Sportfondsen ontvangt Predicaat Koninklijk

Sportfondsen Nederland al 100 jaar verantwoordelijk voor sportaccommodaties

Sportfondsen is al jaren een begrip als het gaat om sportaccommodaties in Nederland. Sinds donderdag 4 april is Sportfondsen ook een koninklijk begrip, want vorige week ontving de sportorganisatie het Predicaat Koninklijk uit handen van gouverneur Emile Roemer, commissaris van de Koning van de provincie Limburg. Sportfondsen Nederland mocht daardoor nu achter het logo ook een kroon plaatsen.

Op de website wordt de onderscheiding "een kroon op het werk voor een vitaal Nederland" genoemd. "En dat doet Sportfondsen al meer dan 100 jaar met veel plezier vanuit onze accommodaties samen met gemeenten en maatschappelijke partners. Wij geloven namelijk dat iedereen vitaal kan zijn door in beweging te komen."

Het Predicaat Koninklijk wordt alleen toegekend ter gelegenheid van een bijzonder jubileum van ondernemingen die minimaal 100 jaar bestaan en die “wat betreft de aard, omvang en betrouwbaarheid aanzien hebben en op hun gebied een (...) vooraanstaande plaats innemen in het Koninkrijk der Nederlanden”.

Crowdfunding in de jaren '20

Sportfondsen Nederland begon in 1923 op initiatief van de Amsterdamse rechtenstudent Han Bierenbroodspot samen met zijn vriend Eddie van Es. Zij zagen dat zwemmen alleen was weggelegd voor de Amsterdamse elite en besloten daarom via een spaarkassysteem geld voor een nieuw overdekt zwembad in te zamelen. Binnen een half jaar had deze vroege vorm van crowdfunding al 500 aandelen. Aangevuld met extra investeringen van Bierenbroodspot senior en een garantstelling van de gemeente Amsterdam kon op 22 juni 1929 het allereerste Sportfondsenbond, het zwembad Amsterdam-Oost aan de Lineauslaan, worden geopend.

Groei naar 300 accommodaties

Met dat zwembad als voorbeeld volgden in de jaren dertig nog eens 17 zwembaden vanuit de N.V. Sportfondsen in onder andere Arnhem, Breda, Maastricht, Eindhoven en Amersfoort. Vanaf de jaren tachtig en negentig is Sportfondsen zich gaan richten op gecombineerde sportfaciliteiten met het zwembad als middelpunt. Ondertussen exploiteert Koninklijke Sportfondsen meer dan driehonderd uiteenlopende accommodaties dor heel Nederland: van sporthallen en zwembaden tot multifunctionele sport- en cultuuraccommodaties.

Op de website waar het kroontje al is te zien, is duidelijk te lezen dat Sportfondsen trots is op de koninklijke onderscheiding. "Het is een grote eer om ons als Koninklijke Sportfondsen te blijven inzetten om iedereen in beweging te krijgen. Want van bewegen, alleen of samen, krijg je energie. En plezier. Of je nu beweegt om te ontspannen, jezelf uit te dagen, te leren of om te ontmoeten, Sportfondsen geeft die energie."

Lees meer over de geschiedenis van Sportfondsen op deze website.