Van Praag: "Bedrijven, ga praten met Circuit Zandvoort!"

Formula One Management bevestigt aan NLSportraad: Zandvoort enige optie voor Nederlandse F1-race

Er is geen twijfel meer, Circuit Zandvoort is de enige mogelijke locatie voor een Nederlandse Grand Prix in de Formule 1. De Nederlandse Sportraad stelde dat maandag in een open brief en ook Michael van Praag, voorzitter van de raad, is duidelijk: "Partijen die willen aanhaken om een Nederlandse Grand Prix mogelijk te maken, moeten vooral in gesprek gaan met Zandvoort! Het is de enige optie voor een F1-race op Nederlandse bodem."

Circuit Zandvoort tekende in december vorig jaar een intentieverklaring met FOM voor de organisatie van een Grand Prix. Vervolgens klopte Zandvoort bij de regering aan voor financiële ondersteuning. Begin februari legde het kabinet dat verzoek naast zich neer. Waar het circuit in Assen zegt de business-case van een F1-GP volledig rond te hebben, heeft Zandvoort nu flinke ondersteuning van sponsors nodig om de begroting te sluiten.

'Entry fee'

“Ik ben zelf geen groot F1-fan, maar ik woon toevallig wel in de regio van Zandvoort”, zegt Van Praag daarover. “En daar moet echt veel gebeuren voor dat de F1 gereden kan worden. In veiligheid, infrastructuur, bereikbaarheid vanuit het buitenland, dat soort zaken. Het is belangrijk dat de overheid dat faciliteert en dat hebben ze ook toegezegd. Ik begrijp goed dat de minister zegt: de fee die Zandvoort aan Formula One Management moet betalen voor een F1-race, daar ga ik niet aan bijdragen.” Alleen die zogenoemde ‘entry fee’ zou voor Nederland al zo’n 20 miljoen euro bedragen.

Twee honden vechten om een been…

In eerste instantie wachtte de NLSportraad het besluit van de regering af zonder contact op te nemen met betrokken partijen. De raad wilde naar eigen zeggen volledig onafhankelijk zijn, mocht er vanuit het kabinet of het parlement een vraag om advies komen. Na het besluit van het kabinet besloot de raad zich alsnog verder te verdiepen in de materie. "Het Circuit Zandvoort liet weten bang te zijn dat eventuele sponsors voor een Nederlandse GP terughoudend waren door de concurrentiestrijd tussen Zandvoort en Assen. Het dreigde een situatie te worden van 'twee honden vechten om een been….' Toen heb ik zelf contact opgenomen met FOM en gevraagd wat de situatie was. Vervolgens werd duidelijk dat voor hen alleen Zandvoort een optie was voor een F1-race."

'Assen, schaar je achter Zandvoort'

De NLSportraad heeft goede hoop dat geldschieters voor Zandvoort, nu het laatste beetje twijfel over de eventuele locatie van de Nederlandse race uit de wereld is, makkelijker toehappen. Verder benadrukt de raad in de open brief dat alleen goede samenwerking tussen alle betrokken partijen mogelijkheden biedt:

‘De NLsportraad doet een oproep aan kabinet, provincies en gemeenten om overleg te hebben over de wijze waarop de organisatie van het sportevenement door de overheid kan worden ondersteund én zodanig benut, dat de maatschappelijke opbrengst maximaal is. De NLsportraad is van mening dat bij goede samenwerking en gezamenlijke planvorming heel Nederland kan profiteren van de spin-off.’

Van Praag zelf benadrukt dat ook Circuit Assen een belangrijke rol kan vervullen. "Tegen Assen zou ik willen zeggen: het is nu even moeilijk, dat snap ik, maar schaar je achter het plan van Zandvoort. En kijk wat je eventueel zelf nog kunt bijdragen vanuit Drenthe. Want een volgende keer komt er een evenement voorbij dat perfect past in Assen en dan willen we ook dat ze die kans kunnen pakken."

Foto: Jens Mommens / Shutterstock.com