Topsport als pilot en uithangbord bij innovaties voor iedereen

Verslag seminar 4 – Sport Innovatie congres – Innovatie en technologie in top- en breedtesport

Op dinsdag 2 maart vond het vierde seminar van het 17de Sport Innovatie Congres plaats. Deze online reeks van seminars wordt georganiseerd door het Cluster Sports & Technology is live te volgen of naderhand terug te kijken. In het vierde seminar stond het thema innovatie en technologie in de top- en breedtesport centraal. Hierbij werden verschillende sportinnovaties toegelicht en gaven managers van drie innovatiecentra hun kijk op succesvolle innovatie. Wat opviel is dat bij sportinnovatie topsport en breedtesport geen gescheiden werelden meer zijn.

Yannick Balk, sportpsycholoog, werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam gaf inzicht in hoe fysieke vermoeidheid mentaal herstel kan belemmeren. De balans tussen inspanning en ontspanning is enorm belangrijk. Voor topsporters is dat door meer wedstrijden en meer verplichtingen, zoals jezelf goed profileren op social media, steeds lastiger geworden. "Het is steeds moeilijker om zowel fysiek als emotioneel helemaal los te komen van de sport. Om dit te bevorderen wordt er een chatbox ontwikkeld die handvatten biedt om met emoties (zoals frustratie) en herstel om te gaan. Deze innovatie is gericht op topsport, maar is zeker ook overdraagbaar naar andere domeinen. Mensen kennen het belang van voldoende herstel, maar er zijn toch tools nodig om dit ook daadwerkelijk in praktijk te brengen."

Jumbo Foodcoach app

Robert Jan Koens, manager Jumbo Foodcoach, gaf inzicht in de Jumbo Foodcoach app. Deze app is ontwikkeld om topsporters een persoonlijk en gezond voedingsadvies te bieden, maar is binnenkort voor iedereen bruikbaar. "Jumbo merkte dat klanten wel graag gezonder willen eten, maar dat zij het lastig vinden om hier zelf mee aan de slag te gaan en dat ze denken dat het minder lekker is. Daarom gebruikt Jumbo de topsport nu als pilot en uithangbord. Spelers krijgen een hyper-gepersonaliseerd voedingsadvies op basis van hun fysieke gesteldheid, training en doelen", vertelde Koens. De samenwerking begon met PSV, maar inmiddels zijn ook de wielrenners helemaal om. "De sporters ervaren daarin een volledige ontzorging. Exact wat Jumbo anderen ook wil laten ervaren. Daarom is Jumbo druk bezig om de innovatie ook breder uit te gaan zetten en maatschappelijke waarde te creëren. Ons doel daarmee: gezond en lekker eten toegankelijk maken voor iedereen."

Inmotio

Vincent van Renesse van Inmotio nam de online congresbezoeker mee in technologie in de voetbalsport. Inmotio brengt technologie naar het voetbalveld. Spelers dragen wearables die continue meten waar spelers en ballen zich bevinden. Dit helpt de staf van bijvoorbeeld een voetbalclub in de data-voorziening. “De verkregen informatie wordt doorgezet naar analisten die daar technische en tactische informatie uit kunnen halen. Deze informatie is breed inzetbaar en is dan ook interessant voor de sport zelf, voor de club, de VAR, de fans en voor de media”, vertelde Renesse. De innovatie begon in het voetbal, maar wordt inmiddels ook ingezet in andere sporten, bijvoorbeeld hockey en ijshockey. Nieuwe technologieën brengen ook weer nieuwe kansen. Zo wordt gekeken naar de toepasbaarheden van 5G en 3D-analyses.

Zwemles van de toekomst

Het belang van samenwerking en innovatie in de sport werd extra benadrukt door Roald van der Vliet, manager van InnoSportLab de Tongelreep. Hier komen wetenschap, sport, overheden en het bedrijfsleven bij elkaar met als doel de Nederlandse zwemmers sneller te laten zwemmen in Tokyo. Maar waar komen onze topzwemmers vandaan, wierp hij als vraag op. "Het belang van een goede zwemles, waarbij kinderen ook plezier beleven aan het zwemmen, lijkt groter dan ooit. Zwemles wordt nu door veel kinderen gezien als een verplichting voor ze een andere sport mogen kiezen. Maar waarom kiezen ze niet voor het zwemmen? Daarom gaat InnoSportLab de Tongelreep aan de slag met de zwemles van de toekomst. Door die lessen leuker te maken is het de bedoeling dat kinderen blijven zwemmen en in ieder geval blijven bewegen."

Innovatie in zeilsport

Cees van Bladel van het Sailing Innovation Centre nam de luisteraars mee naar de zeilsport. Het beleven van de zeilsport is voor zijn innvoatiecentrum een belangrijk speerpunt. Het gaat hem daarbij om het zo interessant mogelijk maken van de sport voor fans en uiteraard het verder helpen van de Nederlandse zeilers. Van Bladel onderstreepte daarbij het belang van samenwerking, want duurzaam innoveren kan alleen als het bedrijfsleven aanhaakt. "Geen vraag, geen innovatie. Om maatschappelijke waarde te creëren voor innovaties moet je dan ook op zoek gaan naar de juiste partners. Kijk rond in je netwerk, maar denk ook out-of-the-box. Betrek bijvoorbeeld RVO of de afdeling economische zaken van de gemeente bij je plannen en vraag of ze je verder kunnen helpen."

Innoveren voor medailles

Daan Bregman, zakelijk directeur van het TU Delft Sports Engineering Institute, haakte feilloos aan bij de presentaties van Van der Vliet en Van Bladel. Bregman nam de geïnteresseerden mee in het idee van innoveren voor medailles. Medailles worden misschien gewonnen op de Olympische Spelen, maar hebben ook zo hun maatschappelijke impact. "De constante druk om te presteren in de sport, levert schitterende innovaties op die bruikbaar zijn in het dagelijks leven. Neem bijvoorbeeld de nieuw ontwikkelde baanfiets voor Tokyo 2021. De kennis die gebruikt is voor de ontwikkeling van deze baanfiets, is vervolgens ook ingezet voor valpreventie van ouderen op de fiets." Een ander voorbeeld wat hij aanhaalde is het gebruik van innovaties tegen hitte op de IC’s en bij andere sportevenementen zoals de Nijmeegse vierdaagse. Richting de Olympische Spelen van Parijs 2024 wordt nog nadrukkelijker gezocht naar innovaties die een maatschappelijke bijdrage leveren. Niet alleen in de sport, maar ook in duurzaamheid en vitaliteit. "Topsport dient hierbij als een showcase. Innovatie en zichtbaarheid moeten dan ook meer gecombineerd worden om het maximale uit innovaties te halen. Dit levert ook meer economische waarde op."

Volgende seminar in teken van internationalisering

Op 13 april 2021 15.30-17.30 uur vindt het volgende seminar van het Sport Innovatie congres met als thema internationalisering.

Wil je het seminar van 8 december, 18 november, 27 januari of 2 maart terugkijken? Meld je dan kosteloos aan voor het vijfde seminar via https://sport-innovatiecongres...; en kijk via de online event omgeving de seminars terug.