Deze drie innovaties dagen jong en oud uit om te bewegen

Hoe krijgen we Nederlanders van jong tot oud meer in beweging? Op beleidsniveau is dat een vraag die vaak voorbij komt bij het realiseren van lokale sportakkoorden. Op praktisch niveau bestaan al veel kleine oplossingen die een groot effect kunnen hebben. Deze drie innovaties laten zien dat het uitdagen om te bewegen soms heel simpel kan zijn.

Smartclips

Embedded Fitness is gespecialiseerd in interactief en serious gaming en heeft de laatste jaren op dat vlak al meerdere innovaties gelanceerd. Het nieuwste product van dit bedrijf uit Helmond zit in een klein koffertje en is daardoor gemakkelijk op allerlei binnen en buiten locaties te gebruiken. In dat koffertje zitten acht lichtgevende clips die op een klimrek of ander toestel vastgemaakt kunnen worden om zo allerlei voorgeprogrammeerde spellen te spelen. Een beweegsensor registreert het aantikken van de clip. De gymdocent of buurtsportcoach kan de clips op afstand besturen en ook monitoren hoe bijvoorbeeld reactiesnelheid van leerlingen in de gymles is. Behalve voor in de gymles is deze innovatie ook geschikt voor volwassenen in een revalidatietraject.

Bekijk deze video voor meer info:

Stuitergras

Het project Stuitergras van Consulting Kids is een van de winnaars in de Innovatiechallenge van het ministerie van VWS en Sportinnovator gericht op bewegen in de openbare ruimte. Met Stuitergras worden bestaande grasveldjes omgetoverd tot trampolineveldjes. Deze stuiterplekken kunnen in allerlei patronen worden aangelegd en zijn volledig geïntegreerd in het gras. De mini-trampolines met een diameter van een meter zijn namelijk voorzien van een meeverende laag kunstgras. Dit product is al in meerdere gemeenten aangelegd als nieuwe speelplek in de openbare ruimte.

Bekijk ook dit filmpje over Stuitergras:

Moby Speelkoepel

Een andere winnaar uit de Innovatiechallenge ‘Bewegen in de openbare ruimte’ is de Moby Speelkoepel van Novasports. Dit toestel in de vorm van een halve bal met aan alle kanten openingen is vooral gericht op het uitdagen van kinderen om samen te spelen. De Moby Speelkoepel is zo ontworpen dat kinderen geen uitleg nodig hebben: ze kunnen er gelijk op los gaan. Ook niet onbelangrijk: het toestel is zo gemaakt dat kinderen er ook veilig op kunnen spelen. Door de hoogte van 60 centimeter kunnen kinderen er nog van af vallen zonder dat daar schokdempende ondergrond voor nodig is. De speelkoepel is bedacht in een analoge en een digitale variant. De analoge versie kan bijvoorbeeld gebruikt worden als buut-plek bij tikkertje. In de digitale uitvoering zit technologie met bewegingssensoren en lichtjes die kinderen in een bepaald spel kunnen aangeven waar ze naar toe moeten.

Meer informatie over sportinnovatie en andere projecten van Sportinnovator op Sportinnovator.nl