Artikelen

Oproep binnensport: 'zet miljoenen sporters niet buitenspel'

"Een kleine aanpassing die ook weer een verschil kan maken." Dat was hoe demissionair minister-president Mark Rutte in zijn persconferentie op 8 maart de verruiming voor buitensport voor volwassenen betitelde. Sinds vandaag mogen volwassenen vanaf 27 jaar in groepen van vier samen sporten op anderhalve meter op een sportaccommodatie. Sporthallen, zwembaden en fitnesscentra blijven echter nog gesloten. Ruim zes miljoen binnensporters merken daardoor nog weinig van het verschil waar Rutte op doelt, stellen 31 binnensportbonden en belangenorganisaties. In een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer roepen zij op tot meer perspectief voor de binnensport.

Marco van Basten had bijna voor PSV gespeeld

Precies veertig jaar geleden ontbrandde een strijd tussen PSV en Ajax over jeugdspeler Marco van Basten. Rugnummers neust in het persoonlijke archief van deze voetballer.

Nieuwe vacatures in de sport bij: Atletiekunie, Sportworx en SportFriends

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Nieuw BrabantSport Fonds wil sport als verbinder inzetten

Een fonds waarbij bedrijven en provincie samen investeren om sport te koppelen aan maatschappelijke vraagstukken. Dat is de insteek van het gisteren gelanceerde BrabantSport Fonds. De ambitie van het fonds is om Brabant gelukkiger en gezonder te maken door middel van sport. BrabantSport weet hiermee de functie van ‘buitenboordmotor’ van het beleid van de provincie Noord-Brabant te vergroten en nog meer bedrijven bij sport te betrekken.

Nevobo zet volgende stap in missie om clubs te versterken

Het professionaliseren van verenigingen is al langer een speerpunt van de Nevobo. Met een nieuw professionaliseringstraject zet de volleybalbond samen met haar partners een volgende stap in die missie. Verenigingen kunnen door het inzetten van een professional inspelen op de veranderende vraag vanuit haar leden en vanuit de gemeenschap. Een aantal verenigingen, de zogenaamde Superclubs, gaat volleybal niet alleen op lokaal niveau maar ook op regionaal niveau versterken.

Topsport als pilot en uithangbord bij innovaties voor iedereen

Op dinsdag 2 maart vond het vierde seminar van het 17de Sport Innovatie Congres plaats. Deze online reeks van seminars wordt georganiseerd door het Cluster Sports & Technology is live te volgen of naderhand terug te kijken. In het vierde seminar stond het thema innovatie en technologie in de top- en breedtesport centraal. Hierbij werden verschillende sportinnovaties toegelicht en gaven managers van drie innovatiecentra hun kijk op succesvolle innovatie. Wat opviel is dat bij sportinnovatie topsport en breedtesport geen gescheiden werelden meer zijn.

Pelé was in Groningen

Bij Netflix is sinds eind vorige maand een film over Pelé te zien. De makers van ‘PELÉ’ zijn alleen vergeten om zijn bezoek aan Groningen te melden.

Vrouwen in de sport: volg je hart!

Het is 8 maart, het is internationale vrouwendag! Het is 8 maart een dag als alle anderen, maar er is net dat beetje meer aandacht voor de positie van vrouwen. Een thema dat al vele jaren een dag per jaar extra aandacht krijgt. Een paar jaar geleden vroeg iemand in een bijeenkomst waar ik bij was: "Waarom is zo’n vrouwendag nu eigenlijk nodig? Is het niet wat overdreven." Het antwoord van de spreekster sprak voor mij boekdelen: "mag er één dag in het jaar aandacht voor ons zijn, de andere 364 dagen van het jaar zijn mannendagen'.

KWBN zet met magazine Wandel.nl nieuwe koers in

Wandelen is ongekend populair. Medio vorig jaar bleek al dat zeker 3,6 miljoen mensen wekelijks de wandelschoenen aantrekken. Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) wil al die enthousiaste wandelaars inspireren, motiveren en informeren over alle facetten van wandelen. En dus is Magazine Wandel.nl er vanaf nu niet alleen voor KWBN-leden, maar voor iedereen. Door dit magazine nu ook in de tijdschriftschappen te verkopen zet KWBN duidelijk een nieuwe koers in met het bedienen van de miljoenen wandelaars in Nederland.

'Combinatie van ventilatie en luchtreiniging biedt oplossing voor binnensport'

Het voldoen aan de ventilatienormen van de Nederlandse overheid is geen garantie dat de lucht in gebouwen voldoende vrij is van aerosoldeeltjes. Ook bij gebouwen die voldoen aan het Bouwbesluit kan bij intensief gebruik, zoals tijdens het sporten, de concentratie van aerosoldeeltjes flink toenemen. Dit is de belangrijkste conclusie van experimenten die de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft uitgevoerd in een fitnessruimte van het Studentensportcentrum Eindhoven. Hoofdonderzoeker Bert Blocken concludeert dat een combinatie van ventilatie en innovatieve luchtreiniging een goede voorzorgsmaatregel kan zijn voor veilig en verantwoord sporten, zelfs tijdens de coronapandemie. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Building and Environment.

"Buurtsportcoach Kompas kan op alle niveaus meer inzicht geven"

Buurtsportcoaches vervullen een belangrijke verbindende rol voor verschillende doelgroepen. Die diversiteit en de vrijheid die gemeenten hebben om buurtsportcoaches in te zetten is de kracht van de regeling, maar tegelijkertijd is het in kaart brengen van de resultaten daardoor lastiger. Met Buurtsportcoach Kompas hebben Team Sportservice en Techonomy een monitoringtool ontwikkeld die meer inzicht kan opleveren voor buurtsportcoaches zelf en beleidsmakers op alle niveaus. Enrico Damo, manager markt, kennis en strategie bij Team Sportservice: "Dit kan ook een waardevolle tool zijn voor samenwerking met andere beleidsterreinen."

Nieuwe vacatures bij: Rugby Nederland, WSDH en Arko Sports Media

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Een nieuwe lente, een nieuw geluid…

O wat zijn we er aan toe…een oud gezegde, maar nog steeds een waarheid als een koe. Na een periode waarin het enige geluid wat we kenden meer stringente maatregelen en vrijheidsbeperkingen waren, is het mooi dat nu de zon weer aan kracht wint, we steeds meer geluiden van verruiming en vrijheid horen. De eerste stapjes zijn gezet, buitensport mag weer open t/m 26 jaar. En wat zijn zij, al die jeugdigen er ook aan toe om in vrijheid weer te kunnen bewegen en sporten. Het is een kwestie van tijd, vaccineren en testen dat deze vrijheid weer aan iedereen wordt gegund.

Een bommelding bij het ABN AMRO Tennistoernooi

In Rotterdam vindt deze week het ABN AMRO World Tennis Tournament plaats. In 1984 had dit evenement een wonderlijk verloop: na een bommelding kreeg het toernooi twee winnaars.

Rotterdam gebruikt esports als middel om jongeren te bereiken

Nolan Noordzij is de eerste en enige buurtsportcoach esports in Nederland. Die functie is het resultaat van de ambities van de gemeente Rotterdam op het gebied van esports. Wethouder Sven de Langen liet esports en gaming drie jaar terug al opnemen in het sportbeleid omdat hij kansen ziet om jongeren op deze manier te bereiken. “Als buurtsportcoach verkondig ik dit woord bij verenigingen om zo ook meer kansen te benutten”, zegt Noordzij. Hij ziet dat de aanpak in de wijk zichzelf in korte tijd al heeft bewezen.