Ubuntu Sport wil jonge sportprofessionals meer baanperspectief bieden

Sportacademie en uitzendbureau van Ubuntu Sport zet persoonlijke groei centraal bij sporters en professionals

Sport als middel gebruiken om mensen te ontwikkelen. Dat is in het kort waar Ubuntu Sport op is gericht. Deze sportacademie is zes jaar geleden begonnen bij SV Kampong om kinderen met voetbal persoonlijke en sociale vaardigheden bij te brengen. Vanuit die filosofie leidt Ubuntu Sport ook trainer-coaches op en heeft het een uitzend- en detacheringstak voor sportprofessionals. Met dat platform wil Ubuntu Sport met name jonge mbo- en hbo studenten van sportopleidingen meer baanperspectief geven. In thuisstad Utrecht heeft het jonge bedrijf hier al allerlei samenwerkingen met BSO’s, verenigingen, SportUtrecht en het ROC voor opgezet. Met steun van Sportinnovator krijgt Ubuntu Sport de mogelijkheid verder op te schalen naar meer gemeenten.

Ubuntu Sport is begonnen bij SV Kampong, waar Christiaan Hageraats twintig jaar geleden kwam voetballen toen hij naar Utrecht verhuisde. Hij had het naar zijn zin bij de club en kwam via commissiewerk samen met Herman Hazewinkel, mede-oprichter van Ubuntu Sport, in het bestuur terecht. Zij merkten allebei dat binnen de voetbaltak van Kampong een prestatiecultuur was ontstaan. "Dat is doodzonde. Wij zijn daarom op basis van behoeften van leden gaan opschrijven waar de club voor zou moeten staan."

Ontwikkelen binnen een team

Een belangrijk speerpunt daarbij was het zorgen voor een pedagogisch klimaat. Daar liep Hageraats al gelijk tegen een uitdaging aan. "Want we zagen dat het bij een grote club als Kampong heel erg ingewikkeld is om vanuit de bestuurskamer het verbeteren van die pedagogische skills te organiseren. Daarvoor hebben we allerlei mensen bij betrokken om te kijken of ze ons konden helpen. Wij vonden dat daar niet echt de taal werd gesproken van de jongeren die de sporttrainingen moeten geven", legt Hageraats uit. Dit kon niet alleen een probleem van Kampong zijn, dacht hij. Gecombineerd met de explosieve opkomst van voetbalscholen in Nederland besloot Hageraats zijn ideeën op papier te zetten.

Toen hij in Zuid-Afrika de Ubuntu-filosofie tegenkwam had hij de kapstok om zijn verhaal aan op te hangen. "Dat gaat over saamhorigheid en persoonlijke ontwikkeling. Dit is waar voor mij teamsport over gaat. Een team zijn en daarbinnen ontwikkel je jezelf. In Nederland wordt vaak gezegd dat voetbal een individuele sport is. Daar gaan mijn nekharen van overeind staan."

Sport om te groeien

Samen met experts en professionals zijn Hageraats en Hazewinkel die filosofie verder gaan uitwerken, wat tot de oprichting van Ubuntu Sport leidde in 2018. "Onze missie is een positief sportklimaat ontwikkelen op plekken waar mensen aan het sporten zijn, met als doel om ze op twee vlakken te ontwikkelen: het motorische aspect en het sociale aspect. Als je dat allebei goed doet dan komen daar succesvolle mensen uit. Dat noemen wij de Sport to Grow aanpak", zegt Hageraats. In die aanpak heeft de trainer-coach een cruciale rol. "Sport kan heel veel beteken in de ontwikkeling van kinderen, maar onder één voorwaarde: dat ze goed begeleid worden. Op het moment dat het niet goed gaat dan heeft het een tegengesteld effect. We hebben nu uitgeschreven van 0 tot 19 jaar wat een kind kan leren van de sport en hoe je dat voor elkaar krijgt als coach. Dat leren we aan onze eigen coaches."

"Sport kan heel veel beteken in de ontwikkeling van kinderen, maar onder één voorwaarde: dat ze goed begeleid worden"

Christiaan Hageraats - Ubuntu Sport

Verdienmodellen

Ubuntu Sport is van meet af aan opgestart als een bedrijf en uitdrukkelijk niet als een stichting. "Anders blijven wij ook vrijwilligers", zegt Hageraats. Dat geldt ook voor de coaches, die hij een contract kan bieden met pensioen en verzekering. "Dat is nodig als we het hebben over professionalisering in de sport." Om dat voor elkaar te krijgen heeft Ubuntu Sport verschillende verdienmodellen opgezet. Dat is begonnen met een eventtak van waaruit voetbal- en hockeykampen worden georganiseerd. "We hebben dan bij zo’n kamp honderd kinderen die je kunt inspireren. Tegelijkertijd zijn we daar twintig jonge trainers aan het opleiden. Dat waren voorheen veelal studenten en scholieren. Nu laten we ook studenten van ROC’s meedraaien."

Opleidingen

Daarnaast is het bedrijf ook een tak met opleidingen begonnen, waarmee Ubuntu Sport door het hele land bij sportverenigingen langsgaat. "We hebben het niet over de inhoud van de sport, maar hoe je met kinderen om moet gaan. Daar is super veel vraag naar. Alle verenigingen willen dit, maar hebben er geen geld voor. Deze opleiding staat op de servicelijst van NOC*NSF, maar helaas is die financieringsmogelijkheid sinds vorige week gestopt omdat het budget op was. Wij zeggen door de beperkte middelen altijd tegen verenigingen: kijk hoe je dit in je model duurzaam kunt maken."

Dat opleiden is mooi werk, zegt Hageraats enthousiast. "Dat zijn vaak vaders en moeders die training geven bij een club, dat is een fantastische doelgroep want ze zijn dankbaar voor de hulp die ze krijgen. We gaan komend seizoen naar de 50 en 100 verenigingen waar we opleidingen geven."

Zekerheid voor professionals

In 2021 is Ubuntu Sport ook een uitzend- en detacheringstak begonnen. "We zagen dat een ZZP-constructie voor veel mensen bij ons niet werkte. Daar kun je geen bestaan mee opbouwen en dan gaan ze iets anders doen. Sportprofessionals moet je wel wat te bieden hebben, daarom detacheren we sportprofessionals." Hageraats ziet dat dit platform vooral voor jonge net afgestudeerden een brug kan slaan. "Voor jongeren is bijna geen fulltime werk in de sport te vinden. We hebben ook al onderzoek gedaan naar wat zij willen: gevarieerd werk, zekerheid van inkomen, binnen en buiten werken en ze willen toekomstperspectief. De sport roept om professionals. Die jongeren moet je vervolgens niet aan het werk zetten met het beleid. Laat ze gewoon sportstimulatie uitvoeren!"

Opschalen

Bij Ubuntu Sport begint het werk daarom altijd in de praktijk. "Wij zien het als onze rol om het banenperspectief voor de sportprofessional te verbeteren. Dan kijken wij vooral naar sport en bewegen opleidingen in het mbo en de acht Sportkunde-opleidingen. Daar is niet zoveel werk voor in Nederland." Dat vindt Sportinnovator een belangrijk gegeven, merkte Hageraats in een gesprek met Paul van der Kolk. Daarom heeft het programma Ubuntu Sport ook een financiële ondersteuning gegeven om op te schalen. "Wij zijn nu heel erg goed in Utrecht door samenwerkingen met de grote BSO-ketens en Sport Utrecht. De laatste stap was de samenwerking met het ROC Utrecht. Ons hele model hebben we in Utrecht staan maar we willen het opschalen naar andere gemeenten. Door de versneller die we van Sportinnovator hebben gekregen zijn we geholpen met continuïteit."

Hageraats ziet voor de toekomst nog veel groei in het detacheren van professionals. "Dat kan nog op een veel grotere schaal dan we nu doen. We moeten daaroom meer professionals aan ons binden, meer klanten krijgen en zorgen dat ze aan het werk kunnen."

Ga voor meer informatie naar Ubuntu Sport.

Meer verhalen en mogelijkheden over sportinnovatie lezen? Ga dan naar sportinnovator.nl