Healthy Football League laat fans strijden om titel 'Gezondste club van Europa'

De UEFA maakte afgelopen week bekend te denken over een derde bekercompetitie voor Europese topclubs naast de Champions League en de Europa League. Tegelijkertijd werkt een aantal clubs in het samenwerkingsverband European Football For Development Network (EFDN) aan de European Healthy Football League, waarin de kleine clubs evenveel kans maken als de handvol grootmachten die nu de Champions League domineren. In deze nieuwe League zijn straks niet de doelpunten beslissend maar de gezondheid van de supporters.

Diverse Eredivisieclubs helpen hun supporters nu al bij een gezonder leefstijl. Feyenoord, PSV en Vitesse hebben zich mede daarvoor verbonden aan het Active Fans Programma van EFDN. Dat programma is weer een onderdeel van Erasmus Plus Sport, dat een methode wil ontwikkelen om Europeanen boven de 35 jaar in beweging te krijgen en hun voedingspatroon te verbeteren. Medewerkers waren vorige week in Oslo voor een bijeenkomst met de andere aangesloten clubs, waaronder Bayer Leverkusen, Ferencvaros en KAA Gent. Als één van de voorstellen kwam de European Healthy Football League op tafel.

App

Het idee van deze European Healthy Football League is een app voor de smartphone, waarmee de deelnemers aan het project hun fysieke vorderingen kunnen vastleggen. Zo kunnen zij niet alleen hun persoonlijke gezondheidsdoelen bereiken maar doen zij als groep geregistreerde supporters van bijvoorbeeld Feyenoord of Vitesse mee in een competitie voor de titel 'Gezondste club van Europa'. Dankzij de ranglijst kunnen fans zichzelf en elkaar stimuleren om het programma vol te houden.

Vitesse FIT!

Iris Eijsink, supporterscoördinator bij Vitesse, was één van de aanwezigen bij de bijeenkomst in Oslo. Zelf zijn de Arnhemmers drie jaar geleden met het programma Vitesse FIT! gestart, waarin de club in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ supporters tussen de 35 en 65 jaar met een BMI boven de 28 in drie maanden laat werken aan een gezonde levensstijl, vertelt ze. "Wekelijks krijgen deze supporters eerst een workshop van een uur met gastsprekers vanuit Vitesse over voeding en beweging. Daarna volgt een uur fysieke training op het veld onder leiding van coaches van Vitesse. Verder krijgen de deelnemers opdrachten mee naar huis. Ook doen we vooraf bij iedereen gezondheidsmetingen en krijgen ze een stappenteller. Dat moet de deelnemers motiveren om vaker te lopen tijdens de drie maanden en daardoor na afloop een hoge stappenscore neer te zetten. De afgelopen jaren heeft het project er bij sommige supporters voor gezorgd dat zij drastische wijzigingen in hun leefstijl hebben doorgevoerd. Zij voelen zich nu veel beter dan voorheen."

Punten voor stappen

Vanuit dat idee is op de EFDN-bijeenkomst in Oslo het idee ontstaan om supporters van andere clubs te laten strijden via een gezondheidsapp. Haalt een supporter bijvoorbeeld tienduizend stappen op een dag, dan verdient hij punten voor zichzelf maar ook voor zijn favoriete club. Door naar de supermarkt te lopen in plaats van de auto te pakken kan een supporter van Vitesse zijn ploeg op de ranglijst boven Juventus of Manchester City brengen, is de gedachte. De app is waarschijnlijk na een pilotfase dit seizoen bij de bovengenoemde clubs eind volgend jaar verkrijgbaar voor alle Europese clubs.


Foto: Twitter / Vitesse