TreNoMat: ruim een halve eeuw betrouwbare kwaliteit

Last van een akoestisch probleem? Of een te hoge nagalmtijd? TreNoMat lost deze problemen op door te voorzien in akoestische totaaloplossingen. Totaalpakketten die inclusief meting, berekening, modellering, advies, levering en montage worden gerealiseerd, met garantie op het eindresultaat volgens de normen van NOC*NSF en het KVLO (Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding).

TreNoMat is gevestigd in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop en voorziet zijn klanten al meer dan een halve eeuw van flexibele oplossingen voor ruimte-opdeling. Paul van Stijn is directeur en eigenaar: “We zijn een gerenommeerde merknaam als het gaat om flexibiliteit en functionaliteit in scheidingswanden en staan voor kwaliteit en duurzaamheid, met als doel onze installaties zo lang mogelijk in stand te houden. Hierbij houden we gestructureerd overzicht over mogelijke vervangingstermijnen en het bijbehorende budget. Vervanging komt in onze optiek pas aan de orde wanneer de veiligheid en het technisch gebruikscomfort in het gedrang komen. Opspelende problemen worden daardoor vaak tijdig gesignaleerd en aangepakt, waardoor iedere wand van TreNoMat een mooie, lange, en daarmee duurzame levensloop krijgt.”

Stappenplan bij vervanging

Momenteel ziet Van Stijn dat vervanging van producten vooral wordt ingezet vanuit een akoestische behoefte en dus niet direct omdat het product niet meer naar behoren werkt. "Ook hiervoor geldt dat we, wanneer dit ter sprake komt, in ons advies altijd zullen streven naar zoveel mogelijk behoud van het bestaande product,” zo legt Van Stijn uit. “Soms is aanpassing namelijk al voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. Via een doordacht stappenplan brengen wij de situatie in kaart, geven we een advies op maat en bieden wij een oplossing met een gegarandeerd resultaat."

Nagalmtijd binnen de norm

In de Zuiderzeehal Wieringerwerf zorgde TreNoMat op deze manier voor akoestische optimalisatie. De traditionele sporthal uit 1974 kan door twee elektrisch optrekbare TreNoMat scheidingswanden in drie sportzalen worden opgedeeld en zo worden gebruikt voor bewegingsonderwijs. De scheidingswanden waren nog van het bouwjaar 1974 en 1981, en hoewel deze technisch nog goed functioneerden, voldeed het oude wandmateriaal niet meer aan de huidige eisen ten aanzien van de ruimteakoestiek. "In combinatie met de bouwkundige wanden was het akoestisch klimaat inmiddels onacceptabel geworden", zo vult Van Stijn aan. "Ondanks nieuwbouwplannen in de toekomst moest er in de tussentijd een werkbare oplossing worden gerealiseerd. En door het vervangen van de scheidingswanden voor nieuwe akoestische Trenomat scheidingswanden en het bekleden van de bouwkundige wanden, zijn wij erin geslaagd de nagalmtijd op normniveau te krijgen. Hierdoor kan er weer naar behoren les worden gegeven."

Optimalisatie ruimteakoestiek

Een tweede voorbeeld uit de praktijk is de akoestische upgrade die TreNoMat gaf aan het Wolfert Tweetalig Rotterdam. Op deze school werden de drie bestaande TreNoMat scheidingswanden gedeeltelijk voorzien van nieuw wandmateriaal, met perforaties en absorptiemateriaal, in combinatie met akoestische Trenomat Absorption Panel Solid voorzetwanden en aanvullende plafondvoorzieningen. Deze mix van materialen werd met zorg berekend en geplaatst en met succes: de nagalmtijd werd teruggebracht tot binnen de norm, in alle indelingsvarianten.

Ook voor nieuwbouwprojecten

De combinatie tussen toepassing van akoestische flexibele scheidingswanden en geluidsabsorberende voorzetwanden kan natuurlijk ook in nieuwbouwprojecten worden toegepast. Inclusief volledige akoestische berekening en modellering, vanzelfsprekend ook met een garantie op het eindresultaat. Van Stijn: "In de nieuwe sporthal in Giessenburg en in sporthal De Fakkel in Losser is deze combinatie onlangs met succes toegepast geweest. In beide gevallen is daar gekozen voor Trenomat TripleComfort scheidingswanden, waarbij aan beide zijden een uitstekende geluidsabsorptie plaatsvindt en waarbij tegelijkertijd een geluidsisolatie van tenminste 22 decibel worden behaald. In combinatie met akoestische Trenomat Absorption Panel Solid voorzetwanden voldoen deze sporthallen in alle indelingen keurig aan de norm."

Benieuwd naar wat TreNoMat voor u kan doen? Neem contact op voor een vrijblijvende intake via www.trenomat.nl