Hollandse Meesters: een ode aan de Nederlandse voetbalcoach

CBV viert 25-jarig jubileum met boek over de Nederlandse topcoaches uit het voetbal

Vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) bestaat dit jaar 25 jaar. Bij dit jubileum wil de CBV de Nederlandse coach eren met een even compleet als prikkelend gedenkboek. Zo ontstond een uniek document in woord en beeld, dat ongemerkt de allure aannam van ‘het Grote Nederlandse Trainersboek’, een vademecum van al die coaches, generaals, dirigenten, schoolmeesters en eigenheimers die de afgelopen halve eeuw een hoofdrol speelden op de bühne van het Nederlandse topvoetbal.

"Dit boek was er nog niet", zegt Mario Captein, directeur Coaches Betaald Voetbal. “Ons 25-jarig jubileum dat we dit jaar vieren, is een mooie gelegenheid om het samen met Arko Sports Media uit te geven. Het werd tijd. De Nederlandse voetbalcoach is een begrip in de wereld. Een exportproduct in de categorie 'tulpen en kaas' dat koninklijk werd toen Rinus Michels in 1999 werd uitgeroepen tot FIFA Coach van de Eeuw. Ons trainersgilde heeft het voetbal door de tijdgeest geloodst en Nederland mede op de kaart gezet. Dit boek doet daar recht aan. Het is een genot om te lezen.”

416 pagina’s boeiende voetballiteratuur

Hollandse Meesters staat vol unieke verhalen over unieke coaches geschreven door unieke voetbaljournalisten. Johan Derksen vertelt over de trainer Cruijff (‘Die docenten in Zeist kunnen natuurlijk veel van mij opsteken’), Willem Vissers over avonturiers in trainingspak, Frank Heinen over de assistent-trainer, Sjoerd Mossou over ongepolijste kwajongens als Fritz Korbach, Barry Hughes, Simon Kistemaker en Bert Jacobs en Yoeri van den Busken over paarden die nog geen goede ruiter zijn.

Deze verhalen, maar ook bijdragen van onder anderen Jan Mulder, Matti Verkamman, Renate Verhoofstad, Henk Hoijtink en Frans Oosterwijk worden aangevuld met mooie en openhartige interviews. Hugo Borst praat met Van Hanegem over Happel, Kees Jansma met de Kleine Generaal over de Grote en Bart Vlietstra ging langs bij Don Leo, die Spaans sprak als een Japanner maar wel respect oogstte in Madrid. Het levert 416 pagina’s boeiende voetballiteratuur op in een fraai vormgegeven boek met prachtige fotografie.

Captein: "Het is een fantastisch boek geworden. Ik heb het voorrecht gehad om het al te mogen lezen. Ik heb geglimlacht, heb me verbaasd en vergat soms adem te halen. Ben je een trainer of voetballiefhebber dan mag dit boek niet in je boekenkast ontbreken."

Nieuwsgierig geworden naar deze ode aan de Nederlandse voetbalcoach?