Wagner breidt Executive MBA uit naar Sport & Health

De afgelopen jaren is het werkveld van sportmanagers sterk veranderd. Van top- en breedtesport is de aandacht meer verlegd naar vitaliteit en gezondheid. Om op die verschuiving in te spelen heeft Wagner haar Executive MBA verbreed naar ‘sport & health’. Philip Wagner, algemeen directeur bij Wagner, maakte dat bekend tijdens de Alumni Meeting Sport Management op Papendal.

"Dit is een mooie traditie die we in stand moeten houden", zei Philip Wagner als welkom aan de alumni van de Executive MBA Sport Management. Tijdens de bijeenkomst ontmoetten deelnemers aan de opleiding uit verschillende jaren elkaar en deelden hun ervaringen. Als opdracht en rode draad gaf Wagner de aanwezigen de opdracht om na te denken over hun ‘employability’: het vergroten van je inzetbaarheid binnen je huidige of nieuw werk.

Hij benoemde dat expliciet omdat in het werkveld de sportmanager steeds breder inzetbaar is doordat het sportwerkveld ook breder is geworden. Met het Sportakkoord, het Preventieakkoord, de transitie in de sport en e-health zijn nieuwe beleidsgebieden en vormen van financiering bij het vak gekomen. "De nieuwe generatie managers en bestuurders moeten een open blik hebben en de talent pipeline moet niet alleen van het veld komen. Wij willen daar met de Executive MBA Sport & Health zelf graag een rol in spelen", aldus Wagner.

"Je hoeft niet per se bij een sportbond actief te zijn om een grote bijdrage te leveren aan een gezonde leefstijl"

Bob de Dood (Alumnus Executive MBA Sport Management)

Nieuwe inzichten

Het afstudeeronderzoek van Bob de Dood, die afgelopen jaar de Executive MBA afrondde, liet de verbreding al zien. Vanuit zijn eigen praktijk als voorzitter van Zorgroep SEZ in de Zaanstreek richtte hij zich in zijn onderzoek op het terugdringen van de zorgkosten door huisartsen een actieve leefstijl te laten promoten. Sport werd daarbij een middel en niet het doel. Toen hij aan de opleiding begon dacht hij nog om vanuit zorg de overstap naar de sport te maken. "Gaandeweg de opleiding kwam ik erachter dat sport een vliegwiel kan zijn om verbinding te maken met andere gebieden. Je hoeft niet per se bij een sportbond actief te zijn om een grote bijdrage te leveren aan een gezonde leefstijl."

De uitkomsten uit zijn eigen onderzoek brengt hij nu in de praktijk. "Ik zit in de positie dat je mensen meer een bepaalde kant op kunt duwen zodat ze sport beter benutten. Als zorgverlener kun je het gedrag van patiënten laten veranderen zonder dat ze zich zielig voelen. Niet iedereen is daar gevoelig voor, maar toch luisteren veel mensen naar het advies van de huisarts. Het zijn allemaal inzichten die ik heb gekregen door de MBA."

Onderzoek naar praktijk

Voor Rob de Leede geldt ook dat hij zijn onderzoek voor de MBA later naar de praktijk kon brengen. Hij zag de MBA als een middel om een nieuwe weg in te slaan. "Ik stond op het punt waarop ik dacht: wat wil ik de laatste tien jaar van mijn werkende leven nog doen? Toen kwam deze MBA voorbij. Dat leek mij een mooie manier iets nieuws te ontdekken." De Leede, die de opleiding vorig jaar afrondde, deed onderzoek naar ouderen bij amateursportverenigingen. Hij concludeerde dat ouderen op meerdere manieren bij een sportvereniging betrokken kunnen worden. "Ik heb zelf bij de KNVB veel in het verenigingsleven gewerkt. Dankzij dit onderzoek heb ik bij het Ouderenfonds de mogelijkheid gekregen om dit onderzoek in de praktijk te brengen. Dat doe ik bijvoorbeeld met het project 'de derde helft', waarbij we 50-plussers bij een sportvereniging actief laten zijn."

Professionalisering van de sport

Els van Dam behoorde tot een van de eerste lichtingen van de sportmanagement opleidingen van Wagner. "In die tijd zag je het begin van de hele professionalisering van de sportwereld. Ik was zelf vakleerkracht lichamelijke opvoeding. Een prachtig vak, maar ik zag mezelf daar niet 65 in worden." De opleiding sportmanagement kwam voor haar op het goede moment. Ze noemt het nog altijd de beste beslissing die ze heeft genomen. "Ik heb er heel veel aan gehad, enerzijds inhoudelijk maar ook door de samenstelling van de groep. Het waren allemaal mensen die al op verschillende functies werkzaam waren in de sport, maar geen opleiding op dat terrein hadden. Dat was de eerste sportopleiding destijds. Ik heb uit de opleiding de overtuiging gehaald dat de professionalisering van de sport echt nodig was."

Meer weten over de Executitve MBA Sport & Health? Ga naar wagner.nl