Sport Data Valley helpt coach en onderzoeker bij data-analyse

Sport Data Valley is het nationale platform voor onderzoek en data-analyse rond sport en bewegen. Dit platform, dat een prominent onderdeel van de ambities van het Sportinnovator-programma is, werd vorig jaar gelanceerd. Het is al door veel coaches en sportwetenschappers ontdekt. Zij merken dat ze data veilig kunnen analyseren en delen. Sport Data Valley waarborgt alle privacyrichtlijnen en dat maakt werken met data gemakkelijker.

De mogelijkheden voor sporters, coaches en sportonderzoekers worden alleen maar groter, want het platform is continu in beweging. Dennis van Kooij, product owner bij Sport Data Valley: "We spelen in op de behoeften van de gebruiker, door tools en dashboards te ontwikkelen waar coaches en onderzoekers zelf nog niet aan hebben gedacht. En waar ze direct heel blij van worden."

Van Kooij heeft een achtergrond als bewegingswetenschapper en kan zo als product owner goed de vragen vanuit de praktijk vertalen naar oplossingen in Sport Data Valley. Daarnaast is hij ook projectmanager van het Sport Data Valley Lab Amsterdam, waar een open deur beleid geldt voor iedereen met een vraag rond sport en bewegen. Samen met studenten wordt in dat lab naar een data-oplossing gekeken. "Vorig jaar hebben we met 88 studenten projecten gedaan met praktijkvragen op het gebied van sport en bewegen. Soms is Sport Data Valley adviserend en soms maken we echt een specifiek product in de vorm van bijvoorbeeld een tool."

Generieke vragen

Steeds meer coaches stappen al over de drempel van het fysieke lab en weten het online platform ook te vinden, merkt Van Kooij. "Veel van die topcoaches zeggen nu dat het platform voor hen gedeeltelijk voldoet. Dat vind ik alleen maar mooi, want dat betekent dat de basisfunctionaliteiten bruikbaar zijn. Als ze er net iets meer uit willen halen dan wat nu met het platform kan, dan is dat prima. Gebruik het platform om de data op te halen en onze data-stewards helpen graag met de verdere specifieke analyse." Deze aanpak maakt dat coaches eruit halen wat ze willen, omdat ze worden geholpen op het gebied van datascience. "Het platform is veel flexibeler dan coaches denken. Uiteindelijk is het nog mooier als we zoveel mogelijk generieke vragen in het platform kunnen beantwoorden, want dan is het voor meer gebruikers toegankelijk."

Bij dat soort vragen moet gedacht worden aan koppelingen met wearables of het toevoegen van vragenlijsten over ervaren stress of trainingsbelasting. Als het een vraag betreft waarvan het projectteam denkt dat het voor een grotere groep gebruikers relevant is, wordt IT-partner Researchable ingeschakeld om mee te denken. Deze startup van Frank Blaauw is ontstaan vanuit de Rijksuniversiteit Groningen. "Bij Sport Data Valley is het voor ons heel erg leuk dat we met wetenschappers werken die niet alleen aangeven hoe ze het platform voor zich zien, maar zelf ook delen van het platform ontwikkelen. Zo houden we elkaar ook scherp en kijken we kritisch naar nieuwe mogelijkheden", zegt Blaauw.

Een emmer vol data

De uitdaging bij het bouwen van Sport Data Valley zat volgens Blaauw in het op één plek samenbrengen van de verschillende databronnen, bijvoorbeeld afkomstig van wearables en vragenlijsten. Daar zit volgens Blaauw ook gelijk de meerwaarde van het platform. "Bij iets als Dropbox of Google Drive heb je alleen opslag, maar Sport Data Valley moet je meer als een middel zien om verdere analyses te doen met data." Bij de ontwikkeling ging dan ook veel tijd zitten in het creëren van dashboards om de data voor iedereen goed inzichtelijk te maken.

Foto: Dennis van Kooij, product owner Sport Data Valley

Het kunnen combineren van meerdere databronnen is volgens Van Kooij ook uniek ten opzichte van andere platforms. "Wij proberen iedereen een emmer te geven. Als je een account aanmaakt dan krijg je je emmer waar je in kan gooien wat je wil: je wearabledata, vragenlijsten en alle data die je wil delen. Vanuit die data-emmer kunnen wij je helpen met dashboards of met verder onderzoek om meer informatie uit je data te halen."

Nieuwe functionaliteiten

De robuustheid en het onderhoud van het platform staat steeds bovenaan, maar dat betekent niet dat het gelanceerde platform ook af is. Het team van Sport Data Valley en Researchable werken nauw samen om het platform steeds verder te ontwikkelen. "We voegen elke drie weken een nieuwe functionaliteit toe aan het platform", zegt Blaauw.

Eén van de nieuwe toevoegingen aan het platform is een trainingsplanner voor coaches, zodat ze hun sporters schema’s kunnen toesturen. "Dat hebben we ontwikkeld met verschillende schaatscoaches", zegt Van Kooij. "We gaan dat later ook koppelen aan een logboekfunctie. Uiteindelijk is het ons doel om naast de functionaliteiten die we hebben, zoals wearables, trainingslogboek en vragenlijsten over slaap, vooral ook alles aan elkaar te knopen. Niet één databron, maar de koppeling van meerdere bronnen levert meer informatie op." Op die manier heeft het Amsterdamse lab vorig jaar al een project gedaan met een basketbalteam om op basis van belasting van spelers te kijken of de kans op blessures valt te voorspellen. "We willen een coach waarschuwen met een vlaggetje op het dashboard zodra uit de data blijkt dat bij een speler mogelijk iets aan de hand is."

Door verschillende databronnen aan elkaar te koppelen en met datascience bepaalde opvallende trends te ontdekken kan mogelijk worden voorspeld of een sporter overtraind of geblesseerd raakt. Van Kooij denkt overigens niet dat een dergelijke tool de coach overbodig maakt. "Het geeft de coach of begeleider wel extra ogen."

Integraal onderdeel van sportonderzoek

Het is slechts een voorbeeld van de vele mogelijkheden voor coaches met Sport Data Valley. Ook voor sportonderzoekers ontstaan volgens Blaauw steeds meer kansen op het platform. "Ik zie steeds meer mogelijk worden op het platform voor sportonderzoekers. Sport Data Valley wordt echt het platform voor sportdata en analyse. Ik zie het platform daarin echt een integraal onderdeel worden van een heel ecosysteem met verschillende sportlabs. Het is interessant om die ontwikkeling zo te zien en daar ook een onderdeel van te zijn."

Van Kooij legt uit dat het voor verder onderzoek op het platform belangrijk is dat de database verder groeit. Daarom wordt in de toekomst ook gewerkt aan de mogelijkheid om publieke datasets te creëren. "Waar we naartoe willen is dat open data op het gebied van sport en bewegen van bijvoorbeeld het CBS of het RIVM een plek krijgt in het platform waardoor je als onderzoeker daar makkelijk mee verder kan. Ook een sporter kan kiezen om zijn individuele sportdata beschikbaar te maken voor sportonderzoekers via het Sport Data Valley platform. Dat is een fase waarin we nu zitten."

De product owner van Sport Data Valley krijgt al veel positieve feedback van de gebruikers van het platform. "De ontwikkeling is in volle gang en de projecten gericht op data science en AI zijn niet langer toekomstmuziek."

Interesse? Maak gratis een account aan en verken het Sport Data Valley platform op: info.sportdatavalley.nl/