"Sport in Nederland is geen nationaal gebeuren meer"

Studiereis China geeft deelnemers Executive MBA Sport Management internationale bagage

Sportmanagement is een internationaal vak. Daarom waren eerstejaars deelnemers aan de Executive MBA Sport Management van Wagner afgelopen week in China voor een studiereis. Deze reis draagt bij aan het vergroten van de internationale blik voor de meegereisde toekomstig sportbestuurders, aldus professor Philip Wagner. "Het is voor ons een logische en inspirerende omgeving om te zijn." Vanuit Nanjing vertellen Philip Wagner en deelnemer Peter Schreuder over hun ervaringen in China.

Winterspelen 2022

De studiereis naar China is al twintig jaar een vast onderdeel van de Executitve MBA Sport Management. Later in de opleiding staat ook een studiereis naar de VS op de planning, omdat veel basis voor het vak sportmanagement in Amerika ligt. China is als groeimarkt op vele terreinen des te interessanter en is gelijk een goede blikverruimer voor de deelnemers aan de opleiding. “Toen we begonnen met deze reis was China op weg naar de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Inmiddels komen de Winterspelen van 2022 in Peking er al aan en hebben ze een punt veel verder op de horizon: in 2025 wil China dat 1 procent van het Bruto Nationaal Product bestaat uit de productie van de eigen sportindustrie. In Nederland ligt dat percentage een stuk hoger, maar voor een land als China is dat gigantisch.”

Dynamiek

Hoewel Wagner al zo’n tachtig keer in China is geweest, ziet hij steeds weer dat het land verder wordt opgebouwd met sportinfrastructuur en nieuwe sporten. "Ik word ook elke keer weer getroffen door de enorme dynamiek van het land. In de hele samenleving zie je duurzaamheid en digitalisatie terug. Daardoor worden dat ook de uitgangspunten voor sportevenementen in de hele wereld. Daar word je hier sterk mee met de neus op de feiten gedrukt."

"Ik word ook elke keer weer getroffen door de enorme dynamiek van China"

Philip Wagner

Voor deelnemer Peter Schreuder, die in juni afstudeerde in Sportkunde aan de Hanze Hogeschool, was het de eerste stap op Chinese bodem. Eén van de dingen die hem opviel was de door de overheid gestuurde talentontwikkeling. "Met het oog op de Spelen van 2022 doet de Chinese overheid er alles aan om kampioenen op de markt te zetten. Dat begint al van jongs af aan met drie uur sporten op school, waarvan een uur sport specifiek. Ze hebben een hele grote vijver, die ze vooral gebruiken voor de top. De rest van het volk zetten ze daarmee ook in beweging."

Groot denken

Schreuder was vooral onder de indruk van de schaalgrootte van de Chinese markt. "Ik vind het leuk om nieuwe concepten te bedenken. In Nederland ben je dan nog redelijk bescheiden, zeker als je dan de afzetmarkt van China ziet. Ik heb hier wel geleerd dat op een nichemarkt inspelen leuk is, maar als je het goed wil doen is het beter om groter te denken." Door die grote afzetmarkt kunnen nieuwe sportvormen zich in China ook gemakkelijk ontplooien. De deelnemers konden dat bijvoorbeeld zien bij de Formule E race in Hong Kong. Wagner: "Ik had dat nog nooit gezien, maar je ziet daar ook duidelijk dat automerken die voorop lopen met elektrisch rijden, zoals Jaguar en BMW, een belangrijke positie in de league innemen. Dat is echt de sport van de toekomst."

Internationale bagage

Voor de deelnemers aan de MBA zijn dat belangrijke inzichten, omdat ze gedurende hun opleiding een businessplan moeten maken voor bijvoorbeeld een nieuw sportconcept. Tijdens de reis waren ontmoetingen met Chinese experts op de Beijing Universiteit, waar opleidingsinstituut Wagner een partnership mee heeft, een belangrijk onderdeel. De reis en de mensen die deelnemers spreken zijn op die manier een bron van inspiratie die ze verderop in de opleiding nog kunnen gebruiken, legt Philip Wagner uit. “Wij gaan er wel vanuit dat een door ons opgeleide sportmanager beschikt over een internationale achtergrond. Sport is in Nederland geen nationaal gebeuren meer. Net als de financiële markten dat niet meer zijn. Deze reis is daarmee een wezenlijk onderdeel van de bagage.”

Meer weten over de Executive MBA Sport Management? Ga naar Wagner.nl