Artikelen

Host cities Nationale Sportweek zetten regio op de kaart als sportieve hotspot

Van 19 tot en met 28 september is het weer de Nationale Sportweek. Tijdens dit jaarlijkse sportfeest zetten meer dan honderd gemeenten in het hele land zich in om sport en bewegen op de kaart te zetten met inspirerende evenementen en activiteiten. NOC*NSF maakte vorige week bekend welke vijf steden tijdens die week als host city naar voren worden geschoven: Leeuwarden, Bunschoten, Zoetermeer, Westland en Helmond dragen dit jaar met trots deze titel.

Boetes rond megatransfer Antony blijken (veel) te hoog

Te laat komen, niet afmelden of een penalty missen: bij menig amateurvoetbalteam levert je dat een boete op voor de boetepot. Aan het eind van het seizoen is die pot behoorlijk gevuld en wordt het geld gebruikt voor een mooi teamuitje. Maar waar het in het amateurvoetbal om betrekkelijk kleine bedragen gaat, zijn het bij de profclubs vaak aanzienlijke sommen geld. Zo kreeg de voormalige Ajaxspeler Antony rondom zijn recordtransfer naar Manchester United verschillende boetes opgelegd van in totaal € 363.560,-. Net zoals bij de amateurteams is er ook bij de profs gesteggel over de vraag of de boete terecht is, maar waar de amateurs dit binnen kleedkamermuren oplossen, belandden Ajax en Antony bij de Arbitragecommissie van de KNVB. In dit artikel bespreekt Martin Bax (Vissers Legal) de regels voor boetes van voetballers en de uitspraak van de arbitragecommissie.

De spagaat van selecteren in de topsport

Met de Olympische Spelen van Parijs 2024 achter de rug, worden de selecties voor de nieuwe cyclus richting Los Angeles 2028 definitief bepaald. Waterpoloster Simone van de Kraats ziet dit proces van dichtbij bij TeamNL. Haar sport, waarin fysieke kracht, tactisch vernuft en mentale weerbaarheid samenkomen, kent wereldwijd uiteenlopende selectieprocedures. De wijze waarop landen hun teams samenstellen, zegt niet alleen iets over hun sportcultuur, maar heeft ook directe impact op de prestaties en duurzaamheid van hun programma’s. Maar nog belangrijker: zorgen de huidige selectiecriteria er niet voor dat we juist talent verliezen? En brengt het huidige model waterpolo als sport in gevaar?

Ine Klösters nieuwe directeur NJBB

Het bondsbestuur van de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) heeft op 11 februari jl. de nieuwe NJBB directeur aangesteld. Ine Klösters zal per 1 maart 2025 in dienst treden van de NJBB. Klösters heeft ruim 20 jaar ervaring in de sport. Ze is adviseur lokale sport, strategisch verenigingsadviseur, aanvoerder van de volleybaltrainers- academie van de Nevobo en trots lid van het Back2Basics-netwerk.

NLCOACH blikt met ezine terug op Nationaal Coach Congres

Op 20 december 2024 was het NLcoach Nationaal Coach Congres weer terug van lang weggeweest. De laatste editie van dit coachcongres werd in 2019 georganiseerd. Dankzij de samenwerking tussen NLcoach en NOC*NSF kon dit congres weer doorgang vinden. Een kleine 250 trainer-coaches en andere geïnteresseerden waren naar Papendal gekomen om meer te weten te komen over het thema ‘de prestatiegerichte coach van de toekomst’. Met een ezine blikt NLCOACH nu terug op het gevarieerde programma van die dag.

Eerste namen bekend van SponsorReport Jaarcongres

De kaartverkoop voor het SponsorReport Jaarcongres is gestart. De namen van de eerste sprekers zijn bekend. Onder meer bevestigd zijn Victor Goossens (Founder en Co-CEO van Team Liquid), Birger de Geyter (Head of Business Development van Shikenso), Robert van Overdijk (CEO Circuit Zandvoort and Executive managing director Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix), Marieke Visser (Founder & CEO van HERA United), Michael Petit (Marketing Manager & Client Consultant van Markteffect) en Pieter Kuijpers (Strategy Director van More2Win).

'Minder mensen in beweging door toegenomen regeldruk'

Vorig jaar introduceerden de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) en de Koninklijke Wandelbond Nederland al een gezamenlijke Vergunningenservice voor organisatoren van fiets- en wandeltochten. Deze week tekende de directeuren van beide bonden een convenant waarin zij vastlegden elkaar te blijven versterken op het vlak van toegankelijkheid en het verlagen van de regeldruk. Dat is volgens Gijs Janssen, directeur-bestuurder (KWbN) en Arjan de Vries, algemeen directeur Nederlandse (NTFU) hard nodig. “Zonder het toegankelijk houden van fiets- en wandeltochten loopt Nederland een groot risico.”

Amsterdam maakt sporterfgoed kwijt: plaquette van Jaap Eden verdwenen

Precies honderd jaar na de dood van Jaap Eden is een plaquette van deze sportlegende verdwenen. Het werd in 2015 bevestigd op het Museumplein in Amsterdam.

Gelderland blijft met nieuwe investering dé sportprovincie van Nederland

Sport is van groot maatschappelijk belang. Daarom investeert provincie Gelderland met het Gelders Programma Sport deze coalitieperiode 16 miljoen euro in een gezond Gelderland waar iedere Gelderlander, die dat wil, kan sporten en bewegen. In de komende jaren legt de provincie de nadruk op, voldoende sport- en spelvriendelijke buitenruimte, een voor iedereen toegankelijke sport en een betere verbinding tussen top- en breedtesport.

Practoraten halen toekomst sportpraktijk naar binnen

In het onderwijs- en onderzoeksveld hebben lectoraten aan hbo-instellingen de afgelopen jaren een vaste plek verworven. Op het gebied van sport en bewegen kent Nederland op dit moment al twaalf verschillende lectoren. In het mbo is eenzelfde ontwikkeling gaande met practoraten. Landelijk zijn al 150 van deze expertisecentra gericht op thema’s als transport, techniek, voedsel, en zorg, welzijn en sport, actief of opgericht. Specifiek op sport zijn nu vier practoraten opgezet. Als het aan Sportinnovator ligt, wordt dat aantal de komende jaren hoger. "Dit is een belangrijke ontwikkeling voor de innovatie van de sportberoepspraktijk", aldus Geri Bonhof van het Topteam Sportinnovator.

Katie Burnett nieuwe Technisch Directeur NGF

Katie Burnett is na een interim-periode als Technisch Manager bij de NGF per 1 januari 2025 aangesteld als Technisch Directeur. Vicky Tsoutsanis werd eerder per 1 november 2024 aangesteld als Directeur HR & Legal bij de golfbond.

Frank van Eekeren: "Sport & Society is een blijvertje"

Sport en bewegen raakt ons allemaal. Vanuit die gedachte werd aan de Universiteit Utrecht (UU) tussen 2014 en 2022 onderzoek gedaan binnen het focusgebied Sport & Society. Onderzoek naar de maatschappelijke waarde van sport stond hierbij centraal. En dat heeft allerlei mooie projecten opgeleverd op de hoofdthema’s gezondheid, inclusie en integriteit. Met een ezine blikt Sport & Society terug op de resultaten van de afgelopen jaren. Daarbij werd bewust gekozen voor verhalen van mensen uit de onderzochte doelgroepen.

Duurzaamheidslabel belangrijke stap in vergroening kunstgrasvelden

Met de symbolische overhandiging van de handleiding aan BSNC-voorzitter Edward van der Geest en directeur Breedtesport van NOC*NSF Guido Davio heeft de werkgroep duurzaamheidslabel van de Routekaart Verduurzaming Sport een Europese mijlpaal bereikt. Voor het eerst wordt het mogelijk om kunstgrasvloeren, volgens een onafhankelijke systematiek getoetst, in te schalen op duurzaamheid. Gemeenten kunnen hiermee hun inkoopproces transparant duurzaam gaan inrichten met ingang van 2026. De toetsing van kunstgrasproducten vindt plaatst volgens de gangbare PEFCR-methode, waarmee op een gestandaardiseerde manier voor producten de milieuvoetafdruk bepaald kan worden.

Deze 4 sport- en beweeginnovaties kunnen gaan opschalen

Een sportinnovatie ontwikkelen is al veel werk, maar het succesvol toepassen vraagt nog meer inspanning en investeringen. Sportinnovator ondersteunt daarom organisaties met een succesvolle innovatie en hun (potentiële) afnemers bij het wegnemen van belemmeringen om deze op grote schaal toe te passen. De innovaties die voor deze subsidieoproep in aanmerking kwamen moeten bijdragen aan meer sporten en sportief bewegen van Nederlanders. Vier organisaties ontvangen een subsidie en steun van Sportinnovator: CityLegends, Fonds Gehandicaptensport, Champ en Warrior Code.

IJsdansers rijden een juridisch scheve schaats in de jacht op EK-ticket

Waar je buiten de sportwereld doorgaans bij de rechter uitkomt voor een geschil, is dat binnen de sport vaak niet het geval. Dit bleek ook voor ijsdansers Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen, die tevergeefs bij de rechtbank in Utrecht een EK-ticket probeerden af te dwingen. De zaak toont aan dat bij sportgeschillen van groot belang is om uit te zoeken welke rechter of commissie bevoegd is om het geschil te behandelen. In dit artikel geeft Martin Bax van Vissers Legal zijn visie op het kort geding dat Verhaegh en Geffen aanspanden tegen de KNSB.