Door Robert Barreveld

Autoriteit Persoonsgegevens legt KNLTB half miljoen euro boete op

Het nieuws sloeg dinsdag in als een bom. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond een boete op van maar liefst 525.000 euro voor het onrechtmatig verstrekken van gegevens van leden aan derden. De tennisbond deelde gegevens van leden met commerciële partners voor marketingdoeleinden en volgens de AP is dat onder de sinds mei 2018 geldende Algemene Verordening Gegevensbescherming niet toegestaan. De KNLTB wist al sinds het najaar van 2018 dat de AP onderzoek deed naar de gangen van de tennisbond en bepleitte sindsdien meermaals dat het volledig binnen regels had gehandeld, maar vond geen gehoor bij de AP. En dus stapt de bond nu naar de rechter. "Als onze leden niet langer kunnen profiteren van de meerwaarde van samenwerking met partners, wordt de sport voor hen duurder."

Unieke tienjarige studie naar gezondheid van profvoetballers gaat van start

Een wetenschappelijk onderzoek over een periode van tien jaar in zeven Europese landen waarin profvoetballers zowel tijdens als na hun loopbaan worden gevolgd. Het doel: meer inzicht krijgen in de effecten op de gezondheid van het relatief korte, maar zeer intense bestaan van een actieve profvoetballer. Want hoewel een profcarrière extreem veel vraagt van het lichaam en de geest van een speler, is niet zo heel veel bekend over de langetermijngevolgen die het kan hebben. "Dit wordt een unieke studie", weet Medisch Wetenschapper dr. Vincent Gouttebarge, verbonden aan de Amsterdam UMC (locatie AMC). "We volgen voetballers tijdens, maar dus ook nadrukkelijk na hun loopbaan en dat voor een totale periode van tien jaar. Dat is uniek."

Van Praag: "Bedrijven, ga praten met Circuit Zandvoort!"

Er is geen twijfel meer, Circuit Zandvoort is de enige mogelijke locatie voor een Nederlandse Grand Prix in de Formule 1. De Nederlandse Sportraad stelde dat maandag in een open brief en ook Michael van Praag, voorzitter van de raad, is duidelijk: "Partijen die willen aanhaken om een Nederlandse Grand Prix mogelijk te maken, moeten vooral in gesprek gaan met Zandvoort! Het is de enige optie voor een F1-race op Nederlandse bodem."