Frans Oosterwijk

Frans Oosterwijk is Hoofdredacteur van het vakblad Sport & Strategie.

Door Frans Oosterwijk

"Een monocultuur is nergens goed voor, daar wordt niets beter van"

Het creëren van een gezonde leefomgeving is een per definitie domeinoverstijgend vraagstuk, aldus Vincent Luyendijk, strateeg en adviseur duurzaamheid in vakblad SPORTACCOM. Duurzame oplossingen kunnen alleen tot stand komen door samenwerking tussen enerzijds (sport)organisaties en gemeenten en anderzijds tussen gemeentelijke afdelingen. Haal schotten weg, vorm coalities, is zijn boodschap. “Onderliggend willen we allemaal hetzelfde en dat is dat mensen gezond en gelukkig zijn.”

"Maak niet kapot wat in jaren met zorg is opgebouwd!"

Met een recordaantal van 15 gouden medailles en een zesde plek in de medaillespiegel heeft TeamNL de Olympische Spelen van Parijs 2024 bijzonder succesvol afgesloten. De vraag is of het fundament onder dat topsportsucces in de toekomst nog overeind blijft met de voorgenomen maatregelen van het nieuwe Kabinet Schoof. In het onlangs verschenen vakblad Sport & Strategie (editie 3-2024) zetten Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF, en Lodewijk Klootwijk, directeur POS (Platform Ondernemende Sportaanbieders) in een dubbelinterview uiteen waarom de kabinetsplannen rampzalig zijn voor de sport. Van den Tweel: "De coalitiepartners zetten de bijl in de Nederlandse sportinfrastructuur en ondermijnen daarmee de basis van ons olympische en paralympische medaillesucces."

Nu in het vakblad: Marieke Visser over vrouwen-only bvo Hera United

In het nieuwe nummer van vakblad Sport & Strategie (editie 2-2024) legt Marieke Visser in een uitgebreid interview de plannen van Hera United uit. De ambities van deze nieuwe profclub, waar alles draait om vrouwen, liegen er niet om. Hera United wil over tien jaar de Champions League winnen en heeft al de toezegging op zak om in het Olympisch Stadion in Amsterdam te kunnen spelen. Met de aangehaakte investeerders wordt ook duidelijk dat Hera United geen activistisch liefhebberijtje is.

Jan Loorbach: "NOC*NSF naar een nieuwe governance. Goed idee!"

Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: "Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF". In aflevering 5: Jan Loorbach, voormalig bestuurslid van basketbalbond NBB en NOC*NSF en in 2006 grondlegger van de Code Goed Sportbestuur.

Toon Gerbrands: "Het is allemaal niet dwingend genoeg"

Hij werd gevraagd te solliciteren naar de positie van voorzitter van de NLsportraad, als opvolger van Michael van Praag. Maar Toon Gerbrands kon zich niet verenigen met de door VWS verordonneerde procedure en haakte af. Wat zou zijn agenda zijn geweest als hij en niet Tom van ’t Hek tot voorzitter was benoemd? In een interview met vakblad Sport & Strategie (editie 1-2024) deelt hij zijn visie en stelt hij gelijk een belangrijk pijnpunt aan de kaak: de status van de NLsportraad.

Herman de Haan: "Het rvt-model vergroot de slagvaardigheid"

Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: "Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF". In aflevering 4: Herman de Haan, directeur-bestuurder bij de KNSB.

Paul Sanders: "Een rvt maakt het besturen vele malen effectiever"

Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: "Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF". In aflevering 3: Paul Sanders, die op 1 januari 2024 afscheid nam als directeur-bestuurder van de KWbN.

Ineke Donkervoort: "Het gaat om cultuur, niet om structuur"

Het bestuursmodel van NOC*NSF staat ter discussie. Het huidige bestuur onder leiding van Anneke van Zanen-Nieberg vraagt zich af of de koepel niet moet overstappen van een bestuur bestaande uit vrijwilligers op een raad van toezicht, die bestaat uit professionele bestuurders c.q. toezichthouders. Bestuurslid Rinda den Besten is bezig dat idee nader uit te werken. Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: "Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF". In aflevering 2: Sport & Strategie-columniste Ineke Donkervoort, bestuurder en toezichthouder in diverse sectoren.

Rutger Arisz: "Welk probleem wordt met het rvt-model opgelost?"

Het bestuursmodel van NOC*NSF staat ter discussie. Het huidige bestuur onder leiding van Anneke van Zanen-Nieberg vraagt zich af of de koepel niet moet overstappen van een bestuur bestaande uit vrijwilligers op een raad van toezicht, die bestaat uit professionele bestuurders c.q. toezichthouders. Bestuurslid Rinda den Besten is bezig dat idee nader uit te werken. Het rvt-model is de laatste jaren in tal van sectoren in zwang geraakt, ook in de sport. Na de amateursectie van de KNVB, schaatsbond KNSB en wandelbond KWbN stapte afgelopen zomer ook de wielerunie over op een raad van toezicht. Aanleiding voor Sport & Strategie om een schriftelijk debat over dit onderwerp te organiseren, en wel via de stelling: "Het rvt-model moet wel/niet als leidraad gelden voor het besturen van NOC*NSF". In aflevering 1: Rutger Arisz, oud-voorzitter van roeibond KNRB.

Nu in het vakblad: Jan de Jong wil Haagse lobby voor Eredivisie verstevigen

In de onlangs verschenen nieuwe editie van vakblad Sport & Strategie blikt Jan de Jong, directeur Eredivisie CV, in een uitgebreid interview terug op een productief jaar met onder andere . Eerst kwam hij namens de eredivisieclubs een nieuw mediacontract overeen met sportzender ESPN. Kort daarna trad hij toe tot het bestuur van European Leagues, waarmee hij zich mengt in de strijd om de verdeling van de miljoenenopbrengst uit de Europese competities. Om zo de Nederlandse clubs nog rijker te maken. Behalve economische belangen van clubs, benoemt De Jong in hetzelfde interview ook de politieke lobby. Die is volgens hem hard nodig, want in Den Haag wordt de Eredivisie nog vaak als 'lastig' gezien.

"Ik zou willen dat de ArenA wordt ervaren als het clubhuis van Zuidoost"

De nieuwe editie van vakblad Sport & Strategie (nr. 5-2023) is vandaag verschenen. In het coverinterview gaat Tanja Dik, directeur Johan Cruijff ArenA, in gesprek met Frans Oosterwijk uitgebreid in op de herstelde band met Ajax. Want zeg je Ajax, zeg je Johan Cruijff ArenA. Maar twee jaar geleden, bij de komst van directeur Dik, leefden beide organisaties in grote onmin met elkaar. Het aanhalen van de band met haar vrouwelijke Ajax-collega Susan Lenderink hielp de ergste kou uit de lucht te halen. Nu zet de sociaal bevlogen directeur alles op alles om de relatie met naaste buur Amsterdam Zuidoost te verbeteren. “De ArenA staat in Zuidoost ook symbool voor afstand, wit, overheersend, beter wetend. Dat sentiment is er niet bij iedereen, maar het is er wel.”

'Geroepen' tot leiderschap

Eén ding neem je Gerard Dielessen nooit af. In 2010 stond hij als algemeen directeur van NOC*NSF samen met technisch directeur Maurits Hendriks aan de basis van de geweldige opmars van Nederland als topsportland. Alle olympische medailles in het tijdvak 2012-2021 werden behaald onder hun bewind, een succes dat is te herleiden op het in 2010 gepubliceerde beleidsstuk Nederland in de top 10 – naar een winnend topsportklimaat op basis waarvan werd besloten om de voor topsport beschikbare gelden voortaan te investeren in de meest kansrijke sporten, kansrijk in termen van medaillekansen. Dielessen was als algemeen directeur mede-initiator en uitvoerder van dat proces. Maar was hij ook een groot en visionair directeur?

"Zien sporten doet sporten. Ook in de parasport"

Van 8 tot en met 20 augustus wordt in Rotterdam de European Para Championships gehouden. Een uniek nieuw evenement waarbij de Europese Kampioenschappen van tien sporten voor het eerst in een toernooi zijn samengevoegd. Deze eerste editie van dit nieuwe multisport-event heeft als doel om parasport op een hoger podium te zetten. Over die missie sprak Frans Oosterwijk met toernooidirecteur Jeroen Straathof voor het coverinterview van vakblad Sport & Strategie.

8 lessen voor onderscheidend besturen van Pieter de Waard

Pieter de Waard stopt aan het einde van dit voetbalseizoen na zeventien jaar als directeur/bestuurder bij Telstar. Het excentrieke clubicoon begon vrijdag al aan een afscheidstour: op een elektrische fiets ging hij vanuit IJmuiden naar Maastricht voor zijn laatste uitwedstrijd tegen MVV. De fietstocht past in het rijtje van vele stunts waarmee hij de afgelopen jaren de aandacht op de club uit IJmuiden wist te vestigen. Zijn bestuursstijl gaat verder dan stunts als het kleinste jaarverslag van een BVO en een parfumlijn van clublegende Frank Korpershoek. In gesprek met Frans Oosterwijk deelde hij in vakblad Sport & Strategie (editie 1-2023) zijn lessen voor onderscheidend besturen.

"Alle alarmbellen gaan af en het beleid kabbelt"

Eind vorig jaar nam de Tweede Kamer voor de tweede keer een motie aan waarin minister van sport Conny Helder wordt verplicht werk te maken van een Sportwet. De eerste keer lapte de minister de motie aan haar laars. Dat kan ze niet nog eens maken, zou je zeggen. In haar weerstand tegen een Sportwet wordt de minister gesteund door de twee grootste belangenorganisaties in de sport: NOC*NSF als het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). In een interview met Frans Oosterwijk voor vakblad Sport & Strategie legde SP-Kamerlid Michiel van Nispen, mede-indiener van de motie, nog maar eens de noodzaak van een Sportwet uit.