Van docent naar ondernemer in de sport

Babette Zonneveld over de Executive MBA Sports & Health

Babette Zonneveld wilde altijd al iets voor haar zelf beginnen. De eerste stap daartoe zette zij in 2012 toen ze nog docent was aan de Johan Cruyff Academy. Toen besloot ze namelijk zelf terug de collegebanken in te gaan door met de Executive MBA Sports Management van Wagner te starten. De brede kennis die zij opdeed tijdens die opleiding gaven voor haar de doorslag om een eigen onderneming gericht op het organiseren van outdoor sporttrainingen voor vrouwen op te zetten.

Voor dat Zonneveld aan de Executive MBA Sport Management, de voorloper van de Executive MBA Sports & Health, begon had ze van verschillende collega’s van de Johan Cruyff Academy al ervaringen over de opleiding van Wagner gehoord. Zonneveld werkte als projectdocent aan de Cruyff Academy. Ze was daarbij onder andere betrokken bij het één-op-één begeleiden van studenten bij hun scriptie. Dat ze voor de Executive MBA van Wagner zelf onderzoek zou gaan doen, sprak haar erg aan. "Vanuit mijn werkgever werd ook gestimuleerd om opleidingen te gaan volgen om je als docent te verdiepen."

In het eerste jaar kreeg ze theorie over organisatiemanagement, organisatiekunde, waardeprocessen, businessmodellen en de laatste ontwikkelingen in de sport. Daarbij was in de groep ook veel interactie en ruimte voor discussie. Die gesprekken waren voor Zonneveld vormend voor haar volgende stappen na de opleiding. "We kregen vaak stellingen waar je over na mocht denken en daar gingen we dan verder over in gesprek. Ik had toen zelf ook stellingen over vrouwenemancipatie ingebracht, want ik had toen al het gevoel dat ik daar meer mee wilde doen. Daar is het een beetje begonnen."

Na het afronden van de MBA begon ze namelijk een franchiseonderneming van Mom in Balance in West-Friesland. Met die sport- en coachingsorganisatie richt ze zich specifiek op vrouwelijke sporters. "Onze doelgroep wordt gevormd door zwangere vrouwen en jonge moeders die in een groep van gelijkgestemden willen trainen."

"Toen ik docent was zat ik meer op het kennisniveau hoe je waardecreatie kan overbrengen en nu als ondernemer pas ik dat juist toe in de praktijk"

Babette Zonneveld

Waardecreatie

Bij het opzetten van dat bedrijf heeft Zonneveld veel gehad aan de colleges van Philip Wagner over waardecreatie. "Je hebt een corebusiness, maar wat doet leden besluiten om daadwerkelijk een maandbedrag te betalen en bij jou lid te worden? Welke waarde voeg ik toe aan het geven van trainingen. Bij ons zit dat sterk in dat we met Mom in Balance een hechte community zijn. Als je zwanger bent dan kom je in een nieuwe fase van je leven. Dan is het fijn om dat in te gaan met een uur sporten met vrouwen die datzelfde meemaken."

Netwerk in de sport

Ze merkt nu in de praktijk dat bij het toevoegen van waarde veel meer komt kijken. "Toen ik docent was zat ik meer op het kennisniveau hoe je waardecreatie kan overbrengen en nu als ondernemer pas ik dat juist toe in de praktijk. Dat is een leuk verschil wat ik nu kan ervaren." Behalve de brede kennis die Zonneveld tijdens de MBA heeft opgedaan merkt ze dat de opleiding voor het bouwen van haar netwerk in de sport ook nuttig is geweest. "Daar heb ik nog steeds veel aan. Door de verschillende alumnibijeenkomsten en andere momenten waar je elkaar tegenkomt blijf je verbonden aan de opleiding."

Meer weten over de Executive MBA Sports & Health? Ga naar Wagner.nl