclubs, vrijwilligers, accommodaties en experts zet Team:Fit zich een gezonder aanbod in sportkantines. Wil je ook aan de slag met het gezonder maken van je sportkantine? Neem dan contact op met Team:Fit