KNVB neemt het voortouw met de VAR, maar waarom?

Giel Kirkels over de rol die innovatie speelt binnen de voetbalbond

De Video Assistant Referee, kortweg VAR, mag gezien worden als een Nederlandse uitvinding. De KNVB heeft hierbij vanaf het begin het voortouw genomen om de videoscheidsrechter ook internationaal in het voetbal te laten integreren. Giel Kirkels, aanvoerder kennisontwikkeling en innovatie bij de KNVB, heeft de diepe overtuiging dat voetbal over vijftig jaar niet meer wordt gespeeld zoals we dat nu kennen. Tijdens het Sport Innovatie Congres op 7 oktober gaat Kirkels graag het gesprek aan om de VAR verder te ontwikkelen om het voetbal toekomstbestendig te maken.

De KNVB profileert zich al langer als voorloper met innovaties in het voetbal. Dat is niet zomaar, legt Giel Kirkels uit. "Als we kijken naar wat jongeren interessant en leuk vinden dan zien we een risico dat 11 tegen 11 en 90 minuten gewoon te saai wordt voor kinderen en dat ze daarom niet meer voor voetbal gaan kiezen." Dat betekent volgens Kirkels dat de sport mee moet gaan met de tijd en dus moet vernieuwen. "Voetbal blijft heel erg hetzelfde en heeft veel tijd nodig om te veranderen. Wij geloven dat we het voortouw moeten nemen om die verandering in gang te zetten."

Eerlijker en aantrekkelijker voetbal

Met die gedachte in het achterhoofd is de KNVB continu bezig om het voetbalspel eerlijker en aantrekkelijker te maken. De doorontwikkeling van de VAR hoort daar wat Kirkels betreft ook bij. Het is een van de innovatietrajecten waar hij als aanvoerder Kennisontwikkeling en innovatie bij is betrokken. Vanuit die rol is hij verantwoordelijk voor een team dat met nieuwe inzichten bezig is op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, marktonderzoek, data-analyse en innovatie. Dat alles komt samen in Innovatiecentrum #11. "Dat heb ik drie jaar geleden opgezet als de plek waar we invulling geven aan innovatie vanuit de KNVB."

"Voetbal heeft veel tijd nodig om te veranderen. Wij geloven dat we het voortouw moeten nemen om die verandering in gang te zetten"

Giel Kirkels (KNVB)

Bij de VAR is het de taak van Kirkels om te kijken op welke manier het systeem in de toekomst nog beter kan. Daarbij wordt het grote doel voorop gesteld: eerlijker en aantrekkelijker voetbal. Dat de VAR het voetbalspel eerlijker maakt, laat Kirkels graag zien met de cijfers van verkeerd beoordeelde situaties. "Door de VAR hebben we het aantal onjuiste beslissingen van de arbitrage met 75 procent kunnen terugdringen."

Buitenspeldetectie

Het aantrekkelijker maken van het voetbal met de VAR is misschien ingewikkelder. Daarbij onderzoekt de KNVB vooral de mogelijkheden om beter te communiceren naar het publiek in het stadion en de tv-kijker thuis. "Tijdens de Johan Cruijf Schaal hebben we een proef gedaan door op de grote schermen een uitleg te laten zien die vanuit ons Replay Center in Zeist wordt ingevoerd. Dan zie je bijvoorbeeld dat de videoassistent naar een mogelijke rode kaart kijkt. Die graphics kunnen we ook aan FOX leveren zodat op tv het VAR-moment ook duidelijker wordt voor de kijker. We verwachten dit binnen enkele weken in te voeren in de Eredivisie"

Kirkels ziet nog meer mogelijke verbeteringen voor de komende tijd. Zijn onderzoeksteam kijkt nu bijvoorbeeld ook al naar automatische buitenspeldetectie. "Met alle camerasystemen en doellijntechnologie die beschikbaar zijn, zouden we ook automatisch buitenspel kunnen detecteren. Dan zien we sneller of een speler wel of niet buitenspel staat. Dat zou het spel eerlijker maken." Dat systeem bestaat nu nog niet, maar met de technologie die al wordt gebruikt om 3D-analyses te maken van spelers zou het mogelijk zijn dat te ontwikkelen. "Dat zou een mooie toevoeging kunnen zijn. Daar zijn we ook al over in gesprek met FIFA."

Innovatief voetballand

Een andere verandering die de KNVB onderzoekt komt voort uit een onderzoek onder voetbalfans. "Daaruit bleek wat de grootste ergernis in voetbal is: tijdrekken. Dat kun je aanpakken door sneller te straffen, maar dat blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig. Iets anders wat we zouden kunnen doen is zuivere speeltijd inzetten. Daarom denken we na over invoering hiervan. Dan zet je de klok stil als de bal bijvoorbeeld uit is. Om te beginnen zou je dat kunnen doen met de extra tijd in de tweede helft. Dat maakt tijdrekken veel lastiger en kan de eindfase ook nog eens extra aantrekkelijk maken. Dit soort ontwikkelingen die spelregels direct raken, dienen we af te stemmen met IFAB (het orgaan dat over de spelregels gaat). Daarom bespreken we in internationaal verband mogelijke spelregelwijzigingen die het voetbal aantrekkelijker en eerlijker kunnen maken."

In het internationale voetbal wordt nu vaak naar de ontwikkelingen in Nederland gekeken, merkt Kirkels. "Nederland staat bekend als een innovatief voetballand vanwege onze speelwijze en de VAR. Ik heb ook veel contact met de FA, de BundesLiga en de Premier League. Daar komen we samen tot nieuwe ideeën, waarbij wij zeggen: laat ons dat maar ontwikkelen en uitproberen. Dat is ook de rol die we graag spelen."

Sport Innovatie Congres

In Nederland gaat Kirkels ook graag het gesprek aan met bestuurders van andere bonden, ondernemers en innovatoren met goede ideeën. Het Sport Innovatie Congres op 7 oktober op de High Tech Campus is daar de ideale gelegenheid voor. “Ik zou het leuk vinden als bij mijn tafelsessie iemand aanschuift met een gouden idee voor de VAR of het voetbal als geheel.”

Ook aanwezig zijn bij het Sport Innovatie Congres? Meld je dan vandaag nog aan.