Artikelen

Boris van der Vorst stelt zich kandidaat voor voorzitterschap AIBA

Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse Boksbond (NBB), stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van AIBA, The International Boxing Association. Dat heeft hij op woensdag 21 oktober wereldkundig gemaakt. Van der Vorst: “Deze functie brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee en daar heb ik lang over nagedacht. Velen van jullie, collega's, partners en vrienden, hebben me aangespoord om me kandidaat te stellen. Ik waardeer deze aanmoediging en begeleiding enorm, het was een belangrijke factor in mijn beslissing om mijn naam op het ticket te zetten.”

Presidentskandidaat Richard Nixon mocht geen campagne voeren op de Olympische Spelen

De Verenigde Staten maken zich op voor de presidentsverkiezingen. In 1968 wilde Richard Nixon campagne voeren tijdens de Olympische Spelen in Mexico, maar werd daarbij tegengehouden door de CIA en het Witte Huis. Rugnummers las de vrijgegeven documenten.

Picoo laat kinderen met en zonder beperking samen bewegen

De coronacrisis is voor veel bedrijven in de sport al spannend en onzeker, dat geldt zeker voor innovatieve startups. Tegelijkertijd kun je juist daar de creativiteit vinden die nu nodig is. Picoo is daar een goed voorbeeld van. Het bedrijf achter dit interactieve speelgoed timmert sinds 2016 hard aan de weg in met name de onderwijs- en recreatiesector. Toen geplande demo’s op scholen niet door konden gaan moest het roer deels om. De kansen die oprichter Iris Soute zag op het gebied van inclusie en bewegend leren, werden daarom extra benut.

Succescoach Ton Boot onthult zijn methode

De naam Ton Boot heeft in de Nederlandse sportwereld een bijzondere klank. Boot is synoniem voor eigenzinnigheid, intense gedrevenheid, en - in zijn tak van sport - ongeëvenaarde successen. Op 16 oktober wordt hij 80. Ton Boot zet op die dag zijn eigen verjaardag luister bij met de publicatie van het boek ‘Voorkom de crisis! De methode-Ton Boot’. Terugkijkend op de bijzondere momenten uit zijn leven als uitzonderlijk topsportcoach, brengt Ton Boot zijn methode stap-voor-stap in kaart, waarbij hij zijn bevindingen voortdurend projecteert op de praktijk. Niet alleen de praktijk van het basketbal, maar ook de praktijk van andere topsportcoaches.

Hoe kunnen sportclubs inactieve burgers activeren?

Regelmatig bewegen is belangrijk om gezond en fit te blijven. Volgens de meest recente beweegadviezen moeten volwassenen minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen om gezond te zijn en blijven. Voor jongeren zijn de adviezen ‘strenger’: zij moeten zelfs dagelijks een uur matig intensief bewegen. De gezondheidsvoordelen zijn groter wanneer vaker, langer of intensiever wordt bewogen. Ondanks deze adviezen beweegt ruim de helft van de Nederlandse bevolking te weinig. Het Mulier Instituut beantwoordt 5 vragen over waarom en hoe sportverenigingen een bijdrage kunnen leveren aan het in beweging krijgen van inactieve burgers.

Sport blijft met nieuwe maatregelen gedeeltelijk open

De ‘gedeeltelijke lockdown’ die vanaf woensdag 14 oktober 22.00 geldt, zal ook in de sport te merken zijn. Met de nieuwe coronamaatregelen die tijdens de persconferentie dinsdag bekend werden gemaakt, blijft de sport weliswaar open maar met grote beperkingen voor vooral teamsporten. Sport is namelijk alleen nog mogelijk op anderhalve meter afstand en in groepjes van vier. Daarnaast worden ook alle competities stilgelegd. In sportscholen en andere binnensportlocaties mag met maximaal dertig mensen tegelijk worden gesport.

Nieuwe vacatures bij: NTFU, Kenniscentrum Sport & Bewegen en GSF

Wie op zoek is naar een (nieuwe) baan in de sport of een openstaande vacature heeft, kan terecht op werkenindesport.nl. Het HR platform biedt naast vacatures een bundeling van informatie over werk en werkgeverschap in de sport. Wekelijks worden er op Sport & Strategie drie interessante vacatures uitgelicht en één onderwerp.

Professor Penalty en het strafschoppendrama van Oranje

Het Nederlands elftal speelt morgenavond voor de Nations League een interland tegen Italië. Een voetbalafgang die in het nationale geheugen staat gegrift is de penaltyserie van Oranje tegen dit land tijdens Euro 2000. Gyuri Vergouw zag het debacle toen al van ver aankomen. In een gesprek met Rugnummers legt deze Professor Penalty uit wat er toen mis ging. Hij geeft ook advies voor de toekomst.

"Leiders die echt willen kunnen nu hun kans pakken"

"Het zijn interessante tijden voor leiderschapswetenschappers. Dat waren het altijd al, maar door de crisis is het extra interessant geworden", zegt hoogleraar contextueel leiderschap Freek Peters (Universiteit Tilburg). De coronacrisis heeft namelijk een versnelling gegeven aan een ontwikkeling die al gaande was. Klassiek leiderschap is daarmee verleden tijd geworden. Maar wat is klassiek leiderschap eigenlijk? En nog belangrijker: hoe ziet het leiderschap van de toekomst eruit? In een nieuwe serie Online Masterclasses Toekomstig Leiderschap van Wagner is Peters een van de experts die zijn inzichten hierover deelt.

"Sport Data Valley is een extra gereedschapskist voor iedere coach"

De moderne coach of trainer kan niet zonder data. Zeker in de topsport waar de verschillen tussen winst en verlies steeds kleiner worden is het zoeken naar nieuwe inzichten met data onontbeerlijk geworden. Het onlangs gelanceerde platform Sport Data Valley brengt het beschikbare sportonderzoek samen en biedt coaches de mogelijkheid zelf aan de slag te gaan met data-analyse. Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF en lid van het Topteam Sport, ziet dat de sport in de volle breedte kan profiteren van deze extra gereedschapskist.

Gerard Dielessen blijft langer aan als directeur NOC*NSF

Het uitstellen van de Olympische en Paralympische Spelen heeft niet alleen gevolgen voor de Nederlandse topsporters die na Tokio wilden stoppen. Ook Algemeen Directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen moet zijn pensioen uitstellen. Hij zou namelijk op 20 mei 2021 met pensioen gaan, maar het bestuur heeft hem nu vanwege het verschuiven van de Spelen gevraagd langer aan te blijven.

Leer meer over de coach en het jonge sportersbrein

Een trainer/coach moet zich blijven ontwikkelen om sporters op hun niveau vooruit te brengen. Daarom organiseert NLcoach, de belangenbehartiger voor coaches en trainers in Nederland, in november wederom twee interessante (online) bijeenkomsten. Op 20 november staat bij het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk de coach en het (jonge) sportbrein centraal. Op 24 november organiseert NLcoach een workshop rond het thema trainen en coachen vanuit pedagogisch perspectief.

"De maatschappelijke exploitatie van sport schiet soms ook te ver door"

Met haar proefschrift ‘Kritiek van de Sportieve Rede’ houdt sportfilosoof Sandra Meeuwsen de sport een flinke spiegel voor. Voor haar promotieonderzoek, dat ze onlangs met succes verdedigde aan de Vrije Universiteit Brussel, dook zij diep in het spanningsveld van de sport. Dat wordt bepaald door aan de ene kant de kracht van sport met alle mooie aspecten en aan de andere kant de schaduwkanten met zaken als matchfixing, doping en grensoverschrijdend gedrag. In haar tocht door die figuurlijke ‘beerput van de sport’ komt zij tot de conclusie dat het "beest ook in de bek gekeken moet worden" én dat sport niet een oplossing biedt voor alle maatschappelijke problemen.

De Ronde door Nederland zonder corona

Mathieu van der Poel heeft zaterdag de Binckbank Tour gewonnen. Vanwege corona werd Nederland dit jaar op het laatste moment gemeden. Als troost heeft Rugnummers de beelden uit 1948 van de allereerste Ronde van Nederland. Het zijn unieke beelden van de wielercultuur in een land in opbouw.

Sluiting van kantine kost sportclubs nu al veertig miljoen euro

De verplichte sluiting van de kantines, voorlopig tot 19 oktober, kost sportclubs met een eigen accommodatie ruim veertig miljoen euro, aldus de berekening van Dick Zeegers, directeur van de Stichting Waarborgfonds Sport SWS). "Per week dat de sportcomplexen dicht zijn, zal de financiële schade verder oplopen."